„Asus Z97-Pro Gamer“: žaidėjams skirta semi-ROG pagrindinė plokštė

Žodis „gaming“ motininių plokščių rinkoje geriausiai tarnauja kompanijai MSI. Nors tai nekelia jokių abejonių savo reikmėms šį prierašą pabandė pavergti ir „Gigabyte“, sukūrusi savąją „Gaming“ seriją. Likę du motininių plokščių gamintojai, kurių pavadinimai prasideda iš raidės A, į šią tendenciją žiūri atsargiai: „ASRock“ tebeturi žaidėjams skirtą „Killer“ seriją, o „Asus“… O „Asus“ produkciją su „Intel“ 9-os serijos rinkiniais sudaro vos dvi motininės plokštės. Tai parodo, kad „Asus“ nebando vaikytis madų ir nori paruošti žaidėjams skirtą produktą, kuris būtų tikrai išskirtinis. „Asus Z97-Pro Gamer“ – pirmoji Z97 lustų rinkiniu paremta pagrindinė plokštė, savo pavadinime neturinti nei ROG, nei TUF trumpinių, kurie siejami su spartinimu ir žaidėjams skirtomis funkcijomis. Tačiau tai nereiškia, kad Z97-Pro Gamer nė vieno iš šių kriterijų neišpildo. Ji ne tik perėmusi ROG spalvinį dizainą, bet ir didžiąją dalį tik šiai „high-end“ serijai priskiriamų funkcijų. Žinoma, už gerokai mažesnę kainą.

 

Pakuotė ir komplektacija

Be to, kad „Asus Z97-Pro Gamer“ yra pilnai suderinama su „Windows 8.1“ operacine sistema ir iš I/O panelės gali paduoti 4K vaizdą, gamintojas papildomai linkęs ne tik nurodyti dauguma specifikacijų, bet ir plačiau pakalbėti apie M.2 ir SATA Express jungtis, „Supreme FX“ garsą bei „Gamers Guardian“ paketą. „Asus“ giriasi, jog jų patobulintas LAN lizdas net gali išgyventi žaido ataką. Nepatikrinęs – nesužinosi…

Komplektacijoje yra tik tai, kas būtina: I/O skydelis, CD su tvarkyklėmis, vartotojo gidas, 4 vnt. SATA kabelių ir trumpo tipo SLI tiltas.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Asus Z97-Pro Gamer“ VRM grandinė padalinta į dvi dalis, kurias aušina identiški juodai raudoni radiatoriai. „Asus“ atžymi, kad čia integruota skaitmeninė Digi+ 8+2 VRM sistema, aštuonioms fazėms atitenkant centriniam procesoriui, o dviems operatyviajai atminčiai. Mūsų atlikta ekspertizė rodo, kad CPU VRM sistema sudaryta iš tikrų keturių fazių, kurias prižiūri skaitmeninis Digi+ ASP1252 valdiklis. VRM sistemai priklauso sintetinis dvigubintojas, keturi draiveriai ir aštuonios poros MOSFET tranzistorių, sudarytų iš 6030DLB + 4030DLA puslaidininkų, pagamintų kompanijos „NXP“. Aplink CPU lizdą patalpinti aštuoni feritiniai induktoriai ir 10K/105 °C  reitingo japoniški polimeriniai kondensatoriai, kurių talpa viršyja 4000 μF.

Tarp radiatorių įspraustas 8-pin EPS12V lizdas. Aplink DIMM lizdus viršutinėje dalyje sumontuoti 4-pin CPU-FAN ir CPU_OPT lizdai. Tai reiškia, kad be jokių problemų bus galima valdyti du ant CPU radiatoriaus esančius ventiliatorius, tačiau nereikia pamiršti, kad CPU_OPT lizdas yra pasyvus ir tiesiogiai gauna signalą iš CPU_FAN lizdo, kuris geba valdyti ventiliatorių tiek PWM būdu, tiek keičiant įtampą. Maksimalus DDR3 operatyvios atminties dažnis siekia 3200 MHz (O.C.), vartotojui vienu metu į 4 DIMM lizdus leidžiant įdiegti iki 32 GB atminties. Moduliai fiksuojami vienos pusės fiksatoriaus užlenkimo pagalba,o pati atmintis apsaugota nuo pernelyg didelių įtampų bei užtrumpinimo.

Aukščiausiai esantis „Asus Z97-Pro Gamer“ išplėtimo lizdas – PCI-Express 2.0 x1. Aukščiau jo turime pirmąjį CHA_FAN1 lizdą, o dešinėje – stop‘ą, fiksuojantį SATA arba PCI-Express protokolą naudojančio M.2 SSD kaupiklio galą. Maksimalus leistinas ilgis – 80 mm, bet palaikomi ir 60 mm ilgio įrenginiai. Tiesa, į 10 Gb/s užtikrinantį M.2 lizdą įstačius PCI-E tipo SSD bus atjungti abu PCI-Express 2.0 x1 lizdai, o panaudojus SATA tipo SSD kaupiklį neteksime SATA6G_4 lizdo.

„Asus Z97-Pro Gamer“ palaiko tiek SLI, tiek „CrossFireX“ multi-VGA technologijas. „GeForce“ ir tuo pačiu „Radeon“ vaizdo plokštėms skirti PCI-Express 3.0 x16 lizdai, kurie dirba elektriniu x8 režimu. Tarp jų įterpti PCI-Express 2.0 x1 ir PCI lizdai, kurie nulemia tai, kad dviejų aukštų vaizdo plokštė pirmajame PCI-Express 3.0 x16 lizde turės pakankamai erdvės kvėpavimui, net jei po ja atsidurs kita tokia. Po antruoju PCI-Express 3.0 x16 lizdo seka dar vienas PCI, po kuriuo rikuojasi mechaninis PCI-Express 2.0 x16 lizdas, galintis tiekti x4 pralaidumą ir taip patenkinti 3-way „CrossFireX“ reikalavimus. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad PCI-Express 2.0 x16 dalinasi ta pačia pralaida kartu su abiejais PCI-Express 2.0 x1 lizdais, todėl juose atsidūrus išplėtimo plokštei elektrinis režimas nukris nuo x4 iki x2. Trečiosios „Radeon“ vaizdo plokštės sparta bus stipriai apribota.

„Intel Z97“ lustų rinkinys aušinamas „robotizuotos“ arba „f-1‘motizuotos“ išvaizdos priemaišų turinčiu radiatoriumi. Šiame PCB šone įrengtas CHA_FAN3 ir ATX12V lizdai, USB 3.0 galvutė bei 90 laipsnių kampu pakreipti keturi SATA III 6 Gb/s lizdai ir vienas SATA Express lizdas (taip pat pakreiptas 90° kampu). Šis 10 Gb/s tiekiantis lizdas gali būti panaudotas kaip du atskiri SATA III lizdai.

Apatinėje dalyje randame tris USB 2.0 galvutes, prie kurių gali būti prijungti šeši USB 2.0 lizdai, taip pat prijungimo panelę iš korpuso ateinantiems laidams, CHA_FAN2 lizdą bei CLRTC trumpiklį, grąžinantį UEFI BIOS nustatymus į pradinę padėtį.

„Realtek ALC1150“ kodeką naudojančios „SupremeFX“ garso posistemės grandis yra izoliuota atskirai nuo viso PCB, filtracijai atrinkti „ELNA“ kondensatoriai, o pats kodekas nuo pašalinių triukšmų apsaugotas EMI dangteliu. Paprastai „ELNA“ kondensatorius galima sutikti ir žemesnės klasės pagrindinėse plokštėse, todėl „Asus“ tokiu pasirinkimu neturėtų pernelyg didžiuotis. „Nichicon“ kondensatoriai būtų kas kita. 115 dB SNR užtikrinančiai garso posistemei priklauso „Texas Instruments RC4580“ operacinis ausinių stiprintuvas bei „Sonic Radar II“ programinis įrankis, kuris nužengęs tiesiai iš ROG serijos. Tiesa, „Asus“ pažymi, kad RC4580I tinka ausinėms tik iki 300 Ohm, nors kiti gamintojai linkę rinktis galingesius OPAMP‘us (600 Ohm). Netoliese esanti „Nuvoton NCT6791D“ IC atlieka monitoringo ir ventiliatorių vadymo funkcijas, o „ASMedia ASM1083“ valdo senuosius PCI lizdus.

Chromu sustiprinta „Asus Z97-Pro Gamer“ I/O panelė siūlo kombinuotą PS/2 jungtį, DVI-D, D-Sub, HDMI jungtis, du USB 2.0, keturis USB 3.0 ir vieną RJ-45 lizdą, kuris signalą gauna iš gigabitinio „Intel i218V“ tinklo, taip pat optinį S/PDIF ir 7.1 garsui skirtus audio lizdus. Visi keturi USB 3.0 lizdai yra valdomi Intel Z97“ mikroschemų rinkinio. Išskyrus DVI-D ir HDMI, viskas galinėje panelėje TVS diodais yra apsaugota nuo staigios elektrostatinės iškrovos ir priklauso „ESD Guards“ programai. Vienu metu prie integruotos „Intel“ grafikos galima prijungti iki tirjų monitorių: D-Sub palaiko 1920×1600 @ 60Hz, DVI-D – 1920×1200 @ 60Hz, o HDMI – 4096×2160 @ 24Hz arba 2560×1600 @ 60Hz.

 

Specifikacijos

 

UEFI BIOS

„Asus Z97-Pro Gamer“ naudoja daugiakalbį 64 Mbit talpos „American Megatrends Inc.“ (AMI) UEFI BIOS, kuris palaiko daugybę standartų ir sertfikatų, kaip: PnP, DMI 2.7, WfM2.0, SM BIOS 2.8 ir t.t.

Į UEFI BIOS aplinką patekęs vartotojas pirmiausiai įkeliamas į EZ režimą (EZ Mode). Šiuo požiūriu Z97-Pro Gamer nėra tikra ROG serijos motininė plokštė, nes „Advanced“ režimas pasirinkimu Nr.1 yra tik ROG plokštėse. „EZ-Mode“ yra daugiau skirtas naujokams ir mažiau pažengusiems vartotojams, kurie visus pagrindinius nustatymus gali rasti vienoje vietoje. Vartotojas gauna pagrindinę informaciją apie CPU dažnį ir įtampą, operatyvios atminties kiekį ir dažnį, SATA įrenginius bei ventiliatorių apsisukimus realiu metu. Keliais pelės paspaudimais įmanoma keisti įrenginių seką, iš kurių kraunama OS ar kitos DOS programos, taip pat galima susikurti RAID masyvą, aktyvuoti automatinį sistemos spartinimą ar perkonfigūruoti ventiliatorių apsisukimus. Tam „Asus“ paruošė keturis automatizuotus (standard, silent, turbo, full speed) ir rankinį (manual) režimus. Su CPU temperatūra susietas sūkių reguliavimas vyksta keičiant įtampą arba priimant PWM signalą. Tai, ką matome, iš tikrųjų yra „Asus Q-Fan“ kontrolė. Preliminariai (sprendžiant iš galimo PWM valdymo) net ir SYS_FAN lizdai yra tikri 4-pin lizdai. Ar tikrai?

Vartotojo gide pažymėta, kad ketvirtoji kraštinė jungtis (pin‘as) yra PWM tipo tik CPU_FAN ir CPU_OPT lizduose, o SYS_FAN lizduose PWM yra pakeistas į +5V. Iš esmės tai apsprendžia, kad šie negali būti tikri PWM lizdai. Imame „Noctua NF-A15 PWM“ ventiliatorių, jungiame prie CPU_FAN lizdo ir be problemų pasiekiame šio ventliatoriaus sūkių dugną (~270 RPM). Neįtikėtina, tačiau tokius pačius sūkius pasiekiame prijungę „Noctua NF-A15 PWM“ ir prie visų trijų SYS_FAN lizdų. 3-pin jungtį turinčių ventiliatorių apsisukimai gali būti sumažinti ne iki 20 %, oiki 60 %.

Patekę į entuziastams skirtą advanced režimą turime septynis pagrindinius skyrius: „My Favorites“, „Main“, „Ai Tweaker“, „Advanced“, „Monitor“, „Boot“ ir „Tool“. Pamatę, kad visi likę gamintojai taip pat įdiegė „My Favorites“ funkciją, kuri leidžia išsirinkti vartotojui svarbiausius nustatymus, „Asus“ tokią galimybę atnaujino įdiegdami visų nustatymų medį, taip vartotojui prieš akis pasiūlant visus įmanomus nustatymus. Tereikia tik išsirinkti. Pirmą kartą matome „Quick Note“ funkciją, kuri atlieka užrašų knygutės vaidmenį (deja, bet atidarius „Quick Note“ kažkodėl neįmanoma padaryti BIOS UEFI nuotraukos). Main skyriuje galima pasirinkti kalbą, pasitikrinti UEFI BIOS versiją (naudojame šiai dienai naujausią 2002 versiją), RAM kiekį ir CPU bei RAM dažnius. Dešinėje pusėje, nepriklausomai į kurį skyrių mes užeisime, visada matysime pagrindinius stebėjimo parametrus, kaip CPU temperatūra, jo ir RAM dažnis bei įtampa.

„Ai Tweaker“ skyrių galima įvardinti kaip spartintojų rojų. Iš čia galima keisti procesoriaus dažnį, operatyvios atminties dažnį ir vėlinimo laikus bei įtampų vertes. Praktiškai viskas yra išdėstyta žemyn keliaujančia seka, bet yra ir keletas sub-sekcijų, kaip „DRAM Timing Control“ ar „DIGI+ VRM“, kur patalpinti RAM vėlinimo laikų nustatymai ir tokie nustatymai, kaip „CPU Load-Line Calibration“. Beveik visi įtampų keitimo nustatymai turi automatines reikšmes, paliekant galimybę įrašyti pageidaujamą vertę rankiniu būdu.

Pagrindinės „Advanced“ skyriaus sub-sekcijos yra „CPU Configuration“, „PCH Storage Configuration“ ir „Onboard Devices Configuration“. Iš čia galime kontroliuoti aktyvių branduolių skaičių, „HyperThreading“,  SATA režimą ir aktyvuotų SATA lizdų skaičių.

Tai yra pirmas kartas, kai UEFI BIOS aplinkoje matome tiek VRM sistemos, tiek pagrindinio mikroschemų rinkinio temperatūras. „Monitor“ sekcija leidžia pasirinkti norimą ventiliatorių apsisukimų valdymo būdą, nusistatyti žemesnįjį/aukštesnįjį apsisukimų limitą ir pageidaujamą aktyvacijos ribą (temperatūrą). Iš esmės tai yra skaičiais paremta „Asus Q-Fan“ išraiška. „Boot“ sekcijoje galime pasirinkti pirminį informacijos įrenginį, iš kurio bus kraunama OS, taip pat prailginti ar sutrumpinti krovimo laiką, kuomet rodomas „Asus“ firminis logotipas.

Tool sekcijoje turime tris įrankius: „Asus EZ Flash 2“, kuris leidžia atnaujinti UEFI BIOS tiesiai iš USB atmintinuko, UEFI BIOS nustatymus ROM‘e, atmintinuke arba abiejuose galintį išsaugoti „Asus Overclocking Profile“ ir „Asus SPD Information“, kuris pasako viską apie įdiegtus RAM modulius.

 

Programinė įranga

„Ai Suite III“  – pagrindinis „Asus Z97-Pro Gamer“ priklausantis programinis įrankis Windows aplinkoje. Iš monitoringo funkciją apačioje atliekančio ir kritines temperatūrų, įtampų, ventiliatorių sūkių ribas leidžiančio keisti „Dual Intelligent Processors 5“ meniu galima pasirinkti vieną iš sistemos optimizacijos kelių: TPU, „Fan Xpert III“, „DIGI + VRM“, Turbo APP arba EPU.

TPU sekcijoje rasime CPU spartinimui reikalingus nustatymus, įskaitant BCLK dažnį, CPU ir jo spartinančios atminties dažnio daugiklius bei įtampų valdymą. Pakitimai gali būti taikomi pasirinktam skaičiui CPU branduolių. GPU spartinimas negalimas, nes integruotas vaizdo posistemis yra atjungtas, o RAM neleidžiama spratinti todėl, kad abi VRM fazės nėra valdomos skaitmeniniu būdu (skirtingai nuo CPU).

„Fan Xpert III“ turi jau „Asus Q-Fan“ matytų funkcjų (valdymas pagal PWM arba DC, tie patys profiliai), bet yra ir naujų vertingų savybių. Pavyzdžiui, gauname galimybę nustatyti laiko trukmę, kuri apibrėš, kaip greitai ventiliatorius pasieks savo maksimalius sūkius arba grįš prie žemiausių. Taip pat temperatūrai nukritus iki specifinės ribos galime paliepti ventiliatoriui sustoti arba taikyti fiksuotus RPM. Ventiliatoriui atlikta diagnostika ne tik sudaro lentelę, kurioje matosi procentinė ir skaitinė apsisukimų išraiška, bet ir galimi visiškai minimalūs ir maksimalūs sūkiai. Ventiliatorių elgesį apsprendžiantys slankiklis juda 1% su 1 °C santykiu.

„DIGI+ VRM“ leidžia pasiekti tai, ką pasiekėme per UEFI BIOS aplinką: „CPU Load-Line Calibration“, VRM persijungimo dažnis ir t.t.

„Turbo APP“ sekcija iki šiol nematyta naujovė. Čia galima susieti specifinį spartinimo profilį su norima aplikacija. Pavyzdžiui, i7-4770K @4.5 GHz 1.28 v yra stabilus „Far Cry 4“ žaidime, tačiau turi problemų „Battlefield 4“ šaudyklėje. Išskirtinai šio žaidimo exe failui galime priskirti sušvelnintą profilį (4.4 GHz/1.28 v).

Tuo tarpu dėka jau sukurtų profilių (kuriuos galima koreguoti) EPU leidžia optimizuoti sistemos energijos poreikius ir tuo pačiu sąnaudas.

Iš papildomos programinės įrangos dėmesio tikrai vertos dvi: „USB 3.0 Boost“ ir „Push Notice“. pirmoji aktyvina USB 3.0 lizdų pralaidumą didinantį UASP protokolą, o antroji atlieka kalendoriaus funkciją, kuriame galima nustatyti sistemos išsijungimo, persikrovimo laikas ir pan.

 

Testavimas

Testavimo sistemą kartu su programiniu „Windows 7“ (SP1) pagrindu sudarė:

  • Procesorius: Intel Core i7-4770K (3.5 GHz / Turbo Boost on/ HT on)
  • RAM atmintis: Patriot Viper 3 DDR3 2x 4 GB 1600 MHz CL9-9-9-24 1T 1.5v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Informacijos kaupiklis: OCZ Vector 150 240 GB
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green
  • Pagrindinės plokštės:
  1. ASRock Fatal1ty H97 Killer (BIOS P1.40)
  2. ASRock Fatal1ty Z97 Killer (BIOS P1.50)
  3. ASRock Z87E-ITX (BIOS 1.21A)
  4. ASRock Z97 Pro3 (BIOS P1.40)
  5. ASRock Z97 Anniversary (BIOS P1.10)
  6. MSI Z87 MPower (BIOS 1.9)
  7. MSI Z87M Gaming (BIOS 1.2)
  8. MSI Z97 Gaming 9 AC (BIOS 1.7)

Kiekvienas testas kartojamas tris kartus ir išvedamas vidurkis. Tarp testų sistema yra perkraunama, siekiant išvengti infromacijos įsiminimo (angl. caching). Energijos sąnaudos matuojamos visos sistemos, kuomet CPU branduoliai penkioms minutėms apkraunami „Prime95“ įrankiu. SATA prievado sparta matuota su „ATTO“ įrankiu ir 512 GB talpos „Crucial M550“ SSD kaupikliu.

Pastaba:

Su „Intel Core i7-4770K“ procesoriumi testuotos tik „Fatal1ty H97 Killer“, „Fatal1ty Z97 Killer“ ir „MSI Z97 Gaming 9 AC“ pagrindinės plokštės. Likusių su „Core i7-4770K“ pratestuoti nespėta, todėl įtraukiami rezultatai gauti su „Intel Core i5-4570“. Norime priminti, kad dėl gamykliškai aktyvuotos „Multi Core Enhancement“ funkcijos „ASRock Z87E-ITX“ visus i5-4570K CPU branduolius priverčia veikti 3.6 GHz dažniu nepriklausomai nuo programos gijų išnaudojimo pobūdžio.

Taip jau sutapo, kad išskirtinai žaidėjui skirtas „Asus“ produktas priskaičiuoja didžiausią skaičių fps (95,3).

Nieko naujo. „Intel“ mikroschemų rinkiniais valdomų SATA lizdų pralaidumas yra super panašus ir sugeba kisti tik ~1 MB/s ribose.

Su „RightMarkAudioAnalyzer“ gauti rezultatai tokie, kokių ir tikėjomės iš „Realtek ALC1150“. Visgi gražiausiai skamba (nors to neparodo nuogi skaičiai) „MSI Z97 Gaming 9 AC“, kuomet naudojamas CM6631 audio lustas.

Automatiškai parinkta vos 1.08 v įtampa leidžia „Asus Z97-Pro Gamer“ tapti efektyviausia pagrindinine plokšte, naudojančia i7-4770K procesorių. Sąnaudos yra identiškos „ASRock Z97 Anniversary“ ir „ASRock Z97 Pro3“, kurios abi naudoja i5-4570 procesorių!

Spartinimas

„Asus“ šiai pagrindinei plokštei nesukūrė nė vieno fiksuoto profilio (kaip kad 4.6 GHz, 4.4 GHz ir pan.), todėl spartinimas vyksta automatizuotu būdu net per UEFI BIOS aplinką. Vartotojas gali rinktis, ar CPU dažnis bus nustatytas tik keičiant daugiklį ar ir BCLK magistralę. Pasirinkus pirmąjį būdą i7-4770K procesoriui buvo parinkti 41 – 43 daugikliai priklausomai nuo to, kiek branduolių dirbs vienu metu. Parinkta įtampa siekė 1.22 v. Žinodami, kad mūsų procesoriui pasiekti 4,3 GHz reikalinga ~1,25 v. įtampa, 4,1 GHz (1.22 v) „Prime95“ įveikė be problemų. Tiesa, norintiems grįžti prie gamyklinių dažnių nustatymų teks prieš spartinimą susikurti stock profilį. Pirminius nustatymus grąžinančios parinkties čia nėra ir BIOS nurezetinimas neatrodo patraukliai.

Vietoje to, kad rankiniu būdu bandytume pralaužti 4,4 GHz dažnį, ko prieš tai nepavyko padaryti su trijomis skirtingomis pagrindinėmis plokštėmis, išbandėme spartinimą ir su „Ai Suite III“. Čia galime rinktis tarp „fast tuning“ ir „extreme tuning“. „Fast tuning“ rado  identiškus dažnius ir įtampą tiems nustatymams, ką gavome spartindami per UEFI BIOS. „Extreme tuning“ neišbandėme. Ant CPU buvo sumontuotas spartinimui netinkamas aušintuvas, bet matomai šis režimas parinks griežtesnius dažnius, nes čia galime parinkti maksimalios įtampos ir kritinės temperatūros limitus. Skirtingai nei „fast tuning“, „extreme tuning“ yra parinktis leidžianti spartinti ne per branduolį, bet naują dažnį nustatyti iškart visiems branduoliams. „Asus“ vis dar neišmokė savo pagrindinių plokščių atpažinti sumontuoto aušintuvo (aišku juokaujame), todėl rekomenduosime jo optimizacijos „Ai Suite III“ nepalikti ir pageidaujamus RPM nusistatyti pačiam prieš paleidžiant stabilumą tikrinančias programas.

 

Išvados

Taigi, ar „Asus Z97-Pro Gamer“ tikrai kvepia „ROG‘iškumu“? Ir taip, ir ne. Turime kiek pablukintą juodos ir raudonos spalvų dizainą, „Digi+ VRM“, „Supreme FX“ garsą su priešų vietą išduodančiu „Sonic Radar II“, programinį „GameFirst II“ tinklo optimizacijos paketą, nuo elektrostatinių iškrovų I/O panelę ir DRAM apsaugantį „Gamers Guardian“ ir kokius 98 % visų UEFI BIOS nustatymų, kuriuos turi tikros ROG pagrindinės plokštės. Tuo pačiu Z97-Pro Gamer trūksta „KeyBot“, „MemOK!“ diagnostikos, įtampas leidžiančio matuoti „Probelt“, ant PCB išdėstytų „on board“ mygtukų, I/O panelėje patogaus CL_CMOS bei atskiros galimybės per „Ai Suite III“ spartinti operatyviąją atmintį. Bet viską apibendrinę išties atrodo gauname pusiau ROG pagrindinę plokštę.

Pažerti Z97-Pro Gamer kritikos ganėtinai sunku. Plokštė neturi antro fizinio BIOS, tačiau „Asus CrashFree BIOS 3“ leidžia atstatyti užsikirtūsį BIOS tiesiai iš USB atmintinuko. Nors ir keturių fazių, bet solidi CPU VRM grandinė, kone tobulas išplėtimo lizdų išdėstymas, turint daug erdvės tarp nuo CPU lizdo atitraukto pirmojo PCI-Express 3.0 x16 ir antrojo PCI-Express 3.0 x16 lizdų bei porą neretai vis dar praverčiančių PCI. „Asus“ taip pat neatėmė pasirinkimo laisvės tarp dviejų 10 Gb/s suteikiančių SATA Express ir M.2. Kadangi „Intel Z97“ lustas neturi pakankamo skaičiaus PCI-Express 3.0 linijų, o papildomų valdiklių diegimas nėra pigus, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad M.2 lizdas PCI-E režime dalinasi bendru duomenų srautu su abiem PCI-Express 2.0 x1 lizdais. Bet kokiu atveju atėjus SSD kaupiklių su 1 GB/s linijiniais greičiais erai Z97-Pro Gamer savininkas pats galės nuspręsti, užpildyti M.2 ar SATA Express. Nedidelio lygio kritika gali tapti tai, kad „Asus“ pasirinko tik 300 Ohm ausines pavežantį TI RC4580I operacinį stiprintuvą, kai konkurentai į nebrangesnius produktus integruoja 600 Ohm palaikančius OP-AMP. Tačiau, kas prie pagrindinės plokštės jungs „Sennheiser HD800“, kurio taip paprastai neprijungsi vien dėl „Neutrik“ tipo kištuko? Šiuo atveju svarbiausia, kad „Asus“ išlaikė rinkos standartą – „Realtek ALC1150“ kodeką, kuris RMAA teste pasirodė neprasčiau nei konkurentai. Kituose testuose Z97-Pro Gamer dažniausiai atsidurdavo kairėje diagramų pusėje. Tai reiškia, kad „Asus“ atstovas mėgo lyderiauti, tik kartas nuo karto po kablelio užleisdamas pozicijas savo varžovams. Likome labai patenkinti „Asus Z97-Pro Gamer“ automatiškai parinkta žema įtampa, kuri leido, lyginant su varžovais, sutaupyti nuo 8 iki 27 W energijos, procesoriui gaunant intensyvią apkrovą.

Galime tik pagirti už tai, ką „Asus“ padarė su puikiai nušlifuotu ir subrendusiu UEFI BIOS. Ypač imponuojame dviems sprendimams: nustatymų kiekio padalinimu tarp paprastam vartotojui skirto „EZ-Mode“ ir spartintojams skirto „Advanced-Mode“ režimų. Antrasis sprendimas nesusijęs su praktiškumo didinimu, tačiau esame maloniai nudžiuginti, kad „Asus“ nėjo populistiniu keliu ir neįtraukė milžiniškas įtampas turinčių profilių. Galbūt būtų neprošal gauti vieną kitą jau sukurtą profilį, bet čia viskas vyksta automatizuotai ir kai „Ai Suite III“ ir UEFI BIOS parinktas OC dažnis neviršyjo mūsų i7-4770K galimybių, dar didesniems entuziastams paliekant agresyvesnį „Extreme tuning“ režimą,  nebeliko jokio nusivylimo.  Nusivilti neturėtų ir ypač didelius reikalavimus keliantys ventiliatorių valdymo mylėtojai. UEFI BIOS aplinkoje siūlomas trijų verčių laužtės tipo valdymas nėra toks tikslus, ką šiuo metu siūlo „ASRock“, tačiau viską kompensuoja geriausias pasaulyje „Fan Xpert III“ įrankis bei trys tikri 4-pin SYS_FAN lizdai, kurie leis sisteminius ventiliatorius paversti negirdimais, jei tik jų dugnas bus pakankamai žemai. Šiuo atveju „Noctua NF-A15 PWM“ su 250 RPM „skambėjo“ pribloškiančiai.

„Asus Z97-Pro Gamer“ kainuoja ~154 eurus: plius minus tiek pat, kiek kainuoja MSI ir „Gigabyte“ atitinkami sprendimai ir ~10 eurų pigiau už seniau apžvelgtą „ASRock Fatal1ty Z97 Killer“.  Tai reiškia, kad „Asus“ nežaidžia nešvarių marketingo žaidimų, parinkdama didesnę kainą vien dėl semi-ROG etiketės. Bravo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.