„Deepcool M6“ ir X6 aušinimo stovai

Prie prieš dvi savaites apžvelgtų „Enermax Aeolus Vegas“ ir „TwisterOdio“ aušinimo stovų šiandien prijungsime du modelius iš kompanijos „Deepcool“. M6 stovo turimos savybės (integruoti garsiakalbiai ir rankiniu būdu keičiamos ventiliatoriaus apsukos) labai panašios į „Enermax TwisterOdio“, tačiau X6 nepanašus į kol kas nė vieną mūsų gautą nešiojamų kompiuterių aušinimo padą. Pastarasis turi net keturis ventiliatorius, kurių valdymas suskirstytas grupėmis. Ar toks sprendimas gali užtikrinti aukščiausią našumą tarp penkių testavime dalyvaujančių aušinimo stovų?

  • Deepcool X6
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Deepcool M6
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Deepcool X6

Pakuotė ir komplektacija

Gamintojas ant pakankamai nedidelės priekinės dėžės dalies mažų logotipų pagalba informuoja apie galimybę keisti keturis tylius ventiliatoriaus turinčio X6 pasvirimo kampą stalo atžvilgiu.

Gauname nedidelę pamokėlę kaip X6 paruošti darbui vieninteliu į komplektaciją pridedamu USB kabeliu. Papildomai esame supažindinami su šio aušinimo stovo specifikacijomis.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Deepcool X6“ – pakankamai įmantrių formų produktas, sveriantis 900 gramų, todėl kartu su nešiuojamu kompiuteriu tinkantis dažnam pernešimui į vis naują vietą. 380 mm (I) x 285 mm (P) x 24 mm (A) išmatavimų stovas rekomenduojamas naudoti su ne didesniais nei 15,6“ nešiojamaisiais. Nedidelis X6 svoris parodo, kad „Deepcool“ konstrukcijai pasirinko nebrangias medžiagas: iš esmės čia dominuoja vien  plastikas, o antra sudėtinė medžiaga – metalas – dengia tik ventiliatorius. Viršutinėje dalyje, po metaliniu tinkleliu, išdėstyti du 140 mm skersmens (15 mm gylio) ventiliatoriai. ~1000 RPM dažnumu besisukantys aušinimo įrenginiai perskirti vertikaliu plastiko intarpu, kuris žemiau formuoja „daubą“ ir horizontalia linija atskiria viršutinius 2x 140 mm ventiliatorius nuo dviejų mažesnių apatiniųjų (100 x 15 mm). Visi keturi ventiliatoriai naudoja hydro guolius, apie kuriuos daug pasakyti negalime – ilgaamžiškumo „Deepcool“ nenurodo, tačiau, sprendžiant iš išvadose nurodomos kainos, ypatingų skaičių prie MTBF tikėtis neverta. Maksimalus sukuriamas oro srautas – 121,4 CFM.

Ventiliatorių valdymo centras sumontuotas kairiajame šone, gretimai 100 mm ventiliatoriaus. Čia turime keturių padėčių slankiklį, kuris visus ventiliatorius gali išjungti, įjungti arba viršutinių, arba apatinių porą ir galiausiai aktyvuoti visus keturis. Toks sprendimas atrodo patraukliai ir išplečia X6 ventiliatorių veikimo konfigūraciją. „Deepcool“ neatsisakė ir vieno papildomo USB 2.0 lizdo. Jei pažymėtas „in“ rekomenduotinas naudoti kaip maitinimo lizdas, tai į „out“ galima prijungti bet kokį periferinį prietaisą.

Kartu su X6 taip pat gauname galimybę keisti stovo pasvirimo kampą. Nenaudojant dviejų plastmasinių kojų, padas yra guldomas ant keturių guminių paminkštinimų. Būtų gražu, jei atitinkamas antivibracinis sprendimas būtų pritaikytas ir stovą nuo stalo pakeliančiose kojose.

Deepcool M6

Pakuotė ir komplektacija

M6 pakuotė kur kas didesnė. Pagrindinės M6 nurodomos savybės: pažangi 2.1 audio sistema, keturi USB 2.0 lizdai ir didelį oro srautą sukeliantis turimas ventiliatorius.

Prieš akis išvystame schematinį M6 galinės dalies brėžinį ir specifikacijas. Į komplektaciją pridedamas USB maitinimo ir 3,5 -> 3,5 kabeliai.

 

Žvilgsnis iš arčiau

M6 pristatomas kaip žaidėjams skirtas produktas: agresyvių formų išorinis dizainas, 2.1 garso sistema ir 10° kampu palenkta stovo platforma, siekiant pagerinti ergonomiką. Didesnių matmenų (456 x 358 x 75 mm) M6 rekomenduojamas nešiojamųjų iki 17“ aptarnavimui. Nors „Deepcool M6“ jau sveria net 1500 gramus, vistiek neišsiskirta su pagrindine X6 gamybine medžiaga – plastmase. Čia jos tiesiog panaudota daugiau ir, žinoma, padidėjusį svorį šiek tiek nulemia turimas žemų dažnių garsiakalbis bei dvi aukštų dažnių membranos. Žemų dažnių membrana sumontuota viršutinėje M6 dalyje (centre), o aukštų dažnių – šonuose. Šiuos 52 mm skersmens garsiakalbius dengia raudonos spalvos metalinis tinklelis. Nuotraukose membranas įžiūrėti gana sunku. Juodos spalvos tinkleliu gaubiama 57 mm skersmens žemų dažnių membrana matoma kur kas geriau.

Iškart po ja įrengtas vienuolika mentelių turintis 140 mm ventiliatorius, kurio apsukos rankiniu būdu keičiamos 700 – 1100 RPM ribose. „Deepcool“ vėlgi naudoja  mums mažai pažįstamus hydro guolius. Gamintojas nurodo maksimalų kiek didesnį už 47 CFM oro srautą ir triukšmą, kuris siekia 21 dBA.

Galinė dalis suskirstyta į du jungčių blokus. Kairiajame skyriuje išdėstytos net keturios USB 2.0 jungtys. Kitas turi ventiliatoriaus apsukų valdymo ratuką, USB lizdą stovui maitinti, AUX įėjimą ir papildomą mini-USB 5V DC maitinimo įėjimą, kuris gali praversti, jei į M6 USB valdymo centrą bus jungiami ypač daug energijos naudojantys išoriniai  prietaisai.

M6 statomas ant keturių guminių paminkštinimų, o iš šio taško matomas „lovyje“ esantis 140 mm ventiliatorius, kuris apsaugotas perforuotos plastmasės dalimi.

 

Testavimas

Jam pasirinkome šiuolaikišką 15,6“ „Lenovo Y580“ nešiojamą kompiuterį, kuriame integruotas „Intel Core i7-3630QM“ procesorius, „GeForce GTX 660M“ grafinis spartintuvas ir 1 TB talpos kietasis diskas (5400 RPM). Į diagramą įtraukti rezultatai aušinant Y580 tik nuosava jėgaine, taip pat seniau apžvelgti Enermax aušinimo stovai. Skliausteliuose nurodomas ~30 cm atstumu išmatuotas nešiojamo kompiuterio skleidžiamas triukšmas. Visišką tylą atitinka ~38 dbA. Aplinkos temperatūra siekia 20 °C, o sistemos apkrovai pasirinktas trijų sesijų Unigine Heaven sitetinis testas (bendra trukmė netoli 15 min).

Aušinimo sprendimai, kuriuose galima keisti ventiliatoriaus apsukas, testuoti nustačius apsisukimus tiek ties minimalia, tiek ties maksimalia padala. Kadangi „Aeolus Vegas“ atveju galime keisti ventiliatoriaus padėtį Y580 oro įsiurbimo atžvilgiu, testavimo metu 180 mm ventiliatorių nukreipėme tiesiai po angomis. „Deepcool X6“ testuotas su atlenktomis kojomis.

 

Rezultatai

M6 stovo turimo ventiliatoriaus sūkių didinimas duoda nedidelės naudos matuojant HDD ir VGA temperatūras, kurios sumažinamos nuo 38 °C iki 37 °C ir nuo 68 °C iki 66 °C. Pakankamai keista, bet procesoriaus temperatūra kiek išaugo: nuo 67 °C iki 70 °C. Panašu, kad M6 negali aušinti svarbiausių mazgų geriau už X6 net tuomet, kai veikia tik pastarojo viršutiniai ventiliatoriai, kurie su Y580 aušinimo skylėmis nesutinka idealiai. Vienintelė smulki pergalė – tai mažesnė HDD temperatūra (37 °C prieš 40 °C). Išjungus viršutinius ir įjungus apatinius ventiliatorius, CPU temperatūra pakilo 2 °C, tačiau VGA sumažėjo net 4 °C. Kietojo disko išliko panaši (39 °C). Visų keturių ventiliatorių režimas nepadeda susilyginti su „Enermax Aeolus“ (high) ir „Aeolus Vegas“ stovais, tačiau deficitas aušinant CPU ir VGA vos 1 °C (imant geriausią rezultatą). Tiesa, X6 ventiliatoriai skleidžia šiek tiek daugiau triukšmo.

Kalbėdami apie M6 2.1 garso sistemą nedaugžodžiausime. Visiškai niūrus, tamsus garsas, kone sklindantis tik iš žemų dažnių garsiakalbio. Iš aukštų dažnių membranų sklindantis garsas ypač atitrauktas ir užgožtas itin nekokybiškų žemų. „Enermax TwisterOdio“ pasirodė neturinti tokio milžiniško disbalanso, kaip M6. Reprodukcija tarp šių konkurentų skiriasi kaip diena nuo nakties.

 

Išvados

Jei „Enermax TwisterOdio“ norėjosi pavadinti „TwisterAudio“, tai taip pat vienodai norisi iš „Deepcool M6“ pašalinti visas „M“ raides, taip ištrinant bet kokį įmanomą sąryšį su žodžiu „music“. Kaip įtikinamai beskambėtų gamintojo liaupsės apie integruotos 2.1 garso sistemos galimybes ir bet kokių elektrinių trugdžių išvengimą, įvertinus ant stovo statomą nešiojamąjį, pasirodė, kad M6 su muzikos reprodukcija susijęs minimaliai. Iš esmės girdimas tik žemų dažnių garsiakalbis nesugebės pakeisti nė vienos šiuolaikinio nešiojamojo (suabejotumėme galimybėmis ir grįžtant 2-3 metus atgal) net ir itin menkos garso sistemos, leidžiant konstatuoti, kad tiesioginis M6 varžovas – „TwisterOdio“ – yra keliomis myliomis priekyje. Taigi, tie, kas tikisi naująjį stovą panaudoti kaip įrankį garso atkūrimui, M6 privalo aplenkti ir už kone identišką ~100 lt kainą pasirinkti „Enermax“ ekvivalentą. Pastarasis ne tik toks griozdiškas, bet ir rankose jaučiasi seksualiau, deka ne tokio masyvaus plastiko storio. Tačiau visiškai nurašę pagrindinį oficialų M6 kozirį, privalome konstatuoti, kad šis produktas sugebėjo atlikti pagrindinę savo paskirtį geriau už „TwisterOdio“. Vienintelė išimtis, kuomet M6 nusileido, įvyko ventiliatoriams sukantis maksimaliu dažnumu ir mums užfiksavus CPU temperatūrą dviem laipsniais didesnę (70 °C prieš 68 °C). Visais kitais atvejais M6 ne tik užtikrino žemesnes temperatūras, bet ir dirbo tyliau.

Žinodami, kad M6 turima 2.1 garso sistema tėra triukas, palengviname naštą „Deepcool X6“ modeliui. Jei surinkimo kokybė nėra džiuginanti, tai pasirinkta aušinimo koncepcija leidžia maloniai nusišypsoti. Poromis kontroliuojami 140 ir 100 mm ventiliatoriai ne tik leis susireguliuoti aušinimą pagal nešiojamo kompiuterio dugne esančias skyles, bet ir leis optimalizuoti skleidžiamą garsą. Mūsų atveju tik su dviem veikiančiais ventiliatoriais X6 užfiksavo vienas mažiausių  procesoriaus ir vaizdo plokštės temperatūras. Keturių ventiliatorių režimas didelės naudos neatnešė (-1 °C nuo CPU ir VGA). Padidėjęs triukšmas iki 42,8 dBA jau gali nebeįtikti tyliomis naktimis, nors tiek 140, tiek 100 mm ventiliatoriai turi vienodas garso charakteristikas ir veikdami poromis yra tylūs. Tarp kozirių galima paminėti nedidelį X6 svorį ir kainą, kuri siekia vos ~50 litų. Panašu, kad X6 yra labai paprastas, tik į aušinimą orientuotas, portatyvus stovas, kuris užgožia aukščiau rinkoje pozicionuotą M6. Jei ką tik minėti M6 privalumai atsvėrė „TwisterOdio“ garso kokybę, tai X6 anuliuoja viską iš M6 sąskaitos. Beveik. Jei vieninteliu M6 koziriu likę keturi USB 2.0 lizdai nėra reikalingi, biuždetas yra labai ribotas, nesitikima kažko iš surinkimo kokybės, bet neprarandant nė vienos USB jungties reikia pajėgaus aušinimo stovo – X6 yra viskas, ko reikia. Atleistina ir tai, kad ventiliatorių reguliavimo slankiklis nesuteiukia aiškaus taktilinio jutimo ir gali tekti pasižiūrėti, ar tikrai įjungėme mums reikalingą ventiliatorių porą.

4 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Turiu X6, puikus daiktas uz savo kaina.

  2. Longhorn parašė:

    Neblogas ausintuvas, Kai uz tokia kaina gan normaliai vesina. Pasijaucia temp kritimas, kai nuimi laptopo apatini dangteli jei yra galimybe, tada pasijaucia gan neblogai 🙂 dar papildomai -10c krenta temp :).

  3. Noxas parašė:

    kaip manot ar sis padas butu tinkamas siam laptopui? noriu isitikint kad ventiliatoriaus isdestymas maximaliai padetu. http://oi60.tinypic.com/2w7gxzk.jpg

  4. SoTOP parašė:

    Senas geras HP DV5 🙂 As tokiam ir naudodavau, tai nebudavo stebuklu, keleta laipsniu numusdavo. Tiesiog tokiam kompui reikia kad butu visada isvalyta ausinimo sistema, plius proco undervolt’inimas daugeliu atveju neblogai padeda.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.