„FSP200-50GSV“ 200 W SFX mažylis

Iki šiol Technews testavome išskirtinai ATX formato maitinimo šaltinius. Ir tai suprantama, kadangi ATX maitinimo blokai užima absoliučią daugumą visos atskirai parduodamų maitinimo šaltinių rinkos. Ir visgi mažesnio standarto maitinimo blokai per pastaruosius kelerius metus pradėjo susilaukti žymiai daugiau dėmesio. Žmonės sau komplektuojasi ne tik žaidimų monstrus, bet ir nedidelius ir nadaug energijos vartojančius HTPC tipo kompiuteriukus, kai kurie patys konstruojasi NAS įrenginius ar kitus nedidelius namų serveriukus. Tad šiandien Technews apžvalgoje pirmąkart SFX formato maitinimo šaltinis. Tai FSP kūrinys FSP200-50GSV“ – 200 W mažylis, kuris kainuoja mažiau nei 100 litų ir parduotuvėse šiuo metu atrodo kaip labai viliojantis produktas, ieškantiems nebrangaus SFX šaltinio. Ar jis pateisins lūkesčius – skaitykite toliau.

 

  • Apie gamintoją
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Maitinimo šaltinis
  • Testai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

FSP Group, kitaip dar žinoma „Fortron Source Power“ vardu, patenka į didžiausių pasaulyje maitinimo šaltinių gamintojų dešimtuką. Taivane įsikūrusi 1993 metais, FSP šiuo metu yra plačiai išsibarsčiusi po pasaulį, įsteigusi savo atstovybes Jungtinėse Amerikos Valstijose, Rusijoje, Japonijoje, Indijoje, Pietų Korėjoje bei keliose Europos šalyse: Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Prancūzijoje. FSP vidine dizaino platforma paremtus maitinimo šaltinius naudoja didelė galybė puikiai pažystamų gamintojų: „Antec“, „OCZ“, „SilverStone“, „Nexus“ bei „Be Quiet!“. Pati kompanija buvo sukūrusi keletą savo paties firminių maitinimo blokų šeimų, kurioms atstovauja ar atstovavo „Saga II“, „Blue Storm II“, ir „Everest“. Šiuo metu visos kortos pastatytos ant „Aurum“ serijos derivatyvų: Aurum S, Aurum Pro, Aurum 92+ ir t.t.. FSP taip pat siūlo įsigyti ir išorinių maitinimo šaltinių, kuriuos reprezentuoja Booster serija, nepertraukiamų maitinimo šaltinių (UPS) bei elementų įkroviklius, skirtus nešiojamiems USB prietaisams.

 

Pakuotė ir komplektacija

Jei visada praleidžiate pakuočių aprašymus – jums pasisekė. Šįkart sukti pelės ratuką teks trumpiau. FSP200-50GSV pardavinėjamas supakuotas tiesiog į paprastą permatomą maišelį. Kartu nepridedamas nei AC maitinimo kabelis, nei tvirtinimo varžtai.

 

Specifikacijos

Specifikacijų skiltis šįkart kiek įdomesnė nei visada. Jei atsidarysite FSP tinklapį, pamatysite jog FSP200-50GSV (modelio numeris 9PA200A001) yra 200 W maitinimo šaltinis, savo viena +12 V linija galintis atiduoti 17 A srovę arba 180 W galią, o kombinuota +3,3 bei +5 V linijų galia siekia 85 vatus. Šalia puikuojasi 80 Plus Bronze sertifikatą patvirtinantis logotipas, paminimas aukštas PF koeficientas (be kurio, žinoma, nebūtų ir 80 Plus sertifikato), apsaugos nuo per aukštos įtampos bei srovės. PSU gali veikti 90 – 264 V įtampos tinkluose.

 

Tiesa, paėmus į rankas apžvalgai gautą tą patį 9PA200A001 specifikacijų lipduke matome jau kitokius skaičius: tik 15 A galinčią atiduoti +12 V liniją bei niekur neegzistuojantį 80 Plus Bronze lipduką. Kiti skaičiai tokie patys, tiesa apie maksimalią +12 V linijos atiduodamą galią neužsimenama. Tereikia tikėtis, jog FSP tiesiog pamiršo atnaujinti savo gaminio specifikacijų lipduką.

 

Maitinimo šaltinis



 

FSP200-50GSV  išvaizda yra visiškai neišskirtinis SFX maitinimo šaltinis (kaip, beje, ir kiti neblogomis specifikacijomis pasižymintys bei konkurencingą kainą turintys FSP maitinimo šaltiniai, mat jie orientuoti OEM rinkai). Galbūt tik kiek mažiau pažįstamas pats SFX formatas. Maitinimo šaltinio matmenys siekia 100 x 125 x 63,5 mm. Galinėje dalyje – įprastos korio formos grotelės, AC maitinimo lizdas bei jungiklis. Priešingoje pusėje – nedidukas 60 x 60 mm ventiliatorius.

 



 

Maitinimo bloko kabeliai nėra nei įvilkti, nei atjungiami. Laidų ilgis tik truputį viršija 30 cm, tačiau SFF tipo korpusuose naudojamam maitinimo šaltiniui tai neturėtų būti problema. Visi jie arba 20, arba 18 AWG apimties.

 



 

Kabelių sąrašas:

20+4 kontaktų ATX (32 cm);

4 kontaktų P4 (32 cm);

4 kontaktų “Molex” (32 cm);

4 kontaktų “Molex” (32 cm) + 4 kontaktų Floppy (15 cm);

SATA (32 cm) + SATA (15 cm);

 

Kaip matote, PCI-E ar EPS kabelių maitinimo šaltinis neturi, tačiau 200 W galios maitinimo blokui jie ir nėra reikalingi.

 



 

Maitinimo šaltinio viduje nematyti neįprastų sprendimų, tiesa, išdėstymas pasuktas, tačiau tai ko gero vienintelis neįprastesnis dalykas. Akis taip pat patraukia ir labai plonyčiai, beveik skardą primenantys radiatoriai tranzistorių aušinimui. Atrodo panaudojus kiek rimtesnius radiatorius būtų buvę galima netgi visiškai atsisakyti ventiliatoriaus.

 



 

Pirminio filtravimo dalis įgyvendinta labai gerai: vienas X jungimo kondensatorius, keturi Y jungimo kondensatorių (du iš jų sulituoti tiesiai ant AC maitinimo lizdo), trys ritės bei varistorius. Diodų tiltelis papildomai neaušinamas. PFC ritė ir kondensatorius atrodo kuklūs, tačiau tenka prisiminti ir nedidelę maitinimo šaltinio galią. Pagrindinis kondensatorius yra taivaniečių Teapo produktas (100 uF, 450 V). Kiti kondensatoriai taip pat arba „Teapo“, arba „CapXon“ gamybos. Galinio filtravimo dalyje vyrauja 105 laipsnių temperatūroje galintys veikti žemo impedanso GF serijos „CapXon“ kondensatoriai. Kaip ir buvo galima tikėtis, maitinimo šaltinyje įgyvendintas grupinis įtampų reguliavimas. Apsaugomis ir stebėjimu maitinimo bloke rūpinasi paprasta PS113 schema. Ji turi apsaugas tik nuo per aukštos ar per žemos įtampos bei trumpojo jungimo. Minėtas 60 mm skersmens ventiliatorius pagamintas kompanijos „Protechnic“ (modelis MGA6012YR-O10), neturintis rutulinio guolio.

 

Bendras vaizdas po žvilgsnio į maitinimo šaltinio vidų neverčia krykštauti. Po auksinių ir platininių monstrų, kainuojančių 400 litų, FSP200-GSV konstrukcija ar komponentai neatrodo puiki, tačiau malonu matyti, jog maitinimo blokas turi visus reikalingus elementus ir tikrai negali būti priskiriamas prie „pigienų”, kurios testuojant paprastai sunkiai atlaiko ir pusę deklaruojamos savo apkrovos. Taip pat nereikėtų pamiršti ir to, jog šio PSU kaina tesiekia 90 litų.

 

Testai

Testuojant tokios mažos galios maitinimo blokus tenka pastebėti, jog turima įranga juos apkrauti jo įprastais 10, 20, 50, 75, 100, 110 aokrovų procentais jo taip paprastai apkrauti nepavyks. Dėl dėl to šiandienos testuose apkrovos intervalai kiek labiau nutolę nuo nominalių verčių, o iš 10 ir 20 apkrovos testų liko vienas ~15 apkrovos testas. Visa kita liko įprasta ankstesniems testams: triukšmo matavimas ~5 cm atstumu prie maitinimo šaltinio, papildomo kaitimo simuliavimas, temperatūrų, įtampų, galios koeficiento bei naudingumo koeficiento matavimas, nepamirštant ir oscilografo parodymų.

 

Rezultatai


Į akis iš karto krinta naudingumo koeficiento rezultatai. Jie atitinka 80 Plus Bronze sertifikato keliamus kriterijus, ir, nors yra tekę matyti geresnius rezultatus rodančių tą patį reitingą turinčių maitinimo šaltinių, gauti rezultatai toli gražu nėra blogi. Įtampų reguliavimas taip pat nėra blogas. Žinoma, jo pavadinti idealiu, ypač +12V linijos atveju, negalime, tačiau kiek didesnis nei 3% procentų nuokrypis perkrovos teste tikri nėra prastas rezultatas. Maitinimo bloko triukšmo lygio rezultatus galima vadinti vidutiniškais. Prie nedidelių apkrovų 60 mm ventiliatorius tikrai veikia labai tyliai ir tik artėjant prie maksimalios apkrovos išgirstamas ventiliatoriaus darbas. Gera žinia ir ta, jog FSP200 nekilo keblumų ir perkrovos teste.


100%, +12V, 40 us


100%, +12V, 1 ms us

 

100%, +5V, 40 us


100%, +3,3V, 40 us


110%, +12V, 40 us


110%, +12V, 1 ms

Esant 40 us periodui pulsacijos +12 V linijoje prie maksimalios apkrovos siekia mažiau nei 25 mV. Kas yra puikus rezultatas. Tiesa, 1 ms periode matyti spygliai, kurie išlenda aukščiau nei 120 mV. Perkrovos testas situaciją keičia nedaug. Mažųjų linijų rezultatai atrodo pavyzdingai.

 

Apsaugos nuo trumpojo jungimo maitinimo šaltinyje veikė puikiai. Išjungto maitinimo bloko energijos sąnaudos siekė 0 W, o budėjimo – 0,8 W.

 

Išvados

SFX formato maitinimo blokų rinkloje konkurencija tikrai nėra tokia arši kaip ATX. Tačiau pakankamai nemažai galima rasti nedidelių, ITX plokštes talpinančių, korpusų, kurie naudoja SFX maitinimo šaltinius. Ar FSP200-50GSV galima  drąsiai poruoti į susikomplektuotą HTPC? Be abejonių. Galbūt maitinimo bloko komponentų kokybė nėra aukščiausia, tačiau testų rezultatai tokios klasės gaminiui – pakankamai geri visais atžvilgiais: tiek naudingumo koeficiento, tiek triukšmo lygio, tiek įtampų reguliavimo bei pulsacijų. Konkurentų šiam modeliui, žinoma yra, tačiau už savo 90 litų kainą šis mažylis dirba labai gerai.


Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.