Noctua NF-S12B FLX ventiliatoriaus apžvalga

12 cm ventiliatoriai yra toks komponentas, į kurį vartotojai dažnai kreipia labai mažą dėmesį. Visgi nereikia pamiršti, kad kokybiški ir efektyvus korpuso aušintuvai gali pastebimai sumažinti visų komponentų temperatūras ir taip bus galima išvengti brangių centrinio procesoriaus, vaizdo plokštės ar netgi specialių kietojo disko ar kitų dalių aušintuvų pirkimo. Taip, be abejo, bus sutaupytas ne vienas litas. Iki šiol rinkoje dažniausiai susidurdavome su vienu Noctua ventiliatoriumi – NF-P12, ir nors seniau ir buvo gaminamas šiandien apžvelgiamo NF-S12B FLX pirmtakas, pastaruoju metu jis nebebuvo toks populiarus ir laukė pamainos.

Apie Noctua

Pakuotė ir komplektacija

Specifikacijos

Ventiliatoriaus konstrukcija

Testai

Išvados

Apie Noctua

Noctua tai graikų deivės Atėnės mažoji pelėda. Atėnų miesto įkūrėja ir karo dievybė simbolizuoja išmintį, mokslą ir strategiją, o kompanija orientuojasi į tas pačias savybes. Rascom ir taivaniečių Kolink yra Noctua įkūrėjai, kartu plėtojantys veiklą ir po Coolink prekiniu vardu. Kompanija specializuojasi oro aušinime ir jo plėtojimui skiria didelę dalį savo investicijų. Taip pat galime tvirtinti, kad Noctua yra viena tų kompanijų, aktyviai ieškančių naujų galimybių pristatyti savo gaminius apžvalgose.

Pakuotė ir komplektacija

NF-S12B FLX pakuotė yra praktiškai identiška NF-P12 ir kitiems kompanijos ventiliatoriams. Spalvų gama yra bendra visiems Noctua produktams, todėl jie išsiskiria iš konkurentų pasiūlymų. Priekinėje dalyje yra nemažas permatomo plastiko langelis, pro kurį galima apžiūrėti dalį ventiliatoriaus ir vieną iš guminių montavimo elementų. Šioje pusėje kompanija pateikia keletą ventiliatoriaus savybių bei veikimo spartos rodiklius.



Kitoje pusėje – informacija įvairiomis kalbomis, ventiliatoriaus specifikacijų lentelė, pakuotės viduje esančių komponentų sąrašas bei keturios plačiau aprašytos NF-S12B FLX savybės. Kaip ir NF-P12 pakuotėje, šiandien apžvelgiamo ventiliatoriaus įpakavimo galinė dalis taip pat yra atverčiama. Joje rasime platesnį NF-S12B FLX sparnelių savybių aprašymą su paaiškinimais ir grafikais. Kaip jau įprasta – rasime ir blokelį su apdovanojimų logotipais iš įvairių portalų, informaciją apie U.L.N.A ir L.N.A adapterius ir ventiliatoriaus montavimą.



Šonuose pateikiama informacija apie kitus dabar Noctua parduodamus ventiliatorius. Atidarę dėžutę randame NF-S12B FLX ventiliatorių, keturis silikoninius montavimo elementus, keturis varžtus, L.N.A ir U.L.N.A adapterius bei trijų kontaktų ventiliatoriaus maitinimo adapterį į Molex tipo jungtį. Komplekte yra viskas ko reikia ir daugiau – tai, kas galbūt būtų patogiau vartotojui.

Specifikacijos

Ventiliatoriaus konstrukcija

12 cm dydžio NF-S12B FLX turi septynias menteles skirtas sukurti oro srautui. Spalvų gama yra įprasta – ventiliatoriaus tvirtinimo dalis yra pagaminta iš švelnios persikinės spalvos plastiko, o mentelės ir guolį gaubianti dalis – iš rudos, kiek tamsesnės nei matėme NF-P12, plastmasės. Mentelės yra šiek tiek palenktos ir pakreiptos maždaug 45 laipsnių kampu. Jų galuose matome išpjovimus, kurie, pasak Noctua, turėtų gerinti ventiliatoriaus savybes. Visa kita yra identiška standartiniams 12 cm aušintuvams, todėl NF-S12B FLX yra suderinamas tiek su dauguma procesorių aušintuvų ir visai korpusai, kuriuose įrengta vieta šio tipo ventiliatoriams.





Noctua labai daug dėmesio skiria savo ventiliatorių dizainui, stengdamiesi jį optimizuoti kuo aukštesniam oro srautui ir mažesniam triukšmo lygiui. NF-S12B turi naujas meteles, kurios skiriasi nuo senojo NF-S12. NF-S12B ventiliatoriaus menčių galai tapo ilgesni, jų kraštai – nuožulnūs bei \“laiptuoti\“, o atstumas iki rėmo – mažesnis. Tokias meteles jau matėme NF-B9 92 mm ventiliatoriuje. Dėl didesnio mentelių ploto ventiliatorius sukuria didesnį oro srautą ir statinį slėgį. Deja, tai taip pat padidina ir sukeliamo triukšmo lygį. Būtent kampuoti nuožulnūs metelių kraštai ir padeda išspręsti šią problemą. Padidėjus atstumui tarp ventiliatoriaus korpuso ir labiausiai nuo jo nutolusios mentelės dalies, sumažėja rotoriaus ir statoriaus sąveika. Taigi NF-S12B pasiekia iki 10 procentų geresnius oro srauto/triukšmo lygio bei statinio slėgio/triukšmo lygio santykius, lyginant su NF-S12.





Testai

Testams buvo naudojama ta pati sistema, kaip įprasta, sistemą matote lentelėje. Kaip visada rezultatams jokios įtakos neturėjo jokie pašaliniai veiksniai. Testuojama buvo kambario temperatūroje – 23 laipsniai pagal Celsijaus skalę. Korpusas viso testavimo metu buvo uždarytas. Triukšmo lygis yra nustatomas 10 cm atstumu nuo ventiliatoriaus laikant matuoklį kurį laiką, kol rodiklis nusistovi. Testuojant, procesorius apkrautas maksimaliai, ventiliatoriai veikia didžiausiomis apsukomis.

Procesoriaus apkrovimui naudota Prime 95v 25.3, o temperatūrų nustatymui RealTemp 3.00 bei RivaTuner v2.24 programos. Apkrovos metu procesorius buvo pilnai apkrautas 15 min.

Dėl didesnio oro srauto procesoriaus temperatūra yra žemesnė naudojant NF-S12B FLX ventiliatorių, tačiau NF-P12 būtų pranašesnis uždėjus jį ant paties procesoriaus aušintuvo, dėl to, kad pastarasis turi didesnį statinį oro slėgį. Mūsų rezultatai rodo, kad šiandien apžvelgiamas NF-S12B FLX yra garsesnis už NF-P12, kai triukšmo lygis matuojamas šalia pat ventiliatoriaus. Noctua atstovo paklausus, kodėl gauname kitokį, nei gamintojo teikiamą rezultatą, sulaukėme paaiškinimo.



Cituoju : „Due to the higher airflow of the NF-S12B, some consumer grade dB meters tend to register it as being louder than the NF-P12 at closer measuring distances. When tested in ISO compliant anechoic chambers with professional measurement equipment and at the standard distance of 1m, the NF-S12B is actually a bit quieter than the NF-P12. This is confirmed by the subjective impression as most users find the NF-S12B\’s noise pattern less obtrusive than the NF-P12.“

Taigi, įprastomis sąlygomis, vartotojui esant per metrą ar daugiau nuo kompiuterio korpuso, NF-S12B FLX turėtų būti tylesnis.

Išvados

NF-S12B FLX rodo praktiškai identiškus rezultatus vienam geriausių rinkos ventiliatorių NF-P12 ir tuo pačiu vartotojui siūlo didesnį oro srautą bei mažesnį praktinį triukšmo lygį, išskyrus tuos atvejus, jei ventiliatorius bus prie pat jų. Noctua sugebėjimai pasiūlyti geresnius rezultatus su mažesne ventiliatoriaus sparta nusipelno pagyrimų. Visgi kaina išlieka aukšta ir siekia maždaug 20 JAV dolerių. Jei renkatės aukštos kokybės korpuso ventiliatorius savo sistemai – NF-S12B yra tikrai geras pasirinkimas.

5 Komentarai

  1. Fikusas parašė:

    O bus NF-S12B ULN apžvalga? 🙂

  2. Wicked Akuba parašė:

    Jei domina, galima padaryt.

  3. Fikusas parašė:

    Kaip supratau, NF-P12 labiau tinka CPU radiatoriams, o kiti (FLX ir ULN) kaip sys fanai 🙂

  4. Wicked Akuba parašė:

    Taip. Ar domintų ULN apžvalga?

  5. Fikusas parašė:

    Negaliu kalbėt už kitus, bet mane domina visų Noctua produktų apžvalgos. Tuomet galima bus juos visus palyginti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.