Kompaktiškumas kompaktiškam stalui: „Cooler Master Quick Fire Rapid-i“

Kuomet vieniem „Cherry MX Blue“ mygtukai yra per garsūs, o MX Black per sunkūs, ilgesniam naudojimui, MX Brown čia pasitarnaus kaip aukso vidurys. Tai suprato ir „Cooler Master“, todėl sukūrė Quick Fire Rapid-i. Mechaninė klaviatūra tuoj atsiras po padidinamuoju stiklu.

 

Pakuotė ir komplektacija

CM Storm serijos logotipu pasidabinusią Quick Fire Rapid-i klaviatūrą  gauname įpakuotą į juodai nudažytą pilną informaciją pateikiančią kartoninę dėžę, kurioje vietos tiek, kiek reikia, ir nė truputėlio daugiau. 

Ant viršelio matome visa pagrindinę informaciją, o atidarius dėžę randame į baltą maišelį supakuotą mechaninę klaviatūrą, kurios mygtukai individualiai apšviesti balta LED šviesele. Taip pat turime 1.8 m ilgio L tipo micro-USB laidą bei klavišų ištraukėją, esant poreikiui išvalyti klaviatūros vidų ar pakeisti mygtukus. Taip pat gauname pagrindinę dokumentaciją, kuri padeda susipažinti su šios klaviatūros turimomis funkcijomis.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Tai kompaktiškai atrodanti mechaninė klaviatūra su visų gerai žinomais ir išgirtais „Cherry MX“ klavišais, kuriais gamintojas deklaruoja galimybę nuspausti mygtukus individualiai iki 50 milijonų kartų. Konkrečiai šiame modelyje (SGK-4040-GKCM1) turime „Cherry MX Brown“ mygtukus, kuriuos labiausiai vertina daug klaviatūra rašantys žmonės, kartu nemėgstantys pernelyg didelio „Cherry MX Blue“ skleidžiamo mygtukų registravimo garso.

Klaviatūros konstrukcija – itin tvirta, akivaizdžiai jaučiamas konstrukcijoje panaudotas metalas, taip suteikiantis pasitikėjimą, jog ši klaviatūra be vargo atlaikys didžiausius išbandymus metams bėgant. Pati klaviatūros išorė padengta gumos pojūtį suteikiančiu plastiku. Tačiau visa tai suteikia ir papildomo svorio – ši 932 gramus sverianti klaviatūra tikrai nėra vienas iš lengvesnių klaviatūros pasirinkimų. ABS plastiko mygtukai yra puikus daiktas darbui, tačiau mėgstantys išsitepti net prie švarių naudojimo sąlygų.

Klaviatūra dešinėje pusėje neturi skaičių mygtukų, todėl turėtų atrodyti patraukliai ne itin didelių stalų savininkams. Guminės atraminės kojelės padės klaviatūrai stabiliai stovėti ant stalo nejudant, o L tipo atjungiama micro-USB jungtis suteikia galimybę atjungti bei gabenti klaviatūrą taupant vietą. Tai gali tapti puikus produktas LAN susibūrimus mėgstantiems žaidėjams.

 

Naudojimasis

Naudojimasis šia klaviatūra – vienas malonumas. Čia įmontuotas audio grotuvo valdymas, LED klavišų apšvietimo reguliavimai bei keturi programuojami  klavišai šviesos apšvietimo pagal individualius poreikius nustatymui. Taip pat turime „Windows“ mygtuko užrakinimo galimybę. Klaviatūroje esantys juodai nudažyti ABS plastiko mygtukai lengvi ir kokybiški. Suteikia kokybiško produkto jausmą. Nors patys mygtukai nėra padengti papildoma danga, kuri pagerina pirštų sukibimą su mygtuku (kaip kad padengta likusi klaviatūros konstrukcija), tačiau spaudžiant mygtukus pirštai kažkur į šalį nenuslysta. Vieninteliu ABS plastiko mygtukų trūkumu būtų galima įvardinti nebent jų didesnį teplumą (lyginant su konkurentų „SteelSeries 7G“ ir „Razer BlackWidow Ultimate 2014“).

Klaviatūra aprūpinta 32 bit’ų „Cortex“ procesoriumi, kuris savyje talpinantis 128 kb informacijos, realiu laiku, be jokios papildomos programinės įrangos, leidžia reguliuoti ir išsaugoti pagal poreikius nustatytus parametrus. F1 – F12 mygtukuose įdiegtose papildomose funkcijose galime reguliuoti  klaviatūros apšvietimą (ON/OFF), pasirinkti vieną iš penkių šviesos intensyvumo lygių: silpniausio – dieną pastebimo, iki galingiausio – šviečiančio intensyviau net už patį monitorių. Taip pat yra vienas iš penkių apšvietimo tipų: pilno klaviatūros apšvietimo, pulsuojančio – ryškėjančio bei tamsėjančio apšvietimo. „Activlite“ tipui būdingas individualaus mygtuko apšvietimas kai jis yra nuspaudžiamas. Bruožas, kai nuspaudžiamas mygtukas sušvinta ir apšvietimas užgęsta per laiką nuo jo atleidimo, būdingas "activlite fade" tipui. Taip pat yra žaidėjo apšvietimas, kuomet klaviatūroje apšviečiamos tik WASD bei rodyklių krypties mygtukai. Su naujausiu „Cooler Master“ programinio kodo atnaujinu gauname dar vieną papildomą apšvietimo tipą: pilnai degančioje klaviatūroje įvairiai keičasi vienas mygtuko apšvietimas patamsėjimas – pašviesėjimas.

Taip pat yra keturi F5 – F8 mygtukai, kontroliuojantys registravimo jautrumą. Turime 1x, 2x, 4x bei 8x jautrumo lygius. Prie 1x jautrumo lygio gauname, kaip visi įpratę matyti, po vieną simbolį ir mažą pauzę, kol ekrane pasirodo pasikartojantys simboliai. Prie 2x gauname po vieną simbolį, tačiau jokios pauzės nebeturime. Naudojant 4x jautrumą net itin greitai ir lengvai spaudžiant klavišus jau matome kartais pasikartojančius po 2-3 simbolius, o 8x jautrumo lygis kartu su 1 ms klaviatūros atsakos laiku net pačius greičiausius rašytojus pavers nerišlaus spamo kūrėjais. Šie jautrumo lygio pasirinkimai itin tinkami naudojant „double tapping“ žaidimų mėgėjams.

Sekantys keturi F9 – F12 mygtukai – tai programuojami apšvietimo mygtukai, kuriuos itin lengva ir paprasta susikonfigūruoti. Konfigūracija niekur nedings net klaviatūrą pajungus prie kito kompiuterio. Deja, bet šie mygtukai išsaugo tik apšvietimo profilius, ir kitų macro išsaugojimo funkcijų neturi. „Print screen” mygtukas turi paslėptą „Windows” užrakinimo funkciją, o  INS, DEL, HOME, END bei PAGE UP su DOWN yra medijos kontroliavimo mygtukai.

 

Išvados

Net itin stropiai šioje klaviatūroje ieškant minusų jų surasti nėra taip lengva. Ko gero, didžiausiu minusu įvardinčiau L tipo micro-usb jungtį, kuri jungiama į klaviatūrą. Jei ladai eina į kairę pusę – viskas puiku, taičiau jei kompiuterio dėžė pastatyta dešinėje pusėje, L tipo jungtis automatiškai lenkiama kampu. Bėgant laikui gali kilti problemų su kontaktais, arba laido nusitrynimu. Visgi šis minusas tampa nepastebimu, kuomet turime 1.8 metro laidą su papildomu audinio šarvu.  Taip pat mygtukų apšvietimo LED'as išdėstytas virš pačio mygtuko, taip pilnai neapšviečiantis mygtukų, kurie turi apačioje papildomas funkcijas, kablelius, taškus ar simbolius skaičių eilutėje.

Tačiau pliusų šioje klaviatūroje daugiau nei minusų. Ir tai pastebima itin greitai. Kompaktiškumas, galimybė konfigūruoti apšvietimą, jautrumo reguliavimas, galimybė atjungti kabelį transportuojant yra būtent tai, ko norėtų LAN susirinkimų mėgėjai bei žaidėjai, kurie kompiuterį laiko ant siauresnio stalo. Tai puiki alternatyva pilno dydžio klaviatūrai, kuomet skaičių įvedimas nelaikomas prioritetu.

5 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Visai šauni klaviatūra, ypač norintiems nelaužyti pečių arba nenaudojantiems darbe. 🙂

  2. Stipena parašė:

    O kas pasakys kur Klaipėdoje būtų galima gyvai tuos Cherry MX skirtingus klavišų varijantus pasičiupinėti, paspaudinėti, kad nepirkt katės maiše?

  3. BC00 parašė:

    Visų skirtingų MX’ų paspaudyt neturiu, bet bent pora būtų galima suorganizuot 🙂

  4. washkys parašė:

    mx brown yra pats tas, realiai, kuomet mx blue per garsus, bet pats paspaudimas patinka 🙂

  5. daimonass parašė:

    Neseniai įsigijau Corsair K70 Cherry MX klaviatūra, prieš tai turėjau paprasta membranine klaviatūra už 20Lt. Tai pirmieji įspūdžiai tokie kad ji neslidinėja ant stalo, dėl ko duoti didžiulį pliusą.
    Labai patiko programinė įranga, ypač ta idėja, kad LED konfigūracijos yra neprastai didžiulės, ir kad automatiškai atpažįsta viena ar kita žaidimą kuri esi priskyręs prie vieno ar kito profilio. Labai malonu kad yra audio mygtukai (iš/įjungti garsą, multimedijos mygtukai: stabdyti, prasukti i prieki ir t.t…), tai pat patiko kad egzistuoja LED trys apšvietimo profiliai, nes naktimis trukdo kai ryškiai šviečia tau į akis. Tai pat malonu kad yra yra Start lock mygtukas, kartais tikrai praverčia.
    Paspaudimas malonus, ir aiškiai juntamas. Iš minusu galėčiau įvardinti tik tiek, kad nesu pratęs prie tokiu mygtuku skleidžiamo garso, vis dėl to tai yra pirmoji mechanine klaviatūra kuria galiu pamaigyti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.