„Apple“ operacinės sistemos lyderiauja pagal pažeidžiamumo klaidų skaičių 2015 metais

Paskelbta statistika apie programų ar operacinių sistemų pažeidžiamumo klaidas gali labai nustebinti, nes pirmose dviejose vietose įsitaisiusi „Apple“ kuriama programinė įranga aplenkusi net „Adobe Flash Player“.

Tokia statistika atrodo gan neįtikėtinai, nes „Mac OS X“ ir „iPhone OS“ visiems buvo kone tobulumo etalonas, bet paskelbta statistika rodo, kad per 2015 metus „Mac OS X“ operacinėje sistemoje buvo atrasta 386 klaidų, susijusių su saugumu, o „iPhone OS“ kiek mažiau – 375 saugumo klaidos. Toliau seka jau liūdnai pagarsėjąs „Adobe Flash“ grotuvas su 314 saugumo klaidų. Sąraše žinoma rasime ir „Microsoft“ operacines sistemas, kurios taip pat neišvengė saugumo klaidų. Tarkim, „Windows 8.1“ turėjo 151 klaidą, o „Windows 7“ net keliomis klaidomis mažiau – 147. Vos prieš pusmetį pasirodžiusi „Windows 10“ operacinė sistema bendram kontekste atrodo gana neblogai, nes užfiksuotos tik 53 saugumo klaidos. „Apple“ vieno didžiausio konkurento „Google“ kuriama operacinė sistema „Android“ pasirodė vidutiniškai, bet kur kas geriau nei „iPhone OS“. „Android“ sistemose buvo užfiksuota 130 saugumo klaidų.

Pažiūrėjus į bendrą statistiką iš top 50 pažeidžiamiausių programų ir operacinių sistemų pagal programinės įrangos gamintoją „lyderiais“ galime įvardinti tris kompanijas. Su 1561 pažeidžiamumo klaida pirmauja „Microsoft“. Ne daug atsilieka „Adobe“ su 1504 saugumo klaida, kiek mažiau saugumo klaidų, bet vis dar virš tūkstančio turi „Apple“ – jų produktai kaip nesaugūs nustatyti 1147 kartus.

5 Komentarai

  1. Katonas parašė:

    Bet vis tiek dauguma pirkėjų tokios statistikos nematys. Visiem galvoje tik viena, Apple nėra virusų ir tt 🙂

  2. PauliusP parašė:

    Iš tiesų stebina 🙂 Neaišku kiek čia ta statistika tiksli, bet keista ir tai, kad senutė Vista mažiau pažeidžiama nei Win7. Win10 pasirodė tik antroje metų pusėje, tai spragų ten gal būtų ir daugiau užfiksuota.

  3. IFeelYou parašė:

    Nelabai tikiu tokiom statistikom, nes viena dieną pateikia statistiką kad Windows 10 turi milijoną klaidų, kita dieną kad Apple. Realiai saugumo klaidos tikrai nerodo virusų/trojanų skaičiaus ar dar kažko. Apple naudojuosi jau kokius 6 metus ir neturiu net antivirusinės nei firewallo, nes žinau kad virusų/trojanų niekas nekurs nei Linux, nei Apple, nes kurt sistemoms kuriomis naudojasi mažuma vartotojų yra kvaila. Be to Apple visas saugumo spragas užtaiso labai greitai, skirtingai nuo Adobe ar Microsoft.

  4. enerasu parašė:

    Juokinga klausyt fanboy’u, "niekas nekurs mazumoms" , jei butu bent kazkiek protelio zmogus zinotu kad butent apple naudojasi zmones turintys didesnes pajamas ir daznai nevelnio neraukiantys apie IT (mados ir reklamos aukos) , isvada tokia kad labiau apsimoka vokti butent apple banko prisijungimo duomenis ir slaptazodzius, nes kaip jau minejau butent jie gauna didesnes pajamas, butent jie perka slamsta, butent ju saskaitose yra daugiau grynuju. Kaip manot kodel pasaulyje daugiausiai pavagiama korteliu ir banko prisijungimo duomenu butent Amerikoje – jus tikrai teisus! DEL APPLE! Ten daugiausiai ju vartotoju (Amerikoj turbut apple daugiau zmoniu naudoja nei windows). Tiesiog niekas garsiai to nenori kaltinti apple, nes apple juos uztampytu po teismus. Taika.
    P.S. kiek laiko besinaudoju windowsais, bet vistiek nezinau kam tas antivirusas, daugumai programisiu isilauzeliu lietuviu saskaitos ir slaptazodziai neidomus, mes neturim tiek pinigu kad atsipirktu ju darbas, juk lietuvoj permazai apple vartotoju kad butu lengva isilauzti. Taika.

  5. Katonas parašė:

    Statistika tai statistika, aišku niekas neatskleidžia kokio rimtumo tos klaidos, bet faktas kaip blynas moki daugiau, bet saugumo daugiau negauni. Be to dauguma virusų įlenda per vartotojo kvailumą, o ne per operacinės sistemos spragas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.