Synology DS213+ NAS serveris

NAS (angl. network-attached storage) sistemomis susidomi tie, kurie nori savo turimus duomenis saugiai iškelti ir tuo pačiu patogiai pasiekti iš virtualios duomenų talpyklos. „Synology“ tuo tarpu domisi suinteresuotomis potencialių vartotojų grupėmis ir stengiasi pasiūlyti įvairaus plauko NAS sistemų. Po „DiskStation“ (DS) prierašo sekantis skaičius rodo palaikomų kaupiklių skaičių, sekantys du – gamos startavimo metus, o pačiame gale sutinkamas žymėjimas – vartotojų grupę, kuriai produktas labiau taikomas. „+” skirtas daugiau spartos ieškančiai grupei, „j” – tiems, kuriems aktualesnės saugojimo savybės, o paskutinio inicialo nebuvimas parodo, kad produktas pasižymi įvairiapusiškumu.

 

  • Apie Synology
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Diegimas
  • Quick Start
  • DiskStation Manager 4.2
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie Synology

„Synology Inc.“ buvo įkurta praūžus jubiliejinių 2000 metų fejerverkams. Taivane pagrindinę būstinę turinčios kompanijos istorija tampriai susijusi su gigantu „Microsoft“, kuomet šioje įmonėje aukštus postus užimantys Cheen Liao ir Philip Wong nusprendė atsiskirsti ir pabandyti įgyvendinti savo sumanytą projektą. 2004 metais gimė pirmasis NAS produktas DS-101, kuris davė pradžią staliniams kompiuteriams skirtai „DiskStation“ serijai. „Synology“ taip pat gamina ir lentyninio tipo „RackStation“ NAS sistemas.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kadangi tai pirmoji pažintis su „Synology“ produkcija, negaliu pasakyti, ar visoms savo serijoms kompanija naudoja tokią pačią pakuotės stilistiką. Greičiausiai ne, bet ji man patiko: akiai labai švelnus baltos ir žalsvos spalvų derinys. Šalia transportavimą palengvinančios rankenėlės matomas tikslus NAS pavadinimas.

Likusieji paviršiai (šoniniai) nurodo DS213+ savybes bei technines charakteristikas. Tarp pagrindinių savybių minimas suderinamumas su išmaniaisiais telefonais, duomenų apsauga, atsarginių kopijų palaikymas bei populiariausi „Synology“ serveriai, kaip: priežiūros, pašto, nuotraukų ar media'ios.

Pakuotės vidus suskirstytas į atskirus skyrius. Didžiausiame jų randama minkštu popieriaus/sintetikos mišiniu apsaugota NAS dėžutė. Į komplektą „Synology“ įtraukia AC laidą su adaptoriumi, LAN kabelį, CD bei montavimo varžtus 3,5" ir 2,5" įrenginiams.

 

Specifikacijos

„Synology“ pasikliauna dviejų branduolių, 1,067 GHz dažniu veikiančiu, „Freescale P1022 procesoriumi ir 512 MB DDR3 atmintimi. Tokios skaitinės išraiškos šiuolaikiniam stacionariam kompiuteriui yra juokingai mažos, tačiau tokių geležies parametrų sklandžiam DS213+ darbui turėtų pilnai pakakti. Reikliausiems vartotojams skirti NAS leidžia net išplėsti operatyvios atminties kiekį. Mūsų produktas šios savybės neturi. „Synology DS213+“ palaiko keturis skirtingus RAID tipus: JBOD, RAID 0, RAID 1 ir RAID SHR (Synology Hybrid RAID). Pastarasis RAID masyvas leidžia naudoti du visiškai skirtingus HDD (gali skirtis ne tik talpa, bet ir gamintojas). Informacijos saugojimo principas labiausiai panašus į RAID 1, kuomet duomenys yra dubliuojami ir sugedus vienam iš dviejų HDD, vartotojas gali sėkmingai pasiekti savo informaciją. RAID SHR taip pat rekomenduojamas tiems vartotojams, kurie nenori turėti pilno rankinio RAID 0/1 valdymo ir į jį papildomai gilintis. Maksimali palaikomo masyvo talpa gali siekti 8 TB (2x 4 TB). Be abejonės, vartotojas taip pat turi galimybę naudoti tik vieną HDD. SATA II (3 Gb/s) palaikantis valdiklis yra suderinamas ir su 2,5” SSD, tačiau pilnam įsitikinimui, ar turimas kaupiklis suderinamas su DS213+, gamintojas siūlo apsilankyti oficialioje svetainėje.

Gigabitinę LAN prieigą palaikanti NAS sistema iš papildomų sąsajų turi 1x USB 2.0, 1x eSATA, 2x USB 3.0 ir SD kortelių lizdą. 72 W galinčio tiekti „EDACPOWER“ adapterio, pagal „Synology“ atliktus paskaičiavimus, turėtų pakakti į valias: kartu su dviem „Seagate Barracuda“ 1 TB 5900 RPM HDD (ST31000520AS), energijos sąnaudos darbo metu siekia vos 22.2 W, įmigus HDD – 10 W, o užmigus visai NAS sistemai vos 2.64 W. Labai mažos energijos sąnaudos tampa vienu didžiausių tokių NAS sistemų privalumu, lyginant su atviro kodo FreeNAS, kuris paplitęs tarp įprastinių, kur kas mažiau ekonomiškesnių, PC sistemų.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Niekas nepaprieštaraus, kad 165(A) x 108(P) x 233.2(G) mm. išmatavimų DS213+ yra labai kompaktiška NAS dėžutė. „Synology” kaip pagrindinę „statybinę” medžiagą pasirinko plastmasę. NAS sistema ne tik kompaktiška, bet ir lengvasvorė. Be HDD, kurių „Synology“ į komplektą nepridėjo, DS213+ sveria tik ~1,25 kilogramo. Matinis plastmasės apdirbimas palieka pakankami solidų įspūdį, nors aukštesnės klasės NAS sistemoms neatsisakoma ir aukštesnės prabos medžiagų, pavyzdžiui aliuminio. Abiejuose NAS šonuose įrengtos gamintojo pavadinimo raides atitinkančios perforacijos.

Neperskaičius vartotojo gido, galima nesuprasti kaip nuimti priekinį dangtelį, kuris yra vienintelė aplinką atspindinti NAS korpuso dalis. Kadangi vienas kraštas užapvalintas galima pagalvoti, kad turėsime vyrius, tačiau priėjimas prie HDD/SSD dėklų vyksta paprasčiau. Tereikia patraukti link savęs. Dangtelį lengvai pavyks nuimti ir durų atidarymo principu. Tvirtinimui panaudoti guminiai spaustukai.

Priekinėje panelės krašte patalpintas lizdas SD kortelėms, 1x USB 2.0, įjungimo/išjungimo ir kopijavimo mygtukai bei keturi LED indikatoriai: informacijos kaupikliams, LAN ir bendros NAS būsenos (LED signalų indikacijas nurodome lentelėje).

Didžiąją dalį įrenginio galo užima 92 mm. skersmens ventiliatorius. Žemiau jo turime antrą I/O panelės dalį: LAN portą, 2x USB 3.0 bei 1x eSATA. Gretimai taip pat matomas „Kensington“ užraktas ir apvalus AC lizdas.

2,5" ir 3,5" informacijos kaupiklius talpinantys du dėklai tam tikruose taškuose padengti antvibracinės medžiagos juostelėmis. HDD montavimo įvorės papildomai padengtos žiedais, mažinančiais nepageidaujamą vibraciją.

Diegimas

Pasinaudojus „Synology“ pridedamu CD, pirmiausiai esame skatinami peržvelgti trumpą vartotojo gidą. Optinėje laikmenoje randame trumpus supažindinimus su DS213+ ir DS413 NAS sistemomis. Pats pirmasis žingsnis – HDD įtvirtinimas į jiems skirtus dėklus ir jų patalpinimas atgal į NAS.

1)                                                                           2)

3)                                                                               4)

 

Gamintojas palieka du būdus, kaip įdiegti DSM (Disk Station Manager) operacinę įrangą, kuri bus langas į visas su NAS atliekamas operacijas. Pasirinkimui turime du pradinius įrankius: „Synology Assistant“ ir „Web Assistant“. Gamintojas rekomenduoja būtent pastarąjį, kadangi „Web Assistant“ įrangiui reikalinga tik interneto prieiga (CD esantys duomenys nėra naudojami). Šis būdas taip pat užtikrina, kad mes įrašysime pačią naujausią realiu laiku prieinamą DSM versiją. Kartu su „Synology Assistant“ taip pat galima pasiekti naujausią DSM versiją, tačiau per skubėjimą ar neapdairumą gali būti iš CD įrašytas ir senesnis paketas. Bet kokiu atveju, „Synology Assistant“ įrankis greičiausiai vistiek bus reikalingas, nes jo pagalba galima pasiekti susikurtą duombazę, kuomet būdas internetu tampa neveiksmingu.

Viskas ko reikia pačiai pradžiai, tai tiesiog naršyklės adresų lange surinkti find.synology.com ir „Web Assistant“ įrankis bus netrukus iššauktas. Atpažįstama NAS sistemos būsena (naudojantis pirmą kartą turėsime „not installed” užrašą). Pradedama diegimo operacija.

 

Quick Start

Greito supažindinimo gidas leidžia greitai ir neskausmingai sukonfigūruoti DS213+. Pirmo pasirinkimo skiltimi tampa Disk Manager, kurioje galime pasirinkti SHR RAID, RAID 1, RAID 0 arba JBOD konfigūracijas. Čia galima sukurti vienaskirsnę aba daugiaskirsnę apimtį. Jei bus spustelta ant „quick“ pasirinkimo, DSM automatiškai parenka SHR RAID tipą. RAID kūrimo pradžios metu „Synology“ taip pat paliko galimybę išvengti HDD patikros. Tiesa, patikrą nutraukti rekomenduojama tik tada, kai žinoma, jog turimos laikmenos yra be sugedusių sektorių (ang. bad sectors).

Gidas taip pat pasiūlys pasidalinti saviškiais NAS serverio aplankais su bendru tinklu. Sukūrus dalinamąsi aplanką, galima parinkti teises atskiriems vartotojams ar jų grupėms.

Sekančiu žingsniu galima aktyvuoti „Windows“, MAC arba NFS tinklus. Tuo tarpu File Station leis tvarkyti duomenis tarp darbinės stoties (kompiuterio) ir NAS serverio.

Package Manager skiltis leidžia peržiūrėti visas prieinamas NAS aplikacijas, tarp jų: Audio Station, Cloud Station, Download Station, Photo Station, Time Backup ir daugelį daugelį kitų.

Praėjusiame etape neįrašius Cloud Station, „Synology“ tai dar kartą pasiūlys padaryti. Įrašius šią aplikaciją ir į turimą išmanųjį telefoną, turėsime galimybę sinchronizuoti failus tarp NAS ir mobilaus telefono.

EZ-Internet Wizard dėka galima susikurti nuosavą debesų sistemą, į kurią per DiskStation bus galima pakliūti iš bet kurios pasaulio vietos. DDNS servisas sėkmingai suras turimo NAS serverio IP adresą, jei jis pasikeistų.

 

DiskStation Manager 4.2

Po DSM įdiegimo atsiradusi vadymo panelės ikona yra pagrindinis kelias į visas funkcijas ir nustatymus. Galimi pasirinkimai suskirstyti į keturias pagrindines skiltis: failų dalinimasis ir privilegijos (File Sharing and Privileges), tinklo servisai (Network Services), sistema (System) ir aplikacijų nustatymai (Application Settings).

Spustelėjus ant FTP laukelio, įgyjame galimybę aktyvuoti FTP servisą, kuris leidžia parsiųsti arba išsiųsti duomenis iš turimo NAS, pasinaudojant FTP keliu.

WebDAV siūlo galimybę nuotoliniu būdu tvarkyti failus arba kalendorius, patalpintus į NAS.

Norint, kad nors kas nors galėtų „prisiliesti” prie NAS esančių papkių, teks aktyvuoti svečio paskyrą. Naujiems naudotojams ar grupėms galima sukonfigūruoti priėjimo leidimus. Tam pasitarnauja User ir Group laukeliai.

Web Services leidžia per Web Station sukonfigūruoti savo puslapį, kuris palaiko PHP ir MySQL.

Neturintiems statinio IP pravartu aktyvuoti DDNS domeną, kuris leidžia, žinant NAS adresą internete, jį pasiekti.

Quick Connect gali pasitarnauti klientinėms programoms jungiantis internetu prie NAS, nenaudojant jokių „port-forwarding” taisyklių.

Maršrutizatoriaus taisyklių konfigūravimui būtina naudotis statiniu IP adresu.

Į DSM integruota ugniasienė pajėgi ne tik blokuoti neautorizuotus prisijungimus, bet ir reguliuoja servisų pasiekimą. Ši skiltis leidžia suvaldyti išeinančius iš NAS duomenis ir jame veikiančius servisus. Papildomai turime priėjimą ir prie terminalo nustatymų.

SNMP servisas leidžia sekti serverio tinklo darbo tėkmę, į pagalbą pasitelkiant atitinkamą programinę įrangą.

Tinklo pasirinktis leidžia keisti NAS vardą, nustatyti tinklo sąsają, DNS serverį ir numatytus vartus. Taip pat įmanoma aktyvuoti ar inaktyvuoti Jumbo sistemą arba įjungti VLAN. Tarp nustatymų matomas IPv6 protokolas, kurį įjungus galima priversti dirbti gretimai su IPv4.

DSM operacinės sistemos konfigūravimui palikta daug erdvės, o paprastesniui būdui išlaikyti DSM šviežią gali būti priskirta automatinė paieškos parinktis.

Regioniniai nustatymai ne ką siauresni.

„Synology“ vartotojui paliko galimybę nustayti, jog DSM praneštų apie įvykusius pasikeitimus laiškų, Windows Live Messenger ar Skype terpėse. Gali būti fiksuojamos ir klaidos, pavyzdžiui, kaip: interneto ryšio praradimas, išsijungimas dėl staiga dingusios elektros, sėkmingai  neatliktas duomenų dubliavimas atsarginei kopijai (angl. backup) ar vietos trūkumas turimame RAID masyve.

Hardware sekcija leidžia keisti NAS ventiliatoriaus greičio režimą, priskirti pypsėjimo kombinaciją kitam informaciniam pranešimui, sukurti NAS aktyvaus veikimo grafiką ar tiesiog koreguoti HDD miego režimus.

Galima kontroliuoti prie USB ar eSATA prijungtus išorinius prietaisus arba priskirti kitą funkciją priekyje NAS esančiam kopijavimo mygtukui.

Atsargumo reikalaujantis laukelis, galintis grąžinti NAS į pirminę gamyklinę būseną (viską suformatuoti).

Prijungus prie NAS Bluetooth adapterį, įmanoma naudotis A2DP Bluetooth įrenginiais.

Application Portal leidžia konfigūruoti visų aplikacijų prisijungimo nustatymus, paleidžiant aplikaciją nepriklausomame naršyklės lange, be būtinybės prisijungti prie NAS serverio. Pritaikymui parinkti Alias, HTTP ir HTTPS portai.

Syslog skirtas registrų siuntimui į kitą Syslog serverį. Tai užtikrina realiu laiku matomą visų tinkle įrenginių darbinį statusą, todėl leidžia greitai reaguoti ištikus gedimui.

DSM taip pat palaiko PPTP ir OpenVPM sąsajas.

Indeksavimo servisas automatiškai skanuoja ir indeksuoja multimedia failus.

Tinklo atsarginės kopijos parinktis leidžia grąžinti duomenis į NetBackup skirsnį, kitą „Synology“ NAS įrenginį arba suderintą serverį.

„Synology“ paliko plačias galimybes dienotvarkės sudarymui. Tai gali apimti servisų aktyvaciją/inaktyvaciją, duomenų šalinimą į šiukšledėžę ir t.t.

Resource Monitor skirtas sisteminių NAS resursų stebėjimui. Informacija prieinama ne tik realiu laiku – galima peržiūrėti, kaip kito resursų naudojimas praeityje.

Sistemos informacinis laukas supažindina su NAS naudojamos programinės įrangos versija, naudojamų HDD skaičiumi, jų temperatūra, veikiančiais servisais ir pan.

 

Testavimas

  • Procesorius: Intel Core i5-2500K
  • Pagrindinė: Asus P8P67
  • Atmintis:Corsair Dominator 4x 2GB 1600
  • Vaizdo plokštė:MSI HD 7950
  • HDD: 2x 2TB Western Digital Red
  • Išoriniai HDD: Western Digital Green 1.5TB (USB 2.0) ir WD My Book 3TB (USB 3.0)
  • Maršrutizatorius: Asus N56U

 

Rezultatai

1x WD Red

2x WD Red (RAID 1)

2x WD Red (RAID 0)

 

„Synology DS213+“ energijos sąnaudų išmatuoti neteko, tačiau išbandėme šį NAS kartu su UPS. Gamintojas ne tik pateikia oficialiai palaikomų UPS sąrašą, tačiau ir yra sukaupęs vartotojų duombazę . Mūsų turimas „Eaton Elipse 650“ UPS patenka į vartotojų sąrašą. Galime patvirtinti pilną šių įrenginių tarpusavio suderinamumą. NAS mato realius į jo USB lizdą įjungto UPS duomenis. Dingus elektrai – UPS įsijungia, o NAS išsijungia. Vos tik elektra atsiranda – NAS vėl įjungiamas, tačiau papildomai galima nustatyti, kad NAS net neišsijungtų arba naudotų UPS bateriją. Išbandėme DSM 4.2 suderinamumą su „Sony Xperia Z“, „HTC Desire S“ ir „Nokia Lumia 820“ išmaniaisiais telefonais. Populiariausios „Synology“ aplikacijos (stotys) veikė tik dalinai: veikė DS Audio ir DS Photo, kitos – ne. Įrasius DSM 4.3 beta versiją gavome pilną suderinamumą. Pradejo veikti DS File (leidžia dalintis visu NAS turiniu), DS Video (leidžia perkelti ir leisti video failus) ir DS Audio (leidžia transliuoti muziką iš NAS).

 

Geležinis žmogus 2 (1080p MKV 32,4 GB)  transliavimas į TV

buvo visiškai sklandus.

 

Išvados

Šiek tiek sudėtinga piešti objektyvias išvadas, kuomet mūsų NAS duomenų bazė yra tuščia. Kartu su „Synology DS213+“ mes tik pradedame augti ir už tai norėtume padėkoti ne tik gamintojui suteikusiam progą išbandyti net ir paprastam namų vartotojui labai aktualų produktą, bet ir padėkoti kompiuterinės įrangos parduotuvei „Fortakas“, suteikusiai galimybę suporuoti DS213+ su „Western Digital Red“ kietaisiais diskais: tais HDD, kurie būtent ir yra skirti tokiai aplinkai. Nepaisant varžovų trūkumo, DS213+ nepaliko mūsų abejingais nė viename iš frontų. Turimas dviejų branduolių procesorius pajėgus susidoroti su kiekviena jam mesta užduotimi: testavimo metu CPU apkrova buvo minimali, o NAS elgesys visiškai sklandus net transliuojant aukščiausios kokybės medžiagą. Nors į DS213+ įmesti papildomos operatyvios atminties nepavyks, įsitikinome, kad šios savybės trūkumas nėra aktualus: RAM išnaudojimas niekada nebuvo pakilęs iki kritinio taško. Šio NAS aparatinis lygis tiek namų vartotojui, tiek nedideliam ofisui yra daugiau nei pakankamas. Vienintelis dalykas, ko kiek pasigedome, tai SATA III palaikymas. Bepradėdami apžvalgą galvojome pasirinkti net ne HDD, o SSD kaupiklius, bet akivaizdu, kad SATA II visų šios laikmenos galimybių neatskleis, o ir ne kiekvienas leis sau įsigyti bent 512 GB SSD, ypač kai kartu su NAS paprastai reikalaujama kuo daugiau talpos ir patikimumo. Todėl apsiribojome kietaisias diskais ir vistiek nelikome nusivylę. „Synology DSM 4.2“ operacinės sistemos implementacija puiki, o konfigūravimo galimybės beveik neribotos! Galbūt ne beveik, o visiškai neribotos, nes ne kartą teko pagalvoti kam galime panaudoti šitą ar kitą nustatymą. Akivaizdu, kad kiekvienas vartotojas gali pritaikyti DS213+ tik savo asmeninėms reikmėms, o tiem, kas susirūpinę apsauga, sekimo stotis leidžia pasinaudoti dvylika IP kamerų. Tiesa, tik viena yra nemokama, o kitoms prireiks licencijavimo. Pačiam vartotojui nepanašu, kad reiktų dėl ko nors rūpintis. „Synology DS213+“ turi USB 3.0 ir eSATA sąsajas (jokių problemų su USB 3.0 suderinamumu neiškilo), tylų ventiliatorių, antivibracinėmis gumytėmis padengtus greito keitimo dėklus, mažas energijos sąnaudas, garantuojantį beskausmį 24/7 naudojimasi ir tvirtą kainos/kokybės santykį. Galbūt už 1180 litų korpuso sudėtyje norėtųsi turėti trupinėlį aliuminio ar kitos brangesnės medžiagos už plastmasę, net ir kokybišką, bet DS213+ savo nekritinius trūkumus kompensuoja DSM galimybėmis ir šaunia sparta.

               

15 Komentarai

  1. Atavar parašė:

    Labai keistai panasus Single, Raid0 ir Raid1 rezultatai 80% testu.
    Beje jei vis dar turi pasikures sita gėrį, noretusi atsiliepimu, ant kiek gerai pas jy veikia 24/7 torrentai, tuo paciu kartais pastreeminant BD, ar seip koki riebu rip’a, per dlna. Ypac jei prireikia jy transcodint.

  2. Kaspariokas parašė:

    Sitas dalykas 24/7 ir sutvertas 🙂 pompuoji, streamini ir nesuki galvos 🙂

  3. BC00 parašė:

    Rezultatai panašūs, bet teisingi 100 %:)

  4. Explas parašė:

    Norite pasakyti, kad ant jo galima butu pajungti torrent klienta? t.y nereikalingas kompiuteris tam?

  5. Atavar parašė:

    Ant daugumos (neskaitant paciu pigenu) galima. Tik nevisi sugeba susitvarkyt su vienu metu pumpuojamais torrentais, ir tuo pat metu tarkim streaminamu video, kuriam dar transkodingas reikalingas. Prasideda perkaitimai, traukuliai, smigimai.
    Beda jog dauguma kazkodel vengia tokius testus daryt. Kaip ir BC00 🙂

  6. BC00 parašė:

    Ne tiek kiek vengiu, bet pritrūko šiek tiek išmonės real usage testams. Paprašysiu kolegą patikrint ar pavelka tokią masę:)

  7. Atavar parašė:

    Butu saunu.
    Sau mastau NAS’a pasistatyt butent siems tikslams. Kad nereiketu PK laikyt ijungta torrentams siust/seedint, bei filmams per DLNA’a stremint i TV.

  8. Kaspariokas parašė:

    213+ pilnai sukasi su kruva (70+) torentu ir jokiu problemu streaminant video.

  9. BC00 parašė:

    Nu va Atavar, kaip ir gavai atsakymą:)

  10. Atavar parašė:

    Kaspariokas: o video streamini per NAS dlna serva? Į TV ? Idomu, kaip su transkodinimu reikalai, ar pasitaike toks variantas?
    Klausiu, nes pas pati TV neipatingai gerai formatus kramto.

  11. BC00 parašė:

    Atavar – truputį kantrybės:)

  12. Atavar parašė:

    As nieko nespaudziu… yra klausimas, o atsakymas kada bus – tada bus 🙂 Taigi zmogus savo laisva laika aukoja – kada suras, tada ir patestins jei bus upas

  13. Kaspariokas parašė:

    Atavar sia savaite gal rasiu laiko padaryti tau screenshotu kaip viskas dirba. Rasyk i PM. Tik as retokai atrasineti galiu paskutiniu metu

  14. BC00 parašė:

    Darykit, kad visi screen’us matytų;)

  15. Kaspariokas parašė:

    Niekaip nesuradau video failo kurio mano Panasonic neskaitytu, bet cia screenshotas streaminant 1080p Iron Man 3 + plius kruvele torrentu.
    http://i.imgur.com/76Wn6mS.jpg

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.