Aušintuvas taupantiems – „Raijintek Themis“

Dar vienas pretendentas aušintuvų rinkoje – „Raijintek“. Manau kol kas retas, kuris girdėjo apie šią firmą, bet kuo daugiau tuo linksmiau, sveika konkurencija ir galimybė rinktis vartotojui tikrai nepakenks. Kaip visada nauji rinkos dalyviai pilni entuziazmo ir ryžto, o mes galėsime įvertinti ar naujokui pavyko įžengti į rinką su konkurencingu produktu.  „Raijintek“ mums suteikia progą apžvelgti vieną iš naujų gaminių vardu „Themis“

  • Apie „Raijintek“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

 

Apie „Raijintek“

„Raijintek“ – naujas vardas procesorių aušintuvų rinkoje, kompanija įkurta visai šviežiai – 2013m. Kol kas gamintojo tinklapyje galime rasti   4 procesorių aušintuvų modelius bei vieną korpuso aušintuvą su trimis galimais spalvinimais. „Raijintek“ turi ambicijų artimiausiu metu pasiūlyti didesnę produktų gamą – kompiuterio korpusų jų ventiliatorių, maitinimo blokų bei priedus išmaniesėms telefonams ir plančetėms, o kada nors tapti visiem gerai žinomu gamintoju. Kaip ir kiekvienas naujas rinkos žaidėjas „Raijintek“ savo produktams nišą bandys surasti siūlydamas kuo geresnį kainos/kokybės santykį.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Themis“ dėžutė su aušintuvo nuotraukomis priekinėje dalyje, ant dešiniojo krašto randame pilnas produkto specifikacijas, kairiajame surašytos pagrindinės ypatybės, o ant dėžutės nugarėlės dar daugiau produkto nuotraukų. Pati dėžutė nėra tvirta, tad norėtųsi,  kad aušintuvas būtų geriau apsaugotas.

Dėžutėje žinoma randame patį aušintuvą,  12cm ventiliatorių, instaliavimo gidą, termopastos maišelį bei priedus tvirtinti aušintuvą prie visų šiuolaikinių kompiuterių lizdų

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Raijintek Themis“ vieno bokšto aušintuvas, 158mm aukščio savyje turintis 54 aliumines plokšteles kurios yra ~0.5mm storio. Plokšteles yra tarpusavyje sujungtos, dėl ko pats aušintuvas įgauna daugiau stabilumo. Tiesa apatinė ir viršutinė plokštelės atrodo kiek laisvoka ir lengvai linksta ties viduriu, o ypač prie kraštų kur konstrukciją susilpnina išpjovos.

Aušintuvas yra stačiakampio formos, su  simetriškomis įpjovomis priešingame gale. Pačios įpjovos nesuteikia jokios praktinės naudos ir yra tik pamaloninti akims. Pjūklo dantis primenantys atsikišimai, kaip minėjau kiek susilpnina plokštelę, bet negano to, juos gan nesunku palenkti. Gerai, kad po sumontavimo, aušintuvo niekas nejudina, tad čia tik menka bėda.

Žiūrint iš viršaus pastebime įspaustą „Raijintek“ logotipą, bei 4 išilgines įpjovas po dvi kiekviename gale į kurias montuojamos anti vibracinės gumos, o jų pagalba tvirtinamas ventiliatorius. Kadangi yra po 2 išpjovas kiekviename gale, ant šio aušintuvo galime susimontuoti papildomą ventiliatorių.

Šilumą nuo procesoriaus gabena trys 8mm karščio vamzdeliai. Vamzdeliai turi tiesioginį sąlyti su procesoriumi taip bent jau teoriškai greičiau pernešdami karštį nuo jo. Pagrindas į kurį įspausti vamzdeliai yra aliuminis, o patys vamzdeliai turi tik tiek sąlyčio su procesoriumi kokio pločio yra patys. Pagrindas nušlifuotas pakankamai gerai, tarpų tarp vamzdelių ir aliuminio nėra.

Karščio vamzdeliai prie plokštelių pritvirtinti dviejose eilėse po tris paprastu užspaudimo būdu, bet čia negalėtų būti priekaištas, mes gi žiūrime į biudžetinį procesoriaus aušintuvą.

Ventiliatorius 120mm standartinio dydžio, tad esant reikalui nebus problemų jį pakeisti. Dažyme dominuoja dvi spalvos – raudona ir balta. Specifikacijos sako, kad PWM funkciją turintis ventiliatorius pajėgus dribti 1000-1500 RPM diapazone(testuojant max riba – 1930RPM), o maksimalus jo keliamas triukšmas turėtų neviršyti 24.53 dBA. Gamintojo svetainėje pateikiama, kad produkte naudojami „Sleeve Bearing“ guoliai, o ilgaamžiškumas turėtų nebūti mažesnis už 40 000 valandų. 

 

Techninės specifikacijos

Montavimas

Viskas vyko sklandžiai, montavimas paprastas ir nesudėtingas. Kaip dažnai pasitaiko su pigesniais gaminiais, aušintuvo negalime sumontuoti kryptimis šiaurė – pietūs. Vartotojo vadovas parengtas gerai, tad net nepatyrusiam vartotojui neturėtų kilti problemų montuojant „Raijintek Themis“  į jam skirtą darbo vietą.  Aušintuvo tvirtinimo mechanizmas tvirtas, o pats aušintuvas gerai prispaudžiamas prie procesoriaus.

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos režimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Termo pasta – „Noctua NT-H1“. Aplinkos temperatūra – 19o C.

Rezultatai

Nieko stulbinančio testuodami „Raijintek Themis“ neišvydome, to žinoma niekas ir nelaukė. Su nespartintu „AMD Phenom II 955“ procesoriumi „Themis“  susitvarko labai gerai. Palyginus su kainų kategorijos konkurentais matome, kad pilnai apkrovus procesorių, temperatūra siekia 47.5 o C auto režime (1480RPM), kas yra 2.5o C geriau nei „ARCTIC Freezer 13“, bet lyginant rezultatą su „Thermalright TRUE Spirit 120“ gaminiu turime 3.5o C deficitą. „AMD“ gamyklinis aušintuvas lieka toli už nugaros mūsų šios dienos testuojamajam, net 11.5o C pranašumas. „Noctua“ gaminiai taiko į visai kitą kainų kategoriją, bei kažkodėl labai keistai elgėsi sumontuoti ant AMD sistemos, todėl išsamiai nenorėtume lyginti „Raijintek  Themis“ su „Noctua“ produktais. Testuodami aušintuvą veikiantį maksimaliais ventiliatoriaus sūkiais (1930 RPM) didelių pakitimų nematome, laimime tik 0.9o C lyginant su auto režimu.

Nagrinėdami paspartinto „AMD Phenom II 955“ aušinimo rezultatus matome, kad „Themis“ sunkiai susitvarko su savo užduotimi. Procesoriaus temperatūra pasiekia 63o C, o ventiliatorius veikia maksimaliais sūkiais auto rėžime. Pasiektas rezultatas yra 3 laipsniais blogesnis už „ARCTIC Freezer 13“ ir net  11o C prasčiau už „Thermalright TRUE Spirit 12“.

Triukšmas

„Raijintek Themis“ subjektyvia nuomone tylus iki ~1550RPM, auto rėžime aušintuvas šios ribos neperžengia aušinant standartinių dažnių „AMD Phenom II X4 955“, pasirinkus minimalias apsukas, aušintuvas labai tylus. Aušintuvui įsisukus iki maksimalių apsukų ausis pasiekia nemalonus triukšmas. Norint turėti maksimalų garso komfortą geriausia būtų pakoreguoti aušintuvo profilį, su sąlyga, kad nebus stipriais spartinama ir keliama įtampa.

Išvados

Nors „Raijintek“ nauja firma, bet sugebėjo pasiūlyti neblogą produktą. Taip jis neįneša jokių revoliucijų aušintuvų rinkoje, bet už savo kainą 85LT(gamintojo rekomenduojama kaina) atidirba gana gerai. Norintiems pakeisti gamyklinį aušintuvą „Themis“ tikrai geras pasirinkimas, būtų laimima aušinimo bei triukšmo srityse. Pats aušintuvas kompaktiškas, tad neturėtų kilti bėdų montuojant jį  į ATX tipo korpusus. Kaip ir visada žvelgiant į kiek brangesnius gaminius galime visada rasti kiek geriau. Pridėjus 20-30LT galėtume rinktis iš mūsų testuotų „ARCTIC Cooling Freezer 13“ ir „Thermalright TRUE Spirit 12“. „ARCTIC“ gaminys kiek nusileidžia aušindamas standartinių dažnių procesorių, bet pasirodo kiek geriau sklaidydamas šilumą nuo spartinto „AMD Phenom II X4 955“ bei yra kiek kompaktiškesnis. TRUE Spirit 12 savo pranašumą ypač įrodo kai reikia atvėsinti spartintą procesorių, ten jis turi net 11 laipsnių pranašumą, bet verta paminėti, kad aušintuvas gali netilpti į visus korpusus dėl savo aukščio. Įsigijusieji „Themis“ tikrai neturėtų nusivilti, tiesiog geras aušintuvas už savo kainą, kiek moki tiek ir gauni.

 

Dėkojame Caseking už testavimo pavyzdį

1 Komentaras

  1. daimonass parašė:

    Minusas tas kad lietuvoje nera kur isigyti ji ;/

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.