Bevielis „Asus AC-RT56U“ 802.11ac maršrutizatorius

Šių laikų namuose suintensyvėjęs mobilių įrenginių skaičiaus augimas ir didėjančios media turinio transliavimo apimtys priverčia tobulinti bevielio ryšio perdavimo technologijas. Du metus plėtotas naujos kartos 802.11ac standartas į rinką įsiveržė vos prieš keletą mėnesių ir turėtų būti plačiai naudojamas iki 2016 metų. Norint pajusti naujausio 802.11ac standarto tiekiamą padidėjusią spartą, stabilumą ir išaugusią skleidžiamo WiFi signalo aprėptį reikalingas pajėgus maršrutizatorius. Neabejojam, kad naujajam standartui paplitus labiau, atitinkamų maršrutizatorių tiekėjų gretos išaugs, tačiau kol kas viena pirmųjų 802.11ac palaikytoju tampa „Asus“ su savo aukštos klasės AC-RT56U bevieliu maršrutizatoriumi.

 

 

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Išorinis dizainas ir aparatinė įranga
  • Specifikacijos
  • Vartotojo sąsaja (AsusWRT)
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

  1. „Asus AC-RT56U“ maršrutizatorius komplektuojamas su:
  2. AC adaptoriumi;
  3. RJ-45 kabeliu;
  4. Vartotojo gidu (yra trumpas įdiegimo aprašymas lietuvių kalba)
  5. Garantiniu bukletėliu;
  6. Tvarkyklių CD

Viskas įvilkta į kartoninę dėžę ir apvilkta spalvingu kartoniniu apvalkalu. Mes turime atvaizduotą patį „Asus“ maršrutizatorių bei pagrindines charakteristikas/savybes, tarp kurių pakliūna dvi bevielės dažnių juostos (2.4 GHz + 5 GHz), USB 3.0 ir AiCloud įskiepio palaikymas. „Asus“ sutinka plačiau aprašyti „AiRadar“ ir „AiCloud“, sutinka  supažindinti su AC-RT56U turimomis jungtimis ir geranoriškai nori padėti išsirinkti labiausiai tinkantį maršrutizatorių iš dabartinio turimo asortimento.

Ant vieno iš pakuotės šono randame detalias specifikacijas ir papildomas galimybes, kam „Asus AC-RT56U“ gali būti panaudotas. Pavyzdžiui, transliuoti media į planšetinius kompiuterius, paversti prijungtą USB 3.0 įrenginį FTP serveriu ar pasinaudoti „Download Manager“ įskiepiu.

 

Išorinis dizainas ir aparatinė įranga

Esant tokių žmonių, kuriems, sakykime, net korpuso išvaizda nesukelia jokių įspūdžių, maršrutizatoriaus estetinė išraiška gali rūpėti dar mažiau. Tačiau net tokiu atveju „Asus AC-RT56U“ nėra tai, ką galėtume praleisti pro pirštus. Skirtingai nei daugelis prie stalo priglaustų maršrutizatorių, RT-AC56U pasižymi kur kas išradingesniu dizainu, kuris, neabjotinai, sukuria profesionalią išvaizdą. Įtraukiant į bendrus matmenis aliuminio kojelę, 147 mm x 205 mm x 66 mm išmatavimų „Asus“ maršrutizatorius turi anglies pluoštą imituojančią panelę. Natūralias medžiagas paliekant automobilių sportui, banguota klastotė atrodo daugiau nei įtikinamai solidžiai. Išorinis „Asus“ įdirbis nutįsta žemiau pagrindinės panelės, kur likusiam priekinės dalies fragmentui suteikta nušlifuoto aliuminio apdaila. Mažytis sidabro spalvos intarpas galinėje RT-AC56U dalyje virsta prilaikomąja kojele. 406 gramus sveriančio bevielio maršrutizatorius mėlynos spalvos LED indikatoriai išdėstyti anglies pluošto panelės apatinėje dalyje. WiFi naudojimas indikuojamas impulsiniu LED mirkčiojimu, kuris, kaip ir spalvos intensyvumas, visiškai neblaško sėdinčiojo priešais.

Maršrutizatoriui kvėpuoti padedantys nukirsti kampai leidžia galinei RT-AC56U panelei šiek tiek sumažinti savo apimtis. Ši dalis jau nenešioja jokių išvaizdą gerinančių triukų ir yra pagaminta iš plastmasės, pro kurią matosi raudona montažinė plokštė.

„Asus“ vartotojui paruošė keturis LAN prievadus, vieną WAN prievadą ir du periferijai skirtus lizdus. Kaip ir priklauso aukštos klasės produktui, viena USB 2.0 jungtis buvo atnaujinta iki USB 3.0, todėl dabar turime po vieną iš išvardintų sąsajų. Nepamirštas AC lizdas, įjungimo/išjungimo ir perkrovimo (angl.reset) mygtukai. Dešiniajame šone įrengti kur kas lengviau pasiekiami WPS aktyvacijos ir visų įmanomų WiFi dažnių aktyvacijos/deaktyvacijos mygtukai.

Nesunku pastebėti, kad AC-RT56U neturi nė vienos išorinės antenos. Į vidinę PCB integruota 2×2 antenų sistema (2.4 GHz – 3.8 dBi / 5 GHz – 5.1 dBi) neleis pasiekti pačio maksimaliausio pralaidumo, tačiau bendras „Broadcom BCM43217“ (2.4 GHz b/g/n 300 Mbps) ir BCM4352 (5 GHz a/c 900 Mbps) modulių pralaidumas leidžia užrašyti maksimalią bevielę 1167 Mbps pralaidą.

„Asus AC-RT56U“ naudoja „Broadcom BCM4708A0“ SoC platformą. Joje integruotas dviejų branduolių „ARM Cortex-A9“ (800 MHz) procesorius ir 256 MB DDR3-1600 operatyvioji atmintis. Integruotos flash atminties kiekis išplėstas iki 128 MB. Tokios galios procesoriumi dažnai negali pasigirti net vidutinės – žemesnės klasės planšetiniai kompiuteriai, todėl „Asus AC-RT56U“ ant popieriaus atrodo tikrai įspūdingai.

 

Specifikacijos

 

Vartotojo sąsaja (AsusWRT)

Pirminis „Asus AC-RT56U“ sukonfigūravimas ypač paprastas. Tiesa, pagrindinės naršyklės atidarymas turėjo iššaukti „Asus's Quick Internet Setup“ gidą, kurio pasirodymo nesulaukę buvome priversti rinkti 192.168.1.1 tinklo adresą. Svarbiausios iškilusios pirminės užduotys tapo slaptažodžių sūkurimas internetinei administratoriaus panelei ir abiejų tipų WiFi ryšiui (2.4 GHz ir 5 GHz). Nors WiFi pavadinimus vartotojas gali keisti (pirminiai pavadinimai „Asus“ ir „Asus_5G“), neįmanoma nustatyti, kad WiFi prieigai nebūtų priskirta jokia apsauga. Standartiniu atveju „Asus“ naudoja WPA2 apsaugą. Visi IP adresai gaunami automatiškai, interneto ryšys įdiegiamas ir vartotojas nukreipiamas į internetinę administratoriaus panelę, iš kur galima toliau konfigūruoti AC-RT56U.

Titulinis panelės puslapis apima visas pagrindines, vartotojui galinčias prireikti, funkcijas: maršrutizatoriaus perkrovimą, išėjimą (angl.log out) iš panelės, leidžia pasikeisti kalbą (lietuvių, dėja, nėra) stebėti prie maršrutizatoriaus prisijungusių klientų skaičių, suteikia informaciją apie USB lizdų užimtumą, naudojamą programinį kodą ir operacinį režimą. Iš čia galima keisti WiFi ryšio apsaugos lygį. Spustelėjimas ant jo grafos nukelia į administracijos skiltį, kur galima pasirinkti vieną iš keturių režimų. Čia taip pat galima atlikti programinio kodo atnaujinimą. Procesas vyko sklandžiai ir užtruko 2-3 minutes. „Asus“ taip pat suteikia galimybę atkurti gamyklinius nustatymus, išsaugoti savo sukurtus ir vėliau juos realizuoti.

Svečių skiltis kiekvienam bevielio ryšio diapazonui (2.4 GHz + 5 GHz) leidžia priskirti po tris svečius. Galima riboti jų prisijungimo laiką, galimybę prisijungti prie intraneto ir naudoti arba nenaudoti WEP šifravimą. Duomenų valdymo skiltyje turime „Quality of Service“ (QoS) įrankį, kuris leidžia (ne)riboti interneto spartą. Gaunamų ir išsiunčiamų duomenų sekimui skirtas „Trafic monitor“, kuris geba registruoti ne tik laidinio ryšio aktyvumą, bet ir abiejų juostų WiFi.

Tėvų kontrolė iš esmės susieta tik su interneto ribojimu tam tikru laiku. Norint blokuoti internetinius puslapius, teks pasinaudoti ugniasiene. Ji pajėgi ne tik blokuoti konkrečias svetaines, bet ir filtruoti žodžius ir raidžių kombinacijas, kaip xxx ir pan.

„USB application“ leidžia dalintis duomenimis iš prijungto USB įrenginio. Į maršrutizatoriaus USB lizdą prijungus spausdintuvą ar 3G/4G įrenginį, bus galima jais dalintis visame tinkle, o tie, kas nori siųsti duomenis, bet nenori palikti įjungto PC, gali pasinaudoti „Download Master“ įrankiu (reikalingas atskiras įdiegimas), kuris leis siųsti ir talpinti duomenis į prie maršrutizatoriaus prijungtą USB talpyklą. Multimedia dalinimuisi „AsusWRT“ siūlo DLNA/iTunes media serverius, FTP klientą bei pasirūpino, kad dėka „AiCloud“ įskiepio būtų galima pasiekti prie AC-RT56U prijungtos USB talpyklos turinį. Tą galės padaryti mobilūs „Android“ ir „Apple iOS“ vartotojai.

„Wireless“ skiltyje galima keisti abiejų bevielio ryšio juostų nustatymus, pasitelkiant WPS sukurti bevielį tinklą arba iš dviejų palaikymo funkciją turinčių maršrutizatorių sukurti bevielį tiltą („Wireless Distribution System“). Čia galima atlikti bevielių MAC adresų filtravimą, tuo tarpu „RADIUS“ nustatymų poskiltis labiau skirtas verslo (profesionaliai) aplinkai.

LAN skiltis leidžia keisti IP adresą, peržiūrėti DHCP lentelę, keisti DNS ir WINS serverių nustatymus, spausdintuvui (pasitelkiant MAC adresą) priskirti nekintantį IP adresą. Prijungus daugiau maršrutizatorių naudinga keisti maršruto nustatymus (LAN-Route) bei keisti LAN-IPTV nustatymus.

WAN skiltis skirta suvesti interneto tiekėjo nustatymus, tačiau idomiausia funkcija greičiausiai tampa dvigubo (angl. dual) WAN palaikymas. Sakykime, turint USB lizde 3G/4G modemą galima nustatyti, kuris ryšys bus pirminis, tuo pačiu garantuojant, kad bus persijungta į papildomą interneto ryšį, jei pirminis nutrūks. Į sekciją taip pat įdiegtos „port triggering“ ir „port forwarding“ funkcijos. DMZ, kitaip žinomos kaip demitalirizuotos zonos, aktyvavimas leis visiems įmanomams servisams išvengti ugniasienės patikros.

Asus įdiegė Ipv6 tunelio sukūrimo galimybę, kurio elgesys, kaip ir pačio maršrutizatoriaus ir WiFi tinklų būsenos yra fiksuojamos „system log“ skiltyje. Tinklo įrankių skiltyje galima rinktis tarp „ping“, „traceroute“ ir „NS lookup“ analizavimo metodų bei aktyvuoti „wake on LAN“ funkciją.

 

Testavimas

Visais atvejais testavimui naudota JPerf 2.0.2“ programinė įranga (Jperf su grafine vartotojo sąsaja) Abu staliniai kompiuteriai, kuriais matuota LAN ir WAN lizdų pralaidumas naudojo atitinkamai „Realtek RTL8168“ ir „Intel I217-V“ gigabitinius tinklo posistemius. Viename iš kompiuterių esanti pagrindinė plokštė turi dviejų juostų „Broadcom BCM4532“ valdiklį, todėl turėsime galimybę pratestuoti AC-RT56U maršrutizatorių naudojant 2.4 GHz (802.11n) ir 5 GHz (802.11ac) dažnius. USB 3.0 lizdo pralaidumas matuojamas per LAN kabelį panaudojus beveik 3 GB dydžio failą. Skaitymo/rašymo užduotys kartojamos po tris kartus ir išvedamas vidurkis.

Matuojant WLAN spartą, sąlygos „iš arti“ atitinka tuščią ~2,5 metrų erdvę tarp maršrutizatoriaus ir stacionaraus kompiuterio antenos. „Iš toli“ sąlygos WiFi bangoms kur kas mažiau palankios: siena ir iki ~6 metrų išaugęs atstumas. Maršrutizatoriaus programinio kodo versija – 3.0.0.4.374.339.

 

Rezultatai

LAN-LAN pralaidumas didėja kartu su sujungimų skaičiumi. 350 Mbps (1 sujungimas) galbūt nėra visiškai lyderiaujantis rezultatas, tačiau toliau šaunama į viršų. Jei nemaža dalis maršrutizatorių mėgsta prarasti dalį pralaidumo kai sujungimų skaičius pasiekia 100, tai AC-RT56U atranda dar keletą megabitų. WAN-LAN pralaidumo sistema labai panaši. Aukščiausias pralaidumas (944 Mbps) vėl pasiekiamas kai sujungimų skaičius siekia 100.

Turbūt tai visi ko laukė – WiFi 2.4 GHz ir WiFi 5 GHz pralaidumo skirtumas tam tikromis sąlygomis. Akivazidu, kad kokios sąlygos bebūtų, 802.11ac diktuoja madas, kurių apimtys kinta nuo apie pusės iki 4,5 karto, priklausomai nuo sujungimų skaičiaus, kuomet marštuzatoriaus kelyje nėra kliūčių. Tarp skleidžiančios ir priimančios antenų įterpus kliūtį ir padidinus atstumą, naujos kartos bevielio ryšio teikiamas pralaidumas sumenksta labiau, tačiau dominavimas 802.11n atžvilgiu vistiek solidus ir perlipa 100 % pralaidumo padidėjimą.

 

Užfiksuota patetiška USB 3.0 sąsajos sparta su „Patriot SuperSonic Rage XT“ atmintinuku (skaitymas neperžengė 25 MB/s ribos) privertė aiškintis problemą. „AsusWRT“ programinėje įrangoje pavyko rasti nustatymą „Reducing USB 3.0 interference“, kuris būdamas gamykliškai aktyvuotas riboja USB 3.0 spartą iki USB 2.0. Būtent ~25 MB/s yra daugmaž ta maksimali USB 2.0 įrenginių skaitymo riba. Išjungę „Reducing USB 3.0 interference“, pasiekėme ~40 MB/s skaitymo spartą, tačiau rašymo sparta išliko gana patetiška – ~18,5 MB/s. Maža to, po tokio atlikto žingsnio ne visada pavykdavo per „Windows network“ sekciją patekti į USB atmintinę, nors „AsusWRT“ ją kuo puikiausiai rasdavo.

 

 

Išvados

Tenka prisipažinti, kad pačioje apžvalgos ruošimo pradžioje teko susimąstyti, ką gi mes nuveiksime su šiuo dviejų juostų „Asus AC-RT56U“ maršrutizatoriumi. Naujos kartos bevielis 802.11ac standartas ir jį palaikantys maršrutizatoriai jau pasibeldė į duris, tačiau kyla problema su naujos technologijos palaikymu iš įrenginių gamintojų pusės. Į sąrašą papuola nešiojamų, planšetinių ir išmaniųjų telefonų gamintojai. Laimei, mus išgelbėjo 802.11ac palaikymą turinti mini ITX pagrindinė plokštė, kuri leido pažvelgti, kam „Asus AC-RT56U“ yra skirtas ir ką siūlo 802.11ac, kuris yra kertinis šio maršrutizatoriaus aspektas. Džiaugiamės galėdami ne tik patys įsitikinti WiFi pralaidumo skirtumu tarp 802.11n (2.4 GHz) ir 802.11ac (5 GHz), bet ir parodyti jį skaitytojams.

Likome lengvai šokiruoti tai, ką  parodė atliktas WLAN testavimas tiek sąlygoms esant „iš arti“, tiek ir „iš toli“. Jei „Asus AC-RT56U“ ir PC antenai stovint vienas priešais kitą 802.11 demonstravo ~60 % didesnį pralaidumą, tai padidinus sujungimų skaičių persvarą šoktelėjo iki 4,5 karto! Sienos atsiradimas parodė, kad barjerinė kliūtis 5 GHz pralaidumą ir ryšio stiprumą sumažina labiau nei 2.4 GHz, tačiau 802.11ac ir toliau aiškiai dominuoja: 1 sujungimas – 51 % (+), 10 sujungimų – 81 % (+), 100 sujungimų – 106 % (+). Savotiška barjerinė kliūtis paruoša ir slaptažodžių nulaužėjams, kurie turės pabandyti nulaužti ne WEP, kurio „Asus“ net nebesiūlo, o aukščiausio standarto gamyklinį WPA2 šifravimą.

Įspūdingus WLAN rezultatus lydi labai geri LAN-LAN ir WAN-LAN rezultatai. „Asus AC-RT56U“ buvo pajėgus pasiekti beveik 950 Mbps spartą, artimą teorinei 1 Gbps. Aukštos klasės rezultatų tikėjomės matuodami ir integruoto USB 3.0 lizdo pralaidumą, tačiau čia susidūrėme su paslaptimi, kurią galima aptikti „Wireless professional“ skiltyje. Pasirodo, gamykliškai yra aktytuota „Reducing 3.0“ Interference“ parinktis, kuri pradeda riboti išorinio USB 3.0 prietaiso spartą iki USB 2.0 lygio. Atskirų diskusijų vertos temos USB 3.0 ir WiFi 2.4 GHz priešpriešos suveikimas daugiausiai priklausys nuo USB 3.0 lizdų ekranavimo kokybės, išorinio prietaiso prijungimo būdo ir naudojamo kabelio kokybės, aišku jeigu jis bus naudojamas. Jei skaitymo pralaidumą galima vadinti kaip vidutinišką gerą, tai „Asus“ privalo padirbėti ties USB 3.0 rašymo sparta, kuri siekė tik 18,5 MB/s, ir, žinoma, pataisyti išorinių įrenginių atpažinimą per „Windows network“ sekciją, kuomet išjungta „Reducing 3.0 Interference“ funkcija. Aišku galima suabejoti ar tą 18 MB/s rašymą pavyks išnaudoti naudojantis FTP ar „Samba“, ypač atkreipiant dėmesį, kad popoliarusis 2.4 GHz bevielis ryšys susidurs su stabilumo problemomis.

Vid dėlto į šias problemas „Asus“ privalo atkreipti dėmesį ir pašalinti ją su artimiausiu programiniu kodu. Pasinaudojus USB 3.0 sąsaja transliuojant įvairią medžiagą, peržiūrint nuotraukas ar perklausant fonoteką, plačios AC-RT56U galimybės neturėtų būti lydimos tokių problemų. Gamyklinis USB 2.0 lizdas kur kas mažiau problematiškas, mat jis daugiau skirtas į tinklą prijungti spausdintuvą ar 3G/4G modemą.

Sulyginus beantenį AC-RT56U išorinį dizainą ir programinės įrangos grafinę vartotojo sąsają (GUI) turime klausimą, kas atrodo patraukliau. Pagyrų nusipelnė abi inžinierių komandos: profesionalus, ryškių indikacinių lempučių išvengiantis, karboninis – imitacinis dizainas ir platų konfigūracinį lauką turinti „AsusWRT“ programinė įranga, kuri AC-RT56U sukonfigūruoti leidžia greitai ir neskausmingai, su galimybe tai padaryti nuotoliniu būdu, pasinaudus išmaniuoju ar planšete.

420 litų etiketę nešiojantis „Asus AC-RT56U“ gali būti prilyginamas dviems rinkos zonoms: vidutinės arba „high-end“ klasėms. Į kurią lentyną bus patalpintas šis maršrutizatorius priklausys nuo konkretaus pirkėjo kišenės gylio, maršrutizatorių diferencijavimo ir supratimo lygio. Nors AC-RT56U ir nėra pigus, tačiau tai galingas ir solidus produktas, kuris apima didelę dalį funkcijų ir spartos, kurios gali norėti patyręs vartotojas. Jo neturėtų išgasdinti galinga aparatinė įranga ir jai oficialiai deklaruojamos 21 W elektros sąnaudos, kurios testavimo metu neviršyjo 11 W. Belieka įsitikinti kiek aplinkui bus 802.11ac palaikančių įrenginių ir ar jų išvis bus.

7 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Na, tikrai rimtas monstriukas, tik, kaip ir paminėta apžvalgoje, jis pozicionuojamas giliakišeniams namų vartotojams vien dėl išvaizdos ir antenų neturėjimo, dėl to ir galiu vienintelį pyktį įvardinti: kodėl dar labiau neištoblinti šio įrenginio ir neįdiegti kad ir optional prijungiamų antenų lizdų ar kažkaip kitaip padaryti praplečiamą ryšio stiprį ir kokybę.
    Apart šio komentaro, nelabai turiu kuo ir išpeikti šį įrenginuką, manau, tikrai rimtas žaidėjas esamoje rinkoje, kuomet kitų modelių didelis trūkumas. 🙂

  2. cacunia parašė:

    Puiki apžvalga, apžvelgta dar viena sritis, kuri tikrai daug kam aktuali. Na tik kainų kategorijos norisi žemesnės 🙂

  3. Atavar parašė:

    MerlinWRT nebandei ? Dar labiau praplecia ta pati AsusWRT funkcionaluma ir daznesni bug fixai.
    O apgailetinas USB 3.0 performancas, kol kas deja yra 99% visu routeriu, kabliukas. Bendroje maseje tavo testuoti rezultatai geriau nei vidutiniskai atrodo sakyciau. Na bent jau taip buvo pries gerus puse metu… Pats as juo (usb3), ant savo RT-66U, kol kas nesinaudojau is viso 🙂

  4. Hidraulinis parašė:

    Routeris, kad ir neblogas nematau reikalo leisti papildomus pinigus uz Asus varda. Yra tu paciu specifikaciju routeris Buffalo WZR-1166DHP-EU jis pigesnis. WZR-1750DHP-EU jaupranasesnis, nes turi MIMO 3×3:3

  5. BC00 parašė:

    Atavar, ne Merln WRT neteko bandyt. Tik įsirašiau patį naujausią FW (kelių dienų senumo). Atrodo USB3.0 įrenginiai dabar sėkmingai visad atrandami, bet pralaidumas išliko tas pats. Dar norėjos išmatuot realų 2.4 ir 5 GHz signalo atstumą, bet pasiliksim tai sekantiems modeliams arba galbūt tiesiog brūkštelsiu komentarą:)

  6. Atavar parašė:

    Seip jei netingi ir yra noras, gali pasibandyt tuos Merlino buildus – jie yra AsusWRT pagrindu, ir migruot is originalaus AsusWRT i MerlinWRT, bei atgal, uzima iki 5min. Nemazai funkciju ir bugfix’u paskui ir Asusas i savo FW sudeda is jo. Ala toks neoficialus dev’as/entuziastas jis Asuso…

  7. itsunoshiyuga parašė:

    nesenai nusipirkau Linksys EA6300. Ta pati klase ir kita. gal keleta funkciju maziau, bet bendrai paemus tai toks pat daiktas. gaila, kad kaip ir asus’as neturi antenu jungciu. tie, kas sako, kad tokios klases irengini gali nusipirkt 100 lt pigiau tai tegul toliau taip masto. visiskai kitokia kokybe ir patikimumas. usb 3.0 tokiuose aparatuose ne kazka visuose, bet vis sis tas palyginus us 2.0.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.