„Enermax Revolution87+“ 650 W maitinimo šaltinis

„Platimax“ modeliui patvirtinus savo vardą, kainą ir užimamą padėtį ne tik tarp „Enermax siūlomų, bet ir visų „high-end“ rinkoje esančių maitinimo šaltinių, turime galimybę pasižiūrėti į laipteliu žemiau esančią „Revolution87+“ (Revo87+) seriją. Būnant visiškai tiksliems, tarp „Platimax“ ir „Revolution 87+“ įsimaišo MAXREVO maitinimo šaltiniai. Galingiausiems „Platimax“ modeliams turint daugiau kosmetinius vidaus pakeitimus, lyginant su MAXREVO, panaši situacija esti ir tarp silpnesnių „Platimax“ ir „Revolution87+“ narių. Nesigainiodama 80+ Platinum lipduko, „Enermax“ nusprendė leisti išlaikyti 650 W „Revolution87+“ modeliui pagrindines „Platimax“ savybes, tik už kur kas prieinamesnę kainą. Tiesa, Revo87+ savo vertę turės rodyti ne prieš identiškos galios „Platimax“ modelį, bet prieš „Be Quiet! Dark Power Pro 10“ (DPP10), kuris jau spėjo pabuvoti mūsų laboratorijoje.

  • Apie „Enermax“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Enermax”

Įmonė „Enermax” buvo įkurta 1990 metais Taivane. Užsitarnavusi gerą vardą aukštos klasės maitinimo blokais bei ventiliatoriais, „Enermax” paskutiniais metais nusprendė išbandyti laimę ir kitose PC komponentų srityse – taip gimė pirmieji „Enermax” gamybos korpusai bei centrinių procesorių aušintuvai. Panašu, jog ši įmonė vien tuom neapsiribojo – tarp naujausių gaminių dabar galime sutikti klaviatūrų, HDD dėklų bei anksčiau apžvelgtą garso stiprintuvą – „DreamBass Genie”.

Pakuotė ir komplektacija

Nieko nuostabaus – auksas blizga geltonai. Ant pakuotės patalpinti 80+ Gold ir suteikiamo garantinio aptarnavimo trukmės lipdukai, tačiau labiausiai nustebino indikatorius apie plokščio tipo kabelius. Puikiai žinome, kad visa Revo87+ serija naudoja į spalvotas rankoves įviltus kabelius. Pasirodo, „Enermax“ nusprendė jų atsisakyti ir dabar rinkoje esantys modeliai poruojami su plokščiais kabeliais. Tokio sprendimo nesu linkęs itin sureikšminti, kabelių tipas nėra kertinė PSU savybė, ypač atsižvelgiant į mūsų testavimo metodiką, tačiau, pasak „Enermax“, tokius kabelius yra paprasčiau organizuoti, o ir oro tėkmės blokavimo indeksas yra mažesnis.

Enermax supažindina su visų „Revolution87+“ serijai priklausančių maitinimo šaltinių elektrinėmis specifikacijomis bei turimais kabeliais ir jų jungtimis. 650 W modelis yra vienas silpniausių šioje gamoje, tačiau nepriklausomai nuo to turi „HeatGuard“ savybę bei yra sertifikuotas nepertraukiamui darbui 50o C temperatūroje. DC-DC konverterius naudojančiam Revo87+ „HeatGuard“ nėra vienintelė technologija „Guard“ sąraše. Kuriai kokia pareiga priskiriama netrukus sužinosite.

Panaršę po dėžėje esančius skyrius atrandame modulinius kabelius, medžiaginį maišelį, AC laidą, jo fiksatorių, vartotojo gidą, tvirtinimo varžtus, porą medžiaginių surišėjų ir firminį lipduką.

„Enermax“ vartotojo gide pažymi įtampų vertes, kuomet įsijungia tam tikros apsaugos. Ne tik pasižiūrėsime, ar OCP telpa į 30-40 A deklaruoajmas ribas, bet ir ar 650 W modelis pajėgus atiduoti 715 W (+10 % savo galios). „Enermax“ įsitikinusi, kad „Revolution87+“ turi rezervų.

 

Specifikacijos

Revo87+ turimos savybės, pagrinde nepertraukiamas 650 W/50o C atidavimas ir pilnas apsaugų paketas (OVP, UVP, OCP, SCP, OTP ir OPP), patvirtina „Enermax bandymą priskirti šią maitinimo šaltinių šeimą prie „high-end“ produktų.  Trys virtualios +12V linijos gali atiduodi visą PSU galią (648 W), o OCP aktyvacijos taškas numatytas ties 25 A. Kombinuota mažųjų linijų (+5V ir +3.3V) galia siekia 120 W, +5Vsb – 15 W. Revo87+ taip pat palaiko ErP Lot 2010 standartą ir dėka DC-DC konverterių yra  pilnai suderinamas su „Intel Haswell“ procesoriais.

  • „HeatGuard”: maitinimo šaltinio ventiliatorius paliekamas veikti dar kurį laiką po kompiuterio išjungimo, kad atvėstų komponentai;

  • „CordGuard”: AC maitinimo laido fiksatorius, turintis apsaugoti nuo netyčinio maitinimo kabelio ištraukimo;

  • „SpeedGuard”: „protingas” maitinimo šaltinio ventiliatoriaus valdymas: ventiliatorius iki 50 % apkrovos sukasi tik 550 apsukų per minutę greičiu. Maksimalus sukimosi greitis – 1500 RPM. Beje, naudojamas kiek keistų išmatavimų, 13.9 cm, „Twister”  ventiliatorius su magnetiniu guoliu.

Neatjungiamų kabelių skaičius:

  • 1x [24 pin ATX12V] – 550 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 600 mm

Atjungiamų kabelių tipas ir ilgis:

  • 2x [2x 6+2 pin PCI-E] – 500 mm
  • 1x [4x SATA] – 450 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 1x [4x Molex + FDD] – 450 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm
  • 2x [2x SATA +2x Molex] – 450 mm + 150 mm + 150 mm + 150 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 24 pin (ATX12V)
  • 1x 4+4 pin (EPS12V)
  • 4x 6+2 pin (PCI-E)
  • 8x SATA
  • 8x 4 pin molex
  • 1x FDD

Kaip ir seniau apžvelgtas „Platimax“ modelis, taip ir Revo87+ negali pasigirti ilgais pagrindiniais kabeliais, ypač jei kalbėsime apie PCI-E. Pastariesiems ne tik gali pritrūkti ilgio didesniame konkurse, bet ir tam tikrais atvejais jie gali priversti savininką paslėpti dalį šio bendro kabelio. „Enermax“ pasirinktas dizainas, kuomet abi padalintos PCI-E 6+2 jungtys prasideda nuo pagrindinio kištuko, privers vieną iš sudėtinių kabelio dalių slėpti korpuse, jei turimoje vaizdo plokštėje/se bus sumontuotas neporinis maitinimo lizdų skaičius. Tą patį teks daryti jei neturėdami FDD įrenginio panaudosime kabelį su keturiomis molex jungtimis, kuis užsibaigia FDD sąsaja. Tiesa, tokioje PCI-E kabelio struktūroje galima įžvelgti ir teigiamų niuansų. Pirmoji sąsaja nesukels elektrinio pasipreišinimo, kuris gali sumažinti įtampą antrajame 6+2-pin kištuke. Revo87+ yra vienas iš nedaugelio maitinimo šaltinių, turinčių ne 20+4-pin, o vientisą 24-pin ATX12V kabelį. Žinoma, šiuolaikines sistemas tokia implementacija mažai domina.

Periferinių kabelių ilgis patenka į normalius šiuolaikinius standartus. Vėlgi, gražu matyti „Enermax“ pridedant du kombinuotus SATA+molex kabelius, o dar maloniau būtų matyti ir skirtingo ilgio variantus. Bendram jungčių kiekiui (ypač periferijai) jokių priekaištų nėra: teks labai pasistengti norint išnaudoti aštuonias mažai paklausias molex jungtis.

Žvilgsnis iš arčiau

160 mm ilgio 650 W Revo87+ išorinei apdailai būdingas solidus pašiurkštintas paviršius bei geltonos spalvos rėmelis aplink ventiliatoriaus groteles, dar kartą pabrėžiant kokiam efektyvumo sertikatui šis PSU yra deklaruotas.

Po AC lizdu matomos papildomos auselės, kurios skirtos  „CordGuard“ apsaugos išpildymui. Kaip visuomet šioje PSU dalyje sumontuotas įjungimo/išjungimo mygtukas ir vietos ar kitos kompanijos logotipas. Šiuo atveju „Enermax“.

Priešingoje dalyje iš įvorės išeina du tampriai prijungti ATX12V ir EPS12V kabeliai. Moduliniams laidams įrengti penki 5-pin ir du 12-pin vertikalūs lizdai. Periferijai maitinti skirti kabeliai jungiami į juodus lizdus, vaizdo plokštė – į raudonus. Periferijai skirti lizdai padalinti į dvi virtualias linijas: trys kairiau esantys priklauso +12V3, likusieji du – +12V2. Vaizdo plokštės maitinimas taip pat paskirstytas po dvi tas pačias +12V linijas. Gauname išvadą, kad +12V1 yra naudojama pagrindinės plokštės bei CPU maitinimui.

Po gaubtu

Po gaubtu radus efektyvumą didinantį LLC konverterį, sinchroninį išlyginimą antrinėje ir du DC-DC konverterius galima patikinti, kad tai šiuolaikiškais sprendimais paremta nuosava „Enermax“ platforma.

Laikinas filtravimas prasideda iškart už AC lizdo, kur patalpinti du Y ir vienas X kondensatoriai. Ant pagrindinės plokštės be dviejų ričių ir metalo oksido varistoriaus patalpinti dar du Y kondensatoriai. Priekaištų komponentų skaičiui nėra,  tik šiek tiek nustebino „Enermax“ žingsnis įdiegti vos vieną X kondensatorių.

Aplenkdami atskiru radiatoriumi aušinamą viengubą diodų tiltelį artėjame prie APFC zonos, kurioje stovi masyvi pagrindinė ritė ir elektrolitinis „Rubycon“ kondensatorius 105oC, 400V, 470μF. Ant pilkos vertikalios montažinės PCB patalpintas APFC kontroleris. Įžiūrėti gamintoją nepavyksta, tačiau tai greičiausiai bus Enermax produktuose dažnai sutinkama „Champion“ gamybos IC.

+12V linija sukuriama iš viso keturių tranzistorių dėka. Mažosios linijos generuojamos DC-DC pagalba. Antrinėje dalyje už filtravimą atsako elektrolitiniai bei polimeriniai 105o C „Nippon Chemi-Con“ kondensatoriai, kurie priklauso net trims skirtingoms šeimoms: KZE, KMG ir KY. Prijungiamų kabelių panelė pakankamai tuščia. Rankiniu būdu paskutinę minutę buvo prilituoti du Chemi-Con elektrolitiniai kondensatoriai.  Už apsaugas atsakinga SITI PS232S IC patalpinta ant vertikalios montažinės plokštės.

Aušinimas patikėtas 139 mm skersmens „twisted“ guolius turinčiam nuosavam „Enermax“ ventiliatoriui. Tikslus modelis ED142512M-DA (12V / 0.45 A). Ventiliatoriaus ilgaamžiškumas nurodomas ~100 000 valandų.

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

Kaip jau minėjau, Revo87+ laukia rimtas iššūkis – tokios pat galios „Be Quiet! Dark Power Pro 10“ modelis, tačiau pirmiausiai apie tai, ar „Enermax“ produktas atitinka 80+ Gold sertifikatą. Tikrai taip. 20 ir 100 % apkrovų metu pasiektas efektyvumas net atitinka 80+ Platinum keliamus standartus. Iki visiško aukštesnio standarto atitikimo trūksta 0,7 %, kuomet PSU apkraunamas pusė savo galios. Lyginant su DPP10, Revo87+ turi 0,7 – 1,2 % efektyvumo persvarą kol pasiekiama 75 % apkrova. Ją pasiekus, Revo87+ efektyvumas pradeda aiškiai mažėti, o DPP10 išlieka daugiau mažiau pastovus. Taip perkrovos režime tarp šių PSU susidaro net 3 % efektyvumo skirtumas, „Enermax“ nenaudai. Persvarą atiduočiau tam, kuris bus geriau integruotas į vartotojo keliamus apkrovimo reikalavimus.

DC reguliacija pakankamai kontraversiška. Svarbiausios +12 V linijos vidutinis nuokrypis siekia 1,032 % ir nusileidžiama DPP10, kuris fiksuoja 0.916 %. Maža to, „Be Quiet!“ reguliacija pastovesnė, nes Revo87+ blogiausiame scenarijuje perkopia ir 2 % žymą. Abi mažosios linijos atrodo gerai tol, kol apkrova nepasiekia 75 %. Tuomet pradedami fiksuoti nuokrypiai artimi 4 %. Žinoma, 4-8 A pasiekti ant mažųjų linijų sugebės vos pora iš šimto namų vartotojų sistemų, tačiau tai leidžia atsijoti vieną produktą nuo varžovų masės. +5V vidutiniam nuokrypiui pasiekus 1,8 %, o +3.3 V viršyjus 2 %, „Dark Power Pro 10“ įgyja labai aiškią persvarą.

Perkrovos testas paliko įdomius įspūdžius. „Enermax“ savo svetainėje yra nurodžiusi, kad maksimalią perkrovą (t.y. 715 W) šis Revo87+ modelis gali atlaikyti iki 60 sekundžių. Mūsų vykdomas perkrovos testas privertė maitinimo šaltinį atiduoti 722 W, o tai yra daugiau nei reglamentuoja gamintojas. Nors Revo87+ ir neišsijungė, tačiau maitinimo šaltinis pradėjo skleisti tylų elektroninės prigimties zirzimą. Visi testai buvo užbaigti sėkmingai, tačiau atsiradęs zirzimas parodo, kad šioje testavimo dayje su Revo87+ ne viskas buvo gerai.

Revo87+ iki 50 % apkrovos yra mirtinai tylus. Didinant stresą, ventiliatoriaus sūkiai suintensyvėja, tačiau neturėtų kelti didesnių problemų, ypač jei sistemoje yra galinga vaizdo plokštė. Kitą vertus, „Be Quiet!“ čia lieka nesumuštas, galintis pasiūlyti mirtiną tylą iki 75 % apkrovos ir tylesnį darbą, kai apkrovos maksimalios.

Triukšmų slopinimas mažosiose linijose neleidžia pasakyti „WOW“. Rezultatai pakliūna į 45-47 mV ir yra netoli leistinų ATX verčių (50 mV). +12 V atrodo geriau – 50 mV (leistinas nuokrypis 120 mV). Persvarą prieš „Dark Power Pro 10“ Revo87+ įgyja kuomet žiūrime į bendrą bangavimo išlyginimą +12V linijoje – čia linija kur kas tiesesnė.

Išjungtas PSU vartojo ~0.7 W, budėjimo režime – 0.9 W. OCP apsauga suveikė, kuomet +12V linija gavo 36-37 A.

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

+12 V (OL)

 

Išvados

„Enermax Revolution87+“ daug streso maitinimo šaltiniams suteikiančioje laboratorijoje pasirodė solidžiai. Svarbiausia +12V linija reguliuojama labai gerai, ką parodo vidutinis 1,032 % nuokrypis. Skirtingai nei „Be Quiet!“ produktas, Revo87+ pasižymi vien tik japoniškais kondensatoriais todėl prieš pasiekiant 75 % apkrovą negirdimai besisukantis ventiliatorius nekels jokio nerimo dėl kondensatorių patikimumo. Vis dėlto auksinis „Enermax“ berniukas neatsispyrė pagundai šiek tiek „išskysti“ prieš „mažąsias mergaites. Prieš testavimą nesitikėjome pavyzdinių skaičių +3.3V ir +5V grafose, tačiau pakankamai akivaizdu, kad mus pasiekė ne rinktinis Revo87+ 650W modelis, nes mažosioms mergaitėms Revo87+ leido ne tik elgtis kiek per laisvai, bet ir kiek per daug triukšmauti. Neabejojame, kad kitas berniukas būtų pasirodęs kiek geriau. Atsisakę įprastų, į medžiaginę rankovę įvilktų kabelių, „Enermax Revo87+“ serijai pritaikė plokščius „stealth tipo kabelius. Daugeliui vartotojų tokį sprendimą pasveikinus, turime pažymėti, kad PCI-E kabelių su alkūnėmis atsisakymas negali būti priimtas kaip visaatvejinis funkcionalumo padidinimas. Į labai agresyviai nusiteikusią rinką metamas Revo87+ 650W negali pasigirti agresyvia kaina, bent Lietuvoje. Skirtumas nuo tiesioginio konkurento, „Be Quiet! Dark Power Pro 10“, sudaro vos 25 litus, skirtingai nei, sakykime, Vokietijoje, kur skirtumas išauga iki 100 litų „Enermax“ naudai. Revo87+ tampa pakankamai solidžiu pasirinkimu, jei išlaidos neviršyja 480 litų, mat už papildomas kelias dešimtis yra labiau priimtinų pasirinkimų.

Gavus patvirtinimą, kad Lietuvoje suteikiama ne trijų, o penkių metų garantija, galutinis balas kilsteli iki 8,5.

Privalumai:

  1. Labai gera +12 V reguliacija;
  2. Link 80+ Platinum linkstantis efektyvumas
  3. Panaudoti tik japoniški 105o C kondensatoriai;
  4. PSU galiai adekvatūs kabeliai;
  5. Plokšti moduliniai kabeliai;
  6. Veikia tyliai iki 75 % apkrovos;
  7. Sėkmingai atidavė ~720 W;
  8. Penkių metų garantija;
  9. Gerai išpildyta komplektacija.

Vidutiniška:

  1. Kaina;
  2. +3.3 V ir +5 V linijų reguliacija ir triukšmų slopinimas;
  3. PCI-E kabelių funkcionalumas;

8,5/10

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.