Nexus Prominent 5 korpusas

Niekada nepasižymėjusi ekstravagantiškais ir įmantrių formų gaminiais įmonė, Nexus, šįkart mums atsiuntė iš pažiūros taip pat niekuo neišsiskiriantį korpusą – Nexus Prominent 5.  Verta paminėti, jog mus pasiekė atnaujintas „Prominent 5“ modelis, turintis dvi USB 3.0 jungtis bei  filtrą apatiniam ventiliatoriui.

 

  • Apie „Nexus“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • „Nexus Prominent 5“ specifikacijos
  • Išorinis dizainas
  • Vidinis dizainas
  • Komponentų diegimas
  • Testavimas
  • Išvados

 

Apie „Nexus“

„Nexus Technology“ buvo įkurta jubiliejiniais 2000-iais metais Nyderlanduose (Olandijoje). Nors įmonės gyvavimas prasidėjo nuo maitinimo blokų, sisteminių ventiliatorių bei procesorių aušintuvų gamybos, šiuo metu „Nexus“ pirkėjams gali pasiūlyti korpusų, pelių bei tokių periferijos gaminių, kaip guminės „kojytės“  korpusui, HDD vibracijos slopintojai ar filtrai mūsų ventiliatoriams. Niekam nepaslaptis, jog „Nexus“ išskirtinai taiko į tokį vartotojų ratą, kurių svarbiausas prioritetas yra tyla, apvalus nulis vibracijos ir dar kartą tyla. Būtent toks ir yra šios įmonės moto.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Nexus Prominent 5“ atkeliauja juodoje kartoninėje dėžėje, kurios didžiuosiuose šonuose matomas baltas „Nexus“  bei oranžinės spalvos „Prominent 5“ pavadinimai. Kiek žemiau išvystame trumpą užrašą, apibūdinantį svarbiausias „Prominent 5“ sąvybes: „ premium silent case with noise absorbtion foam, toolless installation, super silent fans and many great features“ (vertimas, manau, nereikalingas). Ant kito dėžės šono matome svarbiausias korpuso specifikacijas. Atidarę pakuotę įsitikiname, kad mūsų apžvalgos dalyvis apsaugotas pora putplasčio gabalų, polietileniniu maišu bei papildoma lipnia plėvele, kuri nuo subraižymų saugo tik priekinę bei viršutinę korpuso sienas. Kažkodėl tikėjausi rasti vartotojo vadovą (angl. user‘s manual), bet nei jo, nei laidų surišimo juostelių (angl. zip ties) neradau. Pridedamas tik maišiukas su kone 5-6 varžteliais. Ne per mažai? Pasirodo varžteliai suslapstyti kur kitur…

 

„Nexus Prominent 5“ specifikacijos

 

Išorinis dizainas

Kaip jau spėjau paminėti apžvalgos pradžioje, „Nexus Prominent 5“ dizainas niekuo neišsiskiriantis ir itin paprastas, o tariant dar trumpiau – minimalistinis. Mūsų juodukas „Prominent 5“ kaip diena nuo nakties skiriasi nuo tokių korpusų serijų, kaip „Cooler Master HAF“ ar daugumos „Thermaltake“ gaminių. Čia visi priekinio skydelio kampai užapvalinti ir glotnūs, jokių papildomų durelių, išraižymų ar angų čia nerasime. Centrinę ir tuo pačiu didžiąją dalį priekiniame skydelyje panaudotų medžiagų sudaro perforuotas metalas. Iš jo pagaminti penki 5.25 colio įrenginių angas uždengiantys dangteliai, o įstatytasis aukščiausiai dar ir turi išpjovą 3.5 colio skirtam įrenginiui, pavyzdžiui kortelių skaitytuvui ar šiais laikais labai retai sutinkamam“ flopikui“. Pastarasis pirma turi būti įspraustas į pridedamą 5.25 -> 3.5 laikiklį, adapterį, kuriame gali būti įstatytas ir vidinis 2.5 colio įrenginys, pvz SSD. Plastikiniuose priekinio skydelio šonuose papildomai įterpta po aliuminio apdailos juostelę. Tai leidžia kiek padidinti šio korpuso dalies svorį bei suteikti didesnį profesionalumo įspūdį estetikos prasme.

Viršutinė korpuso dalis, o tiksliau plastikinis dangtis, yra tarsi priekinės dalies tąsa. Du trečdaliai šio dangčio taip pat yra perforuoti, karšto oro pašalinimo angas pakreipiant 450 kampu. Viršutinėje korpuso dalyje, arčiau priekio, įrengtas kompiuterio įjungimo mygtukas, o spustelėjus nuo dulkių apsauginį dangtelį randame jungčių panelę. Joje patalpintas PC perkrovimo mygtukas, po dvi USB 3.0 ir USB 2.0 sąsajas bei jungtys ausinėms ir mikrofonui.

Šoninės korpuso sienelės pagamintos iš ne itin storo plieno, tačiau to pakanka, kad sienelės lengvai nesideformuotų. Ant abiejų plieno lakštų gamykliškai įspraustas „Nexus“ įmonės užrašas, pačios sienelės iš išorės yra visiškai lygios, tik galinėje dalyje paliktos ertmės pirštų užkišimui nuimant sieneles. Prisipažinsiu, jog vieną iš šoninių sienelių sekėsi nuimti itin sunkiai, teko panaudoti daug jėgos, tačiau po keletos pakartotinių uždėjimų/nuėmimų viskas stojo į savo vietas. Patikrinę  sienelių vidinę pusę, randame išklijuotą triukšmą sugeriančią medžiagą. Ties pagrindinės plokštės siena ji plonesnė ir lygi, o ties išplėstiniais įrenginiais – kone dvigubai storesnė ir grublėta.

„Nexus Prominent 5“ dugne randame dvi atskiras perforuotas dalis, kurių viena skirta paimti orą maitinimo šaltiniui, jei jį montuosime ventiliatoriumi žemyn, o kita – sisteminiam, oro įpūtimo į korpusą, ventiliatoriui. Priekinės ir galinės korpuso „kojytės“ skirtingos: pirmosios – stačiakampio formos, o likusios (galinės) – apvalios, tačiau visos jos padengtos guma, todėl mažina vibraciją. Norėčiau paminėti, jog perforuota skarda šioje korpuso dalyje yra per plona ir deformuojasi nuo paspaudimo pirštu. Smulkmena, ypač, kai tai korpuso dugnas, tačiau vistik minusiukas.

Galinėje korpuso dalyje viskas standartiška – vieta maitinimo blokui, galiniui pagrindinės plokštės jungčių skydeliui, 120 mm ventiliatoriui, septyni išplėtimo lizdai, šalia kurių matosi oranžinės spalvos bevaržčio tvirtinimo mechanizmo dalys. Gal kiek neįprasčiau atrodo perforacijos į dešinę pusę nuo praplėtimo lizdų, mat jos dažniau sutinkamos „high-end“ korpusuose. Kaip ten bebūtų, tai viso labo yra smulkmena, kuri aušinimui įtakos nedaro.

 

Vidinis dizainas

Pirmasis mano „ilgųjų“ pirštų neatlaikė priekinis korpuso skydelis. Jį prie korpuso karkaso laiko šešios „knopkutės“, kurias kiek suspaudus tarp pirštų ir traukiant skydelį į save – jis nuimamas. Čia randamas „sleeve“ guolius turintis 120 mm ventiliatorius. Atsukus tris varžtelius, jis, kartu su metaliniu rėmeliu, atskiriamas nuo korpuso. Atsukus dar keturis varžtelius, ventiliatorius atskiriamas nuo rėmelio. Viskas primityvu, paprasta, bet efektyvu. Atskyręs ventiliatorių nuo korpuso, išvydau pirmąjį didesnį korpuso minusą – už jo esančios korpuso struktūros yra per masyvios ir, be abejonės, blokuoja didesnę dalį vėsaus oro srauto.

Viršutinio gaubto nuėmimas buvo kiek „sunkesnis“, mat be šešių „knopkučių įveikimo“ teko atsukti keturis varžtelius, jungiančius gaubtą su USB 3.0 jungtimis. Turint nedidelį kryžminį atsuktuvą, net ir sudėtingesnis priėjimas iš korpuso vidaus problemų nepridarė. Nuėmus dangtį radome antrąjį, šįkart 140 mm diametro, „Nexus“ ventiliatorių. Šalia jo palikta vieta ir dar vienam 140 mm ar mažesniam įrenginiui. Arčiau jungčių skydelio palikta pora skylučių laidų surišėjams permesti. Nesu įsitikinęs, bet nuėmus 140 mm ventiliatorių į korpuso viršų galbūt net išeitų patalpinti "Corsair H100" vandens aušintuvą…

Žvilgtelėjęs į patį korpuso vidų plačiai nusišypsau – visas vidus išdažytas juodai, o oranžinės spalvos bevaržčiai tvirtinimo mechanizmai puikiai dera tarpusavyje. Ir čia užsimanai permatomo lango šoninėje sienelėje…  Gerų įspūdžių nesugadino ir rastas mažytis dažų brokelis ties vienu iš pagrindinės plokštės tvirtinimo vietų . Lyg ir buvo bandyta užteplioti šį lopinėlį, tačiau į visa tai gilintis neverta, mat defektas, jei jį tokiu galima vadinti, yra ne korpuso išorėje, o viduje. Maža to, jį tikrai paslėps pagrindinė plokštė.

Teigiamo balo beveržtiems tvirtinimams kol kas rašyti neskubėsiu, nes vertinsiu ne tik už grožį, bet ir praktiškumą. Ar tvirtai laikysis „Radeon HD 6950“, HDD ir DVD RW įsitikinsime netrukus. Vos nepamiršau paminėti, kur randu pasigestus  varžtelius – jie susukioti prie 5.25 colio įrenginių laikiklių (iš abiejų korpuso pusių). Įdomus sprendimas.

Kiek nuvylė tai, jog „Prominent 5“ ties pagrindinės plokštės siena neturi išpjovos, palengvinančios centrinio procesoriaus aušintuvo montavimą.  Vietoj to, čia palikta vieta siauro profilio 80 mm ventiliatoriui. Į tokį sprendimo būdą žiūriu gana skeptiškai, mat aplinkui erdvės praktiškai visiškai uždaros ir kažin, ar tai galėtų efektyviai pagelbėti vėsinant procesorių. Antrasis kiek nuviliantis dalykas tai, kad „Nexus“ inžinieriai, iš pažiūros, apribojo kabelių slėpimo galimybes – „apnuoginamas“  šonas ir šalia prikabinama plastmasinių laikiklių. Kol kas už tai „Nexus“ neteisiu ir pabandysiu įvertinti šį sprendimą tik po pilno sistemos surinkimo į „Prominent 5“.

„Nexus“ tikrai  pasistengė ties maitinimo šaltinio montavimo skyriumi. Čia ne tik randame gumines „kojytes“, bet ir visa sienelė, prie kurios glaudžiasi PSU, yra išklijuota vibraciją sugeriančia medžiaga. Žinoma, tokios kainos korpuse išplėstinių įrenginių dangteliai yra daugkartinio naudojimo, ir tai niekeno nebeturėtų stebinti.

Tarp korpuso laidų randame USB 3.0 kabelį, USB 2.0 bei visus kitus būtinus jungčių skydelio veikimui laidelius. „Nexus“ pridedami ventiliatoriai  prie pagrindinės plokštės gali būti prijungiami 3-pin arba tiesiai prie maitinimo bloko molex jungčių pagalba.

 

Komponentų diegimas

Pirmiausiai prisukau papildomus du „Nexus“  120 mm ventiliatorius: į korpuso galą mėlynai šviečiantį D12SL-12BL, o į viršų – D12SL-12. Abiejų specifikacijose nurodomas 1000 (+/-10%) sukimosi dažnumas. Įdiegus pagrindinę plokštę su „Thermalright Silver Arrow“ centrinio procesoriaus aušintuvu viršutinėje korpuso dalyje gavome „sumuštinio efektą“. Tarpelis tarp sisteminių ventiliatorių ir „Silver Arrow“ buvo toks mažas, kad vos pavyko užkišti pirštus, permetant 4-pin prailgintoją „Silver Arrow“ ventiliatoriams pajungti, na o uždarant korpuso šoną 16 cm aukščio centrinio procesoriaus aušintuvas rėmėsi į ant sienelės išklijuotą, triukšmą sugerenčią, medžiagą. Nėra ko stebėtis, kad mid-tower korpusai nepritakyti tokiems aušintuvams.

Vienas iš standartinėse vietose esančių kabelių laikiklių trugdė sėkmingai patalpinti maitinimo bloką, o kitas – blokavo, 900 kampu pasuktas, pagrindinės plokštės SATA jungtis. Laimei šie laikikliai labai paprastai išsukami, todėl aš juos perdėjau į kitas vietas. Ši „Nexus“ įdiegta sistema efektyvi tik išvedžiojant bei prilaikant korpuse esančius laidus, tačiau negali tų laidų paslėpti. Plonesnius, pavyzdžiui ventiliatorų, laidus galima palikti už pagrindinės plokštės sienos, tačiau čia nepravesime storų maitinimo bloko laidų, net ir šiuo atveju itin lanksčių „Enermax Revolution 85+“. Taip yra todėl, kad tarp pagrindinės plokštės sienos bei uždaromosios sienelės vietos palikta minimaliai ir stori PSU laidai nebeleidžia uždaryti korpuso šono.

Pasirodo, bevaržtė įrenginių diegimo/laikymo sistema ne tik atrodo, bet ir atlieka savo darbą puikiai. Ja užfiksuoti DVD RW įrenginys, HDD bei „Radeon HD 6950“ vaizdo plokštė laikėsi tvirtai ir neturėtų išsprūsti iš laikiklių net transportuojant kompiuterį.

Dėja, kiek nuvilia tai, jog šiame korpuse tilps ilgiausias 18 cm PSU, „neužlipant“ ant 120 mm skersmens ventiliatoriui skirtos zonos. Maniškis 19 cm ilgio „Enermax“ būtent tai ir padarė. Diegiant beveik 26 cm ilgio „Radeon HD 6950“ vaizdo plokštę sunkumų neiškilo, o apsidraudimui liko dar 4 cm iki korpuso konstrukcijų.

 

Testavimas

„Nexus Prominent 5“ bandys mesti iššukį „full tower“ tipo korpusui „Bitfenix Colossus Window“, kuriame darbuojasi du 230 mm ventiliatoriai, besisukantys 1100-1200 rpm dažnumu. Patį „Prominent 5“ išbandėme dviejose aušintuvų konfigūracijose: su standartiniais 140 mm išpūtimui ir 120 mm įpūtimui bei su papildomais dviem, išpūtimui skirtais, 120 mm ventiliatoriais (D12SL-12BL ir D12SL-12).

Testavimo sistemą sudarė:

  1. Procesorius: AMD Phenom II X4 955BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v – Thermalright Silver Arrow (2x Xigmatek XAF-F1454 fans)
  2. Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3
  3. RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  4. Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300MHz 1.1v Garso plokštė:
  5. Garso plokštė: Asus Xonar Essence ST
  6. Duomenų kaupikliai:Corsair Force F60 SSD (CSSD-F60GB2-BRKT) / Western Digital 1TB RE3 HDD

Kambario temperatūra 26C. Ramybės (idle) temperatūros matuojamos praėjus dviem minutėms po kompiuterio įjungimo, apkrovos (load) – penkias minutes leidžiama „Unigine Heaven“ testo sesija. Ant "Silver Arrow" uždėtų "Xigmatek" ventiliatorių sukimasis buvo užfiksuotas ant 100%, o "Radeon HD 6950" vaizdo plokštės – 35%.

 

Testai kalba patys už save. „Full-tower“ tipo „Bitfenix“ korpusas turi apčiuopiamą persvarą, ypač centrinio procesoriaus, pagrindinės plokštės elektros tiekimo grandinės (angl. VRM) bei vaizdo plokštės aušinimo sektoriuose. Į „Prominent 5“ papildomai sumontuoti du išmetimo ventiliatoriai labiausiai padeda sumažinti CPU, VRM bei korpuso vidaus temperatūrą. SSD bei HDD temperatūros visais trim atvejais išlieka daugmaž panašios. Nenuostabu, kad HDD nespėjo tinkamai apšilt ir čia būtų reikalinga ilgai trunkanti defragmentacija.

 

Išvados

Pabaigai pabandysime sudėlioti visus pagrindinius „Nexus Prominent 5“ privalumus ir trūkumus.

 

Privalumai:

  1. Minimalistinis dizainas
  2. Juodai išdažytas stilingas vidus
  3. USB 3.0
  4. Pakankamai tvirta konstrukcija
  5. Tylus aušintuvai/antivibracinės priemonės
  6.  Keturios vietos papildomiems aušintuvams
  7. Dulkių filtrai priekiniui bei apatiniui ventiliatoriams
  8. Sienelės išklotos triukšmą sugeriančia medžiaga
  9. Ganėtinai geros laidų išvedžiojimo/fiksavimo galimybės
  10. Efektyvi bevaržčio tvirtinimo sistema
  11. 300 mm VGA palaikymas

 

Trūkumai:

  1. Minimalistinis dizainas
  2. PSU dulkių filtras
  3. Išpjova patogesniam procesoriaus aušintuvo montavimui
  4. Labai ribotos PSU kabelių slėpimo galimybės
  5. Masyvios konstrukcijos ribojančios oro patekimą į korpusą
  6. eSATA

 

Šįkart  neteisiu „Prominent 5“ už tai, kad į jį vos tilpo „Thermalright Silver Arrow“ aušintuvas ar praradau galimybę įdiegti apatinį ventiliatorių dėl ilgo maitinimo bloko. Paprastai tariant – tai ne „full-tower“ korpusas, o ir už jį prašoma kaina atitinka „mid-tower“ korpusų zoną. Pigiausiai „Nexus Prominent 5“ siūlo įsigyti "BalticMart.eu", kur kaina siekia 259.40 LT. Panašias, išskirtines savybes, turinčių korpusų Lietuvos rinkoje nedaug. Pagrindinio „Prominent 5“ varžovo, „Cooler Master Silencio 550“ kaina siekia ~245 LT. Neturėdamas po ranka pastarojo, nepasakysiu kuris korpusas yra nugalėtojas. Galbūt jo ir nėra… Tačiau neabejotinai „Nexus Prominent 5“ privalo būti ypač trumpame, minimalizmo, paprastumo, neblogo aušinimo bei aišku tylos reikalaujančio pirkėjo, sąraše. Kitokiu atveju geriau vertėtų pasidairyti į „Aerocool“, „Thermaltake“ ar kitų gamintojų produkciją.

                                             

                                       

9 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Goolinau ir ieškojau geriausio LT rinkoje nexus case ir aš neseniai, tai vienareikšmiškai Prominent R laimėjo, šiame radau minusiukų, kurių R praktiškai neturi, bent jau vertinant kainą. 🙂

  2. ironvolf parašė:

    Minimalistinis dizainas ir privalumas ir trūkumas? 🙂 Na įdomiai…

  3. BC00 parašė:

    Vieni nori minimalistinio dizaino, kiti – agresyvaus. Viskas paprasta:)

  4. foozz parašė:

    kazkaip chrome lagina, ties tom vietom kur foto 🙂 gal mazesnes rezoliucijos foto vertetu naudot ..?

  5. BC00 parašė:

    foozz -> Panasiau i techninius nesklandumus, kartais normaliai vercia, kartais nenori, buna net pacio TN pagrindinio nenori atverst.

  6. daimonass parašė:

    Apzvalga tikra gerai, nenuobodi skaityti 😉 Noretusi geresnes kokybes foto, bet ka jau padarysi. Taip ir toliau 😉

  7. donaciuxx parašė:

    sitas cpu jau mates gyvenimo nemazai. nesinori stipresnio?

  8. BC00 parašė:

    Laukiam Piledriver:)

  9. DjSvedas parašė:

    Geras tas korpusas. Turėjau tokį. Visiškai nesiurbia dulkių. O Nexus aplamai kaip gamintojas OK. Dabar turiu Prominent R, čiotkas korpusas, viskas yra, filtrai, antivibrac., USB 3.0, HDD prijungimas iš išorės, dviguba galinė sienelė, tyla. Maitinimo blokai, kiek turėjau, kiek montavau draugams, pardavimui, dar nepavedė. Tik va pelės tai ne kas. Jokio garso spaudžiant mygtuką, bet greit sugedo, o ir baterijas rija. Na gal man tik taip nutiko.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.