AMD ir vėl prarado rinkos dalį kompanijai „nVidia“

Diskrečių vaizdo plokščių rinkoje yra du žaidėjai, kurie eilę metų įnirtingai kovoja dėl pirkėjų simpatijų. Paskutiniu metu tendencijos rodo, kad rinka nebėra tokia dinamiška kaip seniau ir nepadoriai didelę rinkos dalį yra užgrobusi „nVidia“, o AMD produktų pardavimai nuolatos mažėja.

Nors jau įpusėjo trečiasis metų ketvirtis, tik dabar galime pažvelgti, kaip AMD ir „nVidia“ sekėsi antrame ketvirtyje. AMD pozicija rinkoje vėl sumenko, tad natūralu, kad „nVidia“ džiaugiasi dar didesne rinkos dalimi. Raudoniesiems dabar likę vos 18 % rinkos, tuo tarpu žalieji turi net 82 % rinkos. Lyginant su skaičiais prieš metus AMD per tą laiko neteko 20 % rinkos, o tai reiškia, kad tiek pat įgavo „nVidia“. Žiūrint į pirmojo šių metų ketvirčio duomenis matome, kad AMD per tris mėnesius prarado 5 % rinkos, o ši neigiama tendencija tęsiasi apie metus.

Tokia situacija susiklostė, kai „nVidia“ pristatė „Maxwell“ architektūros GTX 970/980 vaizdo plokštes, kurios demonstravo ne tik gerą spartą, bet ir stipriai išaugusį energetinį efektyvumą lyginant su pirmtakais ir konkurentais iš priešingos stovyklos. Tuo tarpu AMD tuo pat metu pristatyta R9 285 pirkėjų nesužavėjo, nes sparta daugumoje testų buvo mažesnė nei R9 280X, o elektros sąnaudos liko beveik nepakitusios. AMD tiki, kad situaciją pakeis visai neseniai pristatyti „Fiji“ grafikos adapteriai, kurie naudoja HBM tipo atmintį, bet jų tiekimas yra gana ribotas. Manoma, kad šiemet jų gali būti pagaminta tik 30 tūkst. o tai niekaip nepadės atgauti prarastos rinkos. Kiti atnaujinti R9 300 serijos produktai irgi vargu ar privers atsinaujinti turimą įrangą, nes tai iš esmės tik pervadinti produktai su kiek didesniais dažniais bei didesniu atminties buferiu.

21 Komentarai

  1. Maariux parašė:

    Lietuviai neleis rinkos daliai nukristi žemiau 0,1% 🙂

  2. Katonas parašė:

    Gali šmaikštauti, bet faktas tas, kad labiausiai patys ir nukenčiam.

    Mačiau kažkur parašyta, kad nors vaizdo plokščių parduodama vis mažiau, bet pelno marža nuo kiekvienos yra pakilusi. Nereikia nė sakyti, kas sumoka už visa tai.

  3. TavoMama parašė:

    Pakilusi ji dar ir dėl to, kad bene penktus metus tą patį techprocesą tarkuoja.

  4. Katonas parašė:

    Tai kaip tik turėtų nukristi, o ne pakilti. Gaminti 28nm chipus dabar yra ne taip brangu, kaip kažkada, GDDR5 irgi turi būti atpigusi. Bet yra paprastas atsakymas, nepatinka nepirk 😀 arba pasidaryk savo 😀

  5. Maariux parašė:

    Katonas,
    Labiau prijauciu tiems, kuriems prasciau sekasi, bet yra inovatyvus ir sugeba stipriai spardytis tam tikrame segmente. Paremiu juos isigydamas ju produkcija, jeigu atitinka kainos ir kokybes santyki. Ka padare si karta AMD ? Rebrand ir Fury kurio nera. nVidia sumazino energijos suvartojima ir padidino sparta su tais paciais 28nm. Ko noreti ? Jeigu nV brangu, imi AMD. Beje, AMD marketingas ir prezentacijos mazdaug mano lygio 🙂 Visi isigande pasakoja paie inovacijas, drebedami juokauja..blyn graudu net ziureti. Pasiziuri i nV pristatymus, tai kaip diena ir naktis. Turedamas stipru marketinga ir sukisus finansavima kryptingai, galima butu sekmingai stumti ir rebrandus ir kita sh kurio siaip niekas nepirktu.

  6. alonzo2 parašė:

    Viskas labai logiska, o ka pirkt dabar is amd? Kad net nieko nepasiulo… Kas dabar masiniam segmente? ta pati 7950/r9 280/r9 380 ir 7870/r9 270/r9 370….

  7. Katonas parašė:

    Rebrandų sėkmingai tikrai nepastumsi, gali suokti ką nori ir tik durneliai pirks. O situacija tokia, kokia yra. Rrebrandai tikrai nieko gero, o HBM yra panaudota per anksti, nes jos tiesiog neužtenka kiekio ir pačios talpos. Kitas dalykas, kaip ta elektros suvartojimą sumažinsi, jei tą pati pervadini, ne veltui gi ir R&D biudžetas pas AMD sumažintas ant 40 %. Man tiesa pasakius net kiek baugu pagalvoti, ką jie gali sukurti sekančiai kartai, kai pinigų skiria mažiau nei Nvidia, bet tuo pačiu dar ir procus reikia paruošti. 🙁

  8. Maariux parašė:

    Bepigu dabar kalbeti ka reikejo daryti, bet per 1,5m galejo padaryti efektyvesne 300 serija. Pardavineti konkurencinga kaina einant lygus su lygiu nv 900 serija.
    Fury gerai, kad padare, gales analizuoti sekanciai kartai su oficialiu produktu. Ka blogai padare su fury tai, kad turimus 30k vnt (tarkim tai tiesa) pardave uz juokinga kaina 650 USD. Ekskliuzyvus butu nupirke ir uz 1500 USD. 30k vnt yra juokingas kiekis ir neabejoju, kad butu isgraibste. Be abejo su 30k vnt nepadarysi apciuopiamo pelno, bet tokia ju kainu politika tik parodo, kad su marketingu pas juos visiska zopa.
    Katonas, sakai rebrand pirktu tik durneliai ? Tai kodel iphonai savo laiku buvo graibstomi nors technologiskai buvo pasene metus ar du. Viskas yra labai subjektyvu ir galima sofromuoti nuomone kaip nori.

  9. Katonas parašė:

    Tik jau nereikia apie Iphone, ne apie tai visai kalba. Juos pirks net jei plyta bus vietoj ragelio.

    O dėl to, kad reikėjo naują 300 serija kurti, tai čia ne to kad reikėjo, bet jie privalėjo. Bet aš kiek suprantu jiems kažkas stipriai nepavyko žiūrint į Tonga (R9 285). Dažniai gavosi mažesni, elektros rijo vos ne daugiau nei senas Tahiti, tai čia grynas fail, ne kitaip. Nvidia pagrindinis koziris, kad jų GPU geba dirbti labai aukštais dažniais, AMD kažką kažkur praleido, nes taip ir liko prie 1 GHz+, o tuo tarpu Maxwell spaudžia ir 1.5 GHz. Pagalvokime, jei toks pilnas Tonga suktusi išimtas iš dėžutės ant 1.3 Ghz, ar Hawaii ant 1.2 GHz su padoriu spartinimo potencialu. Tada viskas atrodytų kur kas kitaip ir net esant dabartinėm AMD vga el. sąnaudom. Bet čia tik pamąstymai.

  10. ZeroFM parašė:

    Ką ta fury x jei už tą pačią kainą Palit 980ti išeina o geresnė visomis prasmėmis …

  11. Maariux parašė:

    Katonas "Tik jau nereikia apie Iphone, ne apie tai visai kalba. Juos pirks net jei plyta bus vietoj ragelio."
    Pats patvirtinai mano teigini apie marketinga, bet tuo pat mentu ir paneigei 🙂
    ZeroFM, tai kodel titanus perka net ir dabar kai yra 980ti pigesne ir to pacio galingumo ?
    Cia ir yra menas kaip tu ta produkta pateiksi, koki sukursi pasitenkinimo jausmas klientui nusipirkusiam ta produkta. Toli grazu ne visi tai moka ir sugeba.
    Taip, visada bus geeku kurie issirinks produkta matanalizes principu su visokiom matricom. Bet yra labai daug pirkeju kurie remiasi visai kitais kriterijais.

  12. TavoMama parašė:

    Ta prasme, sumažėjus gamybos kaštams pelno marža turėtų kristi? Economics 101, ponai 😐

  13. Katonas parašė:

    Prie ko čia kristi. Nesu ekonomistas, bet galiu tik tiek pasakyti, jei galvojate, kad kompanijos jumis rūpinasi tai labai klystate, kai ne, kurie maikes plėšosi dėl kokios apple, nvidia ar intel. O jiem giliai nusišvilpt ant jusų, jiem svarbu tik pelnas. Bet būtų malonu, kad nebūtų dirbtinai sukeliamos kainos, niekas neprašo pelno maržos mažinti, bet gal nereiktų jos ir didinti.

  14. Maariux parašė:

    Kainas sureguliuos tik konkurencija. Visa kita yra verslas. Kels kaina tol, kol pirks.

  15. TavoMama parašė:

    Umm… tai žiūrint kurias GPU ir kaip lyginsi. GTX680 išleista 2012, MSRP $500 (~$515 2014m. pinigais), GTX980 išleista 2014m., MSRP $549. Vo ble, iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ėmė rupūžės ir pabrangino visais 34 pinigais! But wait, there’s more;
    GTX680 – 294sqmm, 3540mil. tranzistorių.
    GTX980 – 398sqmm, 5200mil. tranzistorių.
    Taigi, 2012 metais mes gavome 1 kvadratinį milimetrą už $1.75, arba 1 milijon1 tranzistorių už $0.14, o 2014 metais 1 kvadratinis milimetras jau kainavo $1.37, arba 1 milijonas tranzistorių už $0.10. Apie 21%-28% pigimas per du metus. Na tarkim čia du metai per didelis laiko tarpas ir RAM konfiguracija skirtinga, ir viena plokštė buvo "flagmanas" (atmetus dviejų chipų GTX690), o kita kaip ir ne. Davai sulyginam GTX780Ti ir GTX980Ti. Ech, vėl skiriasi RAM kiekis, bet jau mažiau. Bala jo nematė.
    GTX780Ti – 561sqmm, 7080mil., $699 MSRP, (~$716 šiandienos pinigais).
    GTX980Ti – 601sqmm, 8000mil., $649 MSRP,
    $1.27/$0.10 vs. $1.08/$0.08. ~15%-20% pigimas per metus.

    Jeigu palyginimui imtume GTX*70 situacija ko gero būtų dar gražesnė. Nepriimk per rimtai, šitie skaičiavimai aišku iš lubų nukabinti, nes norint turėti tikslų palyginimą reiktų žinoti kiek nVidia iš AIB lupa už pačius čipus ir kiek silicio plokštės kainuoja pačiai nVidia. Būtų naivu manyti, kad mes neturėjom naudos iš AMD vs. nVidia apsišaudymo, bet lygiai taip pat naivu manyti ir, kad mes negavom naudos iš geresnių yields atkalus tą patį techprocesą. Galbūt tos kainos galėjo būti dar mažesnės, galbūt nVidia dabar pasiima didesnę pyrago dalį, bet apie kažkokias dirbtinai užkeltas kainas kalbėti nereikėtų. Atrodai kaip pencininkas.

    P.S. 770 vs 970 gauname 40% pigimą.

  16. Katonas parašė:

    Pats žinai kad MSRP yra lempinė kaina. Kad ir kaip graudu dabar spartos prieaugiai gan maži, nes esam pririšti prie 28 nm. O beje, nenori paskaičiuot midrange kainų pagal savo metodiką? Nes ten visiška ramybė.

    Be to atmink, kad 28nm tarkuojamas ketvirtus metus jei neklystu, kas yra velniškai ilgai. Vien dabar liepą TSMC pamažino kainas 10 %, o nuo gamybos pradžios spėju silicio plokštės kainuoja kokį 50 % pigiau + daugiau veikiančių lustų turi gautis. Na bet čia spekuliacijos.

    Ir ką tu ten skaičiuoji šiandienos pinigais? infliaciją ar ką?

    Apie pencininkavimą. Nerandu aš dabar to straipsnio, kur buvo rašoma, kad pakilo pelno marža nuo vieno parduoto produkto. Kas ir parodytų, kad kainos yra papūstos, kaip kad padarė su RAM kainom kažkada. Bet Jūs toliau tikėkit kompanijų geranoriškumu padėti pirkėjui.

  17. TavoMama parašė:

    MSRP ir realios kainos nesutapimas yra ne gamintojo, o perekūpų ir valstybės mokesčių problema.

    Taip ten infliacija.

    Ką tu laikai midrange? *60? Nes *70 jau parašiau, kad skirtumas apie 40%. Per metus. Kas yra gerokai daugiau nei tavo spėjamas 50% nuo tech. proceso pradžios. Su *60 situacija liūdnesnė.
    660 vs. 760 – 1.07/0.09 vs. 0.84/0.07
    760 vs. 960 – 0.86/0.07 vs. 0.87/0.06
    Šūds, trumpai tariant.

    Nieks ir nesako, kad kompanijos gerais norais gyvos. Produkto kainą nustato ne jo gamybos kaštai, o tai tiek kiek vartotojai pasiruošę už jį mokėti.

  18. Katonas parašė:

    Aš gal labiau pridurčiau ne kiek pasiruošę mokėti, bet kiek juo verčia mokėti susidarusios aplinkybės. Būtų konkurencija, būti ir kitos tos kainos. Ai, bevertės čia mūsų tos diskusijos 🙂

    Kaip sakiau anksčiau, nepatinka nepirk ir viskas 🙂

  19. TavoMama parašė:

    Tai vat aš tą ir noriu pasakyti, kad konkurencija yra, tik ji yra tam tikram price/performance segmente, ir geriausias to įrodymas yra GTX970 kaina.

    Labai labai blogai (na iš end-user perspektyvos), kad AMD prapylė savo turėtus fabus. Dabar turi užsakinėti savo produktus pas trečias šalis ir varžyti su ta pačia nVidia dėl volume. O čia dar Apple įlenda…

    EDIT: turiu aš šiokią tokią nuomonę, kodėl low/mid end segmente nuobodu taip. Paprasčiaisiai iGPU tiek pas AMD tiek pas Intel tapo "good enough". Kadangi tų plokščių nebenuperkamas didelis kiekis (nu arba ten parduodama vien per OEM’us jų surenkamuose shitbox’uose) mes nesulaukiame tokio kainų mažėjimo kaip, kad galėtume sulaukti. Čia tik spėjimas, bet būtų galima pasitikrinti peržiūrėjus Steam apklausos duomenis.
    Šiek tiek pagalvojus, susidaro toks vaizdas, kad nVidia pastūmė visus savo plokščių vardus per vieną vietą žemyn. T.y. realiau turėtų būti GTX970 -> GTX960, GTX980Ti -> GTX980 ir t.t. Tada lyginant su GTX5** serija kažkaip liūdniau viskas atrodo.

    Dar EDIT:
    Dėl to nepatinka – nepirk, tai konkrečiai mano atveju taip ir yra. Paskutinė pirkta GPU buvo 560Ti 448. Tuo metu tai tikriaisiai irgi nebuvo pats protingiausias pirkinys. 750Ti nesiskaito, nes ją pirkau tik kaip žaisliuką, iš sportinio intereso :D. Laukiau laukiau 9** ant 20nm ir panašu, kad toliau sėkmingai lauksiu iki 2016 vasaros.

  20. Spacewalker parašė:

    TavoMama>> oi koks skiedalas esi. Sakai mid niekas neperka, del to kad igpu pagerejo. O tau neatrodo, kad niekas neperka del to kad mid sparta praktiskai nesikeicia kainos/spartos santykiu. Dabar tie kas turi GTX760 ir GTX660 (ar panasias) laukia kitu metu, nes palygini sparta su GTX960, tai rankos nekyla atsinaujint. Amd tai isvis REBRANDintoja. Kai keiciau savo HD4850 i GTX660, tai gavau: 4x daugiau vram ir spartos zymiai daugiau ir tarp pluksciu keitimo buvo tie patys 3m. Kaip ir dabar butu tarp GTX660 ir GTX960. Ir ka gaunu 128bit kurie midende buvo iki kokiu 2009m salyginai ir tuos pacius 2GB vram. Oj dar pamirsau kad ir kainos pakilo. Tiesiog vieni pliusai atsinaujint.
    http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_950_OC/9.html

  21. vacoum parašė:

    to Katonas:

    pelno marza turetu kilti 😉 tai "atvirkscias" skaicius savikainai (kai galutine kaina nekinta).

    Kazkaip pagalvojau, kad kaip turetu buti pikta Grafikos padaliniui. Turejo tikrai konkurecinga produkta, komanda, o cia ateina is valdzios ir sako, kad didele gauto pelno dali perduosim kitimes padaliniams (kurie nesekmingai dirba) o is jusu reikia dali atleisti, nes AMD vaziuoja i minusa ir siaip taupyti reikia. Realiai darbe juk ziauriai svarbu ir gera stabili atmosfera…. o cia…
    nuojauta kuzda, kad vai nekokios nuotaikos komandos viduje. O tada atsiranda islikomo jausmas, dingsta komandos darbas… zodziu… stiprybes AMD grafikos padaliniui.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.