Lanksti balta dėžutė: „Bitfenix Prodigy M“

Lengvai Europos ir Šiaurės Amerikos turguose pritapusi „Bitfenix“ šiuo metu yra viena iš intensyviausiai kubo formos korpusus gaminančių kompanijų. Šiai dienai turime mažiausiai tris kompaktiškų korpusų šeimas („Prodigy“, „Phenom“ ir „Colossus“), kurios suskirstytos į mini-ITX arba mini-ITX ir micro-ATX pagrindines plokštes talpinančius modelius. Pradžiai kompaktiško dizaino korpusų mylėtojus išsamiai supažindinsime su seniausiai iš trijų šeimų pristatytu, „Prodigy“ gamai priklausančiu, Prodigy M korpusu. Pastarasis suderinamas tiek su mini-ITX, tiek su micro-ATX motininėmis plokštėmis.

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išorinis dizainas
  • Žvilgsnis į vidų
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Temperatūros
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

Prodigy M talpinamas į nedidelę kartoninę dėžę. Ant jos minimos pagrindinės korpuso savybės ir detalios techninės charakteristikos. Į komplektaciją gamintojas prideda vartotojo gidą, reikalingus varžtus, kabelių surišėjus ir USB 2.0 – USB 3.0 perėjimą.

 

Specifikacijos

 

Išorinis dizainas

Kubo tipo Prodigy M matmenys nėra idealiai „kubiški“ net pagal aukštis – gylis (ilgis) proporciją: 250 mm (P) x 404 mm (A) x 359 mm (G). Išmatavimai, net ir micro-ATX motinines talpinančiam korpusui, taip pat nėra iš pačių mažiausių, tačiau tokį įspūdį pirmiausiai sudaro unikali „Prodigy“ serijos savybė – iš plastiko pagamintos rankos, kurios korpusą turėtų kilstelti į aukštesnį portatyvumo lygį. Jei viršutinės rankenos pasitarnauja išskirtinai norint pernešti sistemą, tai identiškos apačioje padeda sugerti sistemos komponentų sukeliamas vibracijas. Nereikia tikėtis, kad bus pažabotas įkyrus HDD. Gamintojas teigia, kad  šios rankenos gali sugerti transportavimo metu atsiradusias, korpusui nepalankias, jėgas. Rankenos pagamintos pritaikius „FyberFlex Composite“ technologiją (supraskime panaudotas lankstaus pluošto kompozitas), kuri, pasak „Bitfenix“, rankenas padaro ne tik lanksčias, bet ir itin tvirtas.

Šiek tiek gelsvo atspalvio mūsų akims nestokojantis Prodigy M (nepasakytume, kad jis pasižymi grynai balta spalva) priekyje turi plastmasinę panelę, kurios kraštuose palikti grioveliai orui įsiurbti, o žemiau centre – plastmasinis firmos ženklas. Juodame stačiakampiame apvade išskirtas dangtelis leidžia nuspėti, kad Prodigy M turi vieną su išorę susisiekiantį 5,25” stalčių.

Neatidarius korpuso šonų galima spręsti, kad Prodigy M viduje panaudotas apversto tipo dizainas. Skirtingai nei 90 laipsnių kampu pasuktas sprendimas, šis nėra įtrauktas į „SilverStone“ patentus, todėl „Bitfenix Prodigy M“ ir seniau apžvelgtas „SilverStone RV04“ turi tokį patį apverstą dizainą, skiriasi tik pusė, kurioje yra pagrindinės plokštės sienelė. Galinėje dalyje paruošti penki išplėtimo lizdai, kurių užrakinimas atliekamas iš išorės. Atsukus gretimai esantį varžtą, galima slankioti keičiamus dangtelius prilaikantį kronšteiną.  Žemiau turime pagrindinės plokštės I/O panelei skirtą angą ir perforuotas angas, už kurių „persišviečia“ 120 mm ventiliatorius. Žemiau – AC išplėtimo lizdas ir kraštas tamsios plastmasės. Kam ji?

Apatinė dalis parodo, kad maitinimo šaltinis turės būti tvirtinamas priekinėje korpuso dalyje, stačiomis. Būtent tam ir skirtas per Bitfenix M korpuso vidų keliaujantis išplėstas maitinimo kabelis. Didžioji dalis dugno padengta magnetais tvirtinamu aklinu plastmasės lakštu. Pasirodo, jis turės atlikti dulkių filtro – oro blokatoriaus funkciją. Kokiu atveju jį bus galima naudoti išsiaiškinsime nagrinėdami korpuso vidų.

Viršutinėje Bitfenix M dalyje slankikliu fiksuojamas iš perforuoto metalo pagamintas dangtis. Dulkių filtravimo sistemai čia pasirinktas metalinis tinklelis. Paprastai metalinis tinklelis praleidžia daugiau dulkių nei medžiaginis, tačiau šįkart įžvelgiame „Bitfenix inžinierių viltis, kad būsimas Prodigy M savininkas viršuje diegs 120 arba 240 mm uždarą H2O sistemą, kuri CPU šilumą šalins iš korpuso. Tokiu atveju metalinis tinklelis tinka labiau, nes mažiau blokuos ventiliatorių sukuriamą oro tėkmę.

Korpuso I/O panelė iš priekio perkelta į dešinįjį šoną: dvi USB 3.0 jungtys, įjungimo ir perkrovimo mygtukai bei nesužymėti lizdai ausinėms bei mikrofonui. Šalia jų LED indikatoriai, tačiau abejojame, kad jie būtų skirti rodyti lizdų užimtumą. Greičiau tai PC įjungimo ir HDD veiklos indikatoriai.

 

Žvilgsnis į vidų

Priekinė Prodigy M panelė nuimama be didesnio jėgos panaudojimo. Po ja randamas 5,25“ stalčių dengiantis dangtelis ir tą patį stalčių laikančių varžtelių pora. Vietoje prieš maitinimo bloką statomo dulkių filtro (čia jo nėra) „Bitfenix“ inžinieriai prigrežiojo skylių. Panašu, skirtų ventiliatorių tvirtinimui.

Motininės plokštės sienelė turi masyvią išpjovą, kurios dešinėje pirmą kartą „gyvai“ pamatome 5,25“ stalčių ir staciakampio formos tuštumą, kurioje atsiras maitinimo šaltinio šonas. Žiūrint iš kitos pusės, Prodigy M darosi įdomesnis: čia turime HDD/SSD montavimui skirtą į vidų išlenktą plokštelę. Nesunku suprasti, kad šis mechanizmas išorinėje pusėje gali talpinti tris 2,5“ SSD diskus (vienas pačiame centre, kitų dviejų vienas šonas kabinamas už kabliukų) , o esant reikalui – dėklo galima atsisakyti. Toks pasirinkimas susijęs su naudojamo CPU aušintuvo aukščiu. Antivibracinės gumelės vaidiną rolę tik ant plokštelės montuojant HDD, kurių du tvirtinami iš vidinės plokštelės pusės.

Maitinimo šaltiniui „Bitfenix“ suorganizavo pirštais užsukamu varžtu laikomą dėklą. Į dėklą montuojamas maitinimo šaltinis tvirtinamas varžtais, o po to itin pasunkėjęs dėklas dedamas į griovelius ir priveržiamas vieninteliu varžtu.

Prodigy M vartotoją pasiekia su dviem jau įdiegtais 120 mm ventiliatoriais, kurie turi 3-pin jungtis. Tiesa, abu atlieka išpūtimo funkciją. Vienas sumontuotas korpuso gale (gali būti pakeistas į 140 mm) bei vienas dugne. Čia galima tvirtinti dar vieną 120 mm ventiliatorių arba geresnio aušinimo efektyvumo siekti su kur kas didesnio skersmens įrenginiais. Tam tinka arba 200, arba 230 mm ventiliatorius. Korpuso viršuje montavimo skylės tinka 2x 120 kombinacijai.

Visa I/O jungčių panelė prišlieta prie nuimamo kairiojo Prodigy M šono. Toks sprendimas neatrodo labai patogus kai reikia nuiminėti pagindinį korpuso šoną, tačiau montavimo metu iškilusiems nepatogumams radome labai paprastą sprendimo būdą. Prie dangčio taip pat pritvirtintas plastikinis dėklas, kuris gali priglausti du 2,5“ SSD kaupiklius.

 

Montavimas

Pradėsime nuo pačios pradžios – vartotojo gido. Mums tai nesudarė jokios problemos, tačiau gana sunku patikėti, kad „Bitfenix nesugebėjo į knygutę įtraukti brėžinio, parodančio kur reikia susukti pakylėles norint sumontuoti micro-ATX tipo pagrindinę plokštę. Prodigy M iš gamyklos pasiekia su įdiegtom pakylėlėm mini-ITX motininėms.

„Bitfenix“ savo korpusui rekomenduoja ne didesnį nei 160 mm ilgio maitinimo šaltinį. Taip yra todėl, jog ilgesnis maitinimo šaltinis gali neleisti įdiegti turimos vaizdo plokštės. Atrodytų vos 140 mm ilgio „Antec True Power Classic“ (650 W) turėtų šiuo atveju turėtų tikti idealiai (nepaisant neturimos atjungiamų kabelių savybės), tačiau… Susiduriame su visiškai neplanuota problema. Maitinimo šaltinio AC lizdas yra per arti korpuso dugno sienelės, kad pavyktų į jį įkišti mažai lankstų prailginimo kabelį. Tai padaryti įmanoma, tačiau teks panaudoti daug jėgos ir rizikuojama pažeisti energijos kabelį. Tokiu atveju mums reikalingas maitinimo šaltinis, kurio AC lizdas būtų pasuktas 180 arba 90 laipsnių kampu į dešinę, lyginant su Antec TP-C. Dėl šios priežasties pasirinkome 165 mm ilgio „Fractal Design Tesla R2“ (650 W) agregatą.

Nors šis PSU taip pat neturi atjungiamų kabelių savybės, nedidelis skaičius tampriai prijungtų kabelių leidžia tikėtis, kad bus išvengta kabelių raizgalynės tokiame nedideliame korpuse, kaip Prodigy M. 165 mm maitinimo šaltinio korpusas neblokuoja šiek tiek didesnio nei 25 cm ilgio „Radeon HD 7870“ vaizdo plokštės, tačiau beveik pradėta vaikščioti peilio ašmenimis. >170 mm ilgio maitinimo šaltinis iššauks rimtų problemų ir privers vaizdo plokštę perkelti į antrą PCI-Express x16 lizdą. Bet ir čia problema viena nevaikšto. Pabėgus nuo PSU sukeliamo blokavimo, galima susidurti su 5,25“ stalčiaus ir jame esančio įrenginio sukelta problema. Nepavykus patalpinti savo vaizdo plokštės į pirmą PCIe lizdą arba galvojant apie SLI/CrossFire sistemą galime būti priversti norom ne norom išmontuoti 5,25“ stalčių.

Pastarasis gali nedraugauti ne tik su VGA. Korpuso viršuje turime galimybę diegti 120 arba 240 mm AIO vandens sistemas, bet ir čia esame priversti skaičiuoti milimetrus. Sustorintų 240 mm uždarų vandens sistemų, kaip „Cooler Master Eisberg 240L Prestige“ ar „SilverStone TD02“, įdiegti nepavyks neatsisakant 5,25“ stalčiaus, o storesnes 120 mm sistemas teks perkelti į dešiniau esančias tvirtinimo skyles.

Nepabėgant toli nuo nuo maitinimo šaltinio zonos pažiūrėkime į pridedamo dangčio paskirtį. Standartiniu atveju jį teks pašalinti, nes virš jo esantis 120 mm ventiliatorius negalės efektyviai šalinti oro. Apvertus ventiliatorių niekas nesikeičia – iš aplinkos oras į korpusą patekti negali, todėl dangtis turi būti nuimtas. Dulkėms kelias lieka atviras, nes „Bifenix“ medžiaginio filtro neprideda. Taigi, kokia dangčio paskirtis? Kadangi maitinimo šaltinio išpučiamas oras cirkuliuoja korpuso dugne, „Bitfenix pagalvojo kaip užkirsti jo patekimą atgal į korpusą pro dugne esančias angas. Mūsų galva, ši inovacija gali būti naudojama tik tada, kai dugne nėra jokių ventiliatorių. Be to, šiuolaikiniai maitinimo šaltiniai neišmetama tiek daug šilumos, kad vertėtų sukti galvą apie jų generuojamo įšilusio oro srauto atskyrimą nuo korpuso. Nebent susiduriame su itin daug darbo turinčiu PSU.

Nežinau, ką galvojo „Bitfenix“ inžinieriai kurdami SSD/HDD montavimui skirtą plokštelę, bet Prodigy M tampa pirmu pasirinkimu jei norima sulaužyti savo brangų SSD kaupiklį, šiuo atveju 240 GB „OCZ Vector 150“. SATA maitinimo kabeliui pasiekti SSD lizdą, jam nesudarant streso, praktiškai nėra galimybių. Nebent maitinimo šaltinis turėtų tokį SATA kabelį, į kurio kištuką laidai ateitų tiesiai, o ne pasukti 90 laipsnių kampu. Deja, bet tokį turėję nepamename. Reziumuojant, plokštelė iš SSD jungčių pusės padaryta kiek per plati, o priešingoje pusėje užaštrintas kampas kažko kito sugalvoti neleidžia. SSD privaloma montuoti nukreiptą į PSU ir jo jungtys pajus nemažą stresą.

Įmanoma ir tokia HDD monatvimo vieta, tik būtina atsiminti, kad tai reikia padaryti dar nesumontavus CPU radiatoriaus ir kad L formos SATA kabeliai korpuso dugne yra beverčiai.

Neišmontavus HDD/SSD plokštelės 158 mm aukščio „Prolimatech Basic 81“ jaučiasi labai saugiai. Ne problema būtų ir patys aukščiausi 170 mm CPU aušintuvai. Tačiau į nugarinę plokštelės sienelę įdiegus HDD, tarpelis sumažėja iki kelių milimetrų. Štai iš kur „Bitfenix“ rekomenduojamas 160 mm aukštis CPU aušintuvui.

Pabaigai išbandėme nedidelę modifikaciją. Lengvesniam sienelės uždarymui paaukojome prie dešiniojo gaubto tvirtinamą dėklą SSD kaupikliams ir sukeitėme Prodigy M šonus vietomis. Pagrindinė PSU kabelių tvirtinimo vieta tampo erdvė šalia šono, o kitus kabelius belieka glausti prie masyviausio ATX24V. Finale gavome pakankamai švarią sistemą.

 

Suderinamumas su AIO sistemomis

  • Korpuso galas: 1x 120/140 mm. radiatorius push – pull konfigūracijoje. Radiatoriaus storis ir ventiliatorių skaičius priklauso nuo naudojamo pagrindinės plokštės formato ir VRM radiatorių aukščio.
  • Korpuso viršus: 1x 120/240 mm arba 2x 120 arba mm. radiatorius push – pull konfigūracijoje. Radiatoriaus storis ir ventiliatorių skaičius priklauso nuo pasirinktos tvirtinimo vietos, žemiau esančios vaizdo plokštės padėties PCIe lizde arba noro išlaikyti 5,25”stalčių.
  • Korpuso dugnas: tikėtinas push- pull 120 mm radiatoriaus tvirtinimas, tačiau galimos suderinamumo problemos su šalia esančiu PSU dėklu arba kabeliu – prailgintoju.

 

Testavimas

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: Intel i5-4570 (stock) + Prolimatech Basic 81 su Noctua NF-F12
  • Pagrindinė plokštė: MSI Z87M Gaming
  • RAM atmintis: Patriot Viper III 2x 4GB 1600 MHz CL9
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)

30 minučių testavimui pasirinktas „Unigine Heaven 4.0“ sintetika. Vaizdo plokštės aušintuvo apsukos nefiksuotos, ant „Prolimatech Basic 81“ radiatoriaus esančio Noctua NF-F12 fiksuotos ties 1200 RPM. Aplinkos temperatūra 18 °C. Testuojant procesorių su pasyviu aušinimu laiko trukmė sumažinta iki 15-os minučių.

 

Temperatūros

Pakeista apatinio 120 mm ventiliatoriaus kryptis procesoriaus ir vaizdo plokštės kaitimą veikia skirtingai. Atsiradęs papildomas ~45 CFM oro srautas sumažina CPU temperatūrą šešiais laipsniais, tačiau VGA įšyla keturiais laipsniais daugiau, priverčiant jos aušintuvų apsisukimus padidėti beveik 400 RPM. Vaizdo plokštė labiau kaista todėl ,kad jos išmeta šiluma linkusi labiau užsilaikyti korpuse, kadangi VGA aušinimo sistema yra ne „blower“ tipo. Galiniam sisteminiui ventiliatoriui nebepavyksta išmesti šilumos taip efektyviai, kaip tai buvo daroma su dviem aušinimo įrenginiais, nors HD 7870 nuo apatinio ventiliatoriaus ir gana toli ir atskirta nemažu pluoštu maitinimo šaltinio laidų. Kietojo disko temperatūra pakito nežymiai: geresnių rezultatų pasiekėme apatiniam ventiliatoriui šalinant orą iš korpuso.

„Intel Haswell“ procesorių aušinant pasyviu būdu apatinio ventiliatoriaus įtaka išauga. CPU temperatūra sumažėja net devyniais laipsniais. VGA ir HDD kaitimo tendecijos nesikeičia. Užfiksuoti praktiškai tokie patys rezultatai kuomet ant CPU radiatoriaus buvo uždėtas „Noctua“ ventiliatorius.

Nors „Bitfenix“ ventiliatorių išdėstymas ir jų efektyvumas kelia abejonių , tačiau ~1000 RPM besisukdami šie modeliai yra tikrai tylūs. Testavimo metu buvo užfiksuoti tik 40,2 dBA ir didžiausią garsą skleidė vaizdo plokštė, kurios ventiliatorių garsą viršutinis filtras praleidžia labai lengvai.

 

Išvados

Praeityje apžvelgę labai panašaus tipo „SilverStone SG09“ korpusą sakėme, kad jam yra privalomi tik rinktiniai HW komponentai. „Bitfenix Prodigy M“ tai sugalvojo paversti į išskirtinai išskirtinių komponentų atranką. Nuo šiol ne tik turime žinoti procesoriaus aušintuvo aukštį, bet ir vaizdo plokštės su maitinimo šaltiniu gylį. O kur dar žinios apie maitblokio AC lizdo padėties laipsnius. Viskas atrodo per daug komplikuotai ir reikalauja itin didelio žinių bagažo apie renkamos sistemos ypatumus.

Prodigy M pasirodė besantis pilnas galimų blokavimo taškų. Vaizdo plokštės ilgis susijęs su maitinimo šaltinio (ir atvirkščiai), CPU aušintuvo su HDD/SSD plokštelės (ir atvirkščiai) bei galiausiai 5,25” stalčiaus su viršuje korpuso diegiama AIO vandens sistema ar ta pačia vaizdo plokšte. Paskutinės blokados nėra didelės prasmės sureikšminti, nes 5,25” įrenginius nemaža dalis PC vartotojų laiko atgyvena, tačiau akivaizdu, kad Prodigy M pilnas niuansų.

Pakankamai sunku paaiškinti tokius „Bitfenix“ inžinierių sprendimus, kaip visų ventiliatorių pavertimas išpučiančiais bei I/O panelės sumontavimas ne tik į mažiau prieinamą dešinę korpuso pusę (dešiniarankiai daugiausiai įpratę statyti korpusus sau po dešinę ir visas jungtis turėti čia pat), bet ir iš panelės išeinančių laidų permetimas per visą korpusą ir nuolatinis jų atjunginėjimas nuo pagrindinės plokštės, norint dešinį gaubtą atitraukti kiek toliau. Mūsų patogumui sugalvojome šoninius dangčius sukeisti vietomis ir išspręsti tai, ką kažin ar „Bitfenix“ buvo sugalvoję taip, kaip iš tikrųjų norėjo.

Kiek didesnę nei vidutinę surinkimo kokybę turinčio korpuso viršuje esančios rankenos pasirodė esančios naudingos ir puikiai tinkančios LAN vakarėliams, tačiau šiek tiek per „skystos“. Teiktume pirmenybę rimtesnioms, iš metalo pagamintoms, rankenoms. Išorinis dizainas ir kur kas geresnis suderinamumas su vandens sistemomis yra stambiausi Prodigy M koziriai prieš tvirtesnį, dulkių filtrais aprūpintą ir mažiau HW dalims imlesnį „SilverStone SG09“. Neabejojame, kad sudėję O + OO + OOO iš anksto suplanuotus HW komponentus galime gauti stilingą, kompaktišką ir didžiąją dalį poreikių patenkinančią „OK“ sistemą. Tiesiog rekia turėti detalią viziją, kaip atrodys jau surinkta sistema, kuri su standartiniais „Bitfenix“ ventiliatoriais nesikėsins į aušinimo rekordus, bet išliks labai tyli ir su keliomis modifikacijomis puikiai aptarnaus net pasyviai aušinamą „Haswell“ procesorių.

 

  1. Stilingas ir portatyvus dizainas;
  2. Tylūs integruoti 2x 120 mm ventiliatoriai;
  3. Pakankamai platus suderinamumas su uždaromis H2O sistemomis;
  4. Palaiko aukštus CPU aušintuvus;
  5. Šalinama plokštelė, kuri talpina 2x SSD ir 3x SSD;
  6. Patikimas PCI įrenginių tvirtinimas;
  7. Lengvai pasiekiama viršutinė korpuso zona;
  8. Masyvi CPU aušintuvų tvirtinimą palengvinanti anga;
  9. Atsparus pirštų atspaudams;
  10. 2x USB 3.0;
  11. Į rankoves įvilkti vidiniai kabeliai;
  12. Prieinamas keliomis spalvomis ir priekinių panelių modifikacijomis

Vidutiniška:

  1. Turi tam tikrų silpnų plastmasės taškų,
  2. Kabelių išvedžiojimo/slėpimo galimybės;
  3. Aušinimas

Trūkumai:

  1. Per daug obstrukcinių taškų;
  2. Kelia pavojų SSD kaupikliams;
  3. Neturi priekinio dulkių filtro;
  4. Nepatogus I/O jungčių išdėstymas;
  5. Apatinis plastmasinis filtras, mūsų galva, bevertis

1 Komentaras

  1. PhaNtoM parašė:

    Neneigsiu, korpusiukas tikrai mielos išvaizdos, tiksliau, net labai simpatiškas, bet, mano nuomone, minusų turi tikrai kiek perdaug, jog tik išvaizda juos atpirktų.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.