Tebūnie tyla: Seasonic Platinum-520 Fanless (SS-520FL)

Pasyvi arba visiškai pasyvi sistema net ir šiais moderniais laikais vis dar yra gana dideliu tabu. Tai sąlygoja dvi esminės priežastys. Pirma – kaina. Antra – nedidelė pasiūla. Ir abu aspektai be didelių išimčių liečia tris pagrindines sudedamąsias pasyvios sistemos dalis: CPU aušintuvą, vaizdo plokštę ir maitinimo šaltinį. Žinoma, visiškai pasyviai sistemai reikės priskirti ir unikalų korpusą. Vaizdo plokštėms, ypač galingesnioms, visiškai neturint pasyvaus aprėdo, asortimentą kiek praplėčia dalis CPU aušintuvų ir PSU gamintojų, tačiau ir čia reikiamų komponentų bendrą skaičių sutalpinsime vos ant dviejų rankų pirštų. Pradedame kelionę link pasyvaus „build'o“ kartu su „Seasonic“  ir jos pasyviu 520 W maitinimo šaltiniu.

 

  • Apie „Seasonic“
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Po gaubtu
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Seasonic“

„Seasonic“ savo gyvavimą pradėjo 1975 metais ir iki šiol išliko ištikima vien maitinimo šaltiniams. „Seasonic“ produktų ištakos siekia 1980-sius, kuomet pirmieji stacionarūs „Apple II“ ir IBM kompiuteriai buvo maitinami būtent šio gamintojo agregatais. Tarp entuziastų puikiai žinoma kompanija savo PSU platformas slepia ne tik po originaliu „Seasonic“ firmos ženklu, bet ir teikia kitoms PSU parduodančioms įmonėms, kaip: „Antec“, „XFX“ ar „Corsair“. Verta paminėti, kad visi „Seasonic“ maitinimo šaltiniai yra sertifikuoti 80+ efektyvumo standartui.

 

Pakuotė ir komplektacija

Kaip gi be platininiams „Seasonic“ maitinimo šaltiniams būdingų spalvų ir atspaustų blizgančių raidžių, sudarančių žodžius „Platinum“ ir „Fanless“. Pastarąją savybę papildomai patvirtina matoma SS-520FL fotografija: šis maitinimo šaltinis ventiliatoriaus tikrai neturi. Priešinga įpakavimo nugarėlė kalba apie DC panelės su integruotu  VRM moduliu privalumus. „Seasonic“ mums prižada vien japoniškus 105o C kondensatorius, paauksuotus vidinius kabelių terminalus, visų linijų reguliaciją 2 % ribose, ir, žinoma, dBA vertes, kurios nepakyla virš nulio.

Ant dėžutės patalpintos dvi mus dominančios lentelės: pirmoji apie SS-520FL turimus kabelius ir apsaugas, antroji – apie elektrines produkto specifikacijas.

Kadangi SS-520FL priskiriamas pačios aukščiausios klasės „Seasonic“ gamai, nenuostabu, kad komplekacijoje randame net ir menkiausią smulkmeną: iš jų galima paminėti firminį „Seasonic“ lipduką, „zip ties“ ir Velcro surišėjus. Likusią dalį sudaro AC laidas (į kadrą, dėja, nepateko), į krepšelį sudėti prijungiami laidai, vartotojo gidas bei į aukštos kokybės maišelį patalpintas pats jo didenybė, SS-520FL.

Kol kas nė vienas apžvelgtas PSU neturėjo vartotoją įspėjančio pranešimo. „Seasonic SS-520FL“ jų turi net du. Pirmasis mus pasitinka dar neišėmus maitinimo šaltinio iš jam skirto maišelio. Juoda juosta same įspėjami, kad SS-520FL privalo būti korpuse montuojamas savo pagrindinėmis perforacijomis į viršų. Tokia padėtis leis šilumai lengviau išsiskirstyti, nei PSU kvėpuojant į korpuso dugną/grindis.

Antrojo įspėjančio pranešimo esmė paprasta. „Seasonic Fanless“ serija gali naudotis ne bet kas, o tas, kuris rūpinasi sistemoje esančių komponentų aušinimu. Nebūtina turėti galingos H2O sistemos, tačiau oras korpuse privalo judėti.

 

Specifikacijos

Tai, ką pirmiausiai reiktų įvertinti žiūrint į elektrines SS-520FL specifikacijas žinoma tampa šio maitinimo šaltinio galimybė atiduoti visą galią aplinkos temperatūrai siekiant net 50o C. Tikrai unikai savybė ventiliatoriaus neturinčiam PSU. ATX12V v2.31 ir EPS 2.92 standartus palaikantis SS-520FL turi turtingą apsaugų paketą. Jei OVP, UVP, OCP, SCP ir OPP apsaugos yra standartiškai svarbios, tai OTP tokio tipo maitinimo šaltiniui yra turbūt būtina. 80+ Platinum sertifikatas leidžia tikėtis, kad testuojant turėtume išvysti 94 % efektvumą. Pasyvus P520 turi vieną +12 V liniją, kuria gali atiduoti beveik visą savo galią – 516 W (43 A). Kombinuota mažųjų linijų (+5V ir +3.3V) galia nėra didelė, tačiau galimybe išnaudoti tuos visus 100 W kažin ar kas sugebės pasinaudoti. Trečia pagal svarbą +5Vsb linija atitinka minimalius tokios galios PSU reikalavimus – 12.5 W (2.5 A).

 

Prijungiamų kabelių tipas ir ilgis

  • 1x [20+4 pin ATX12V] – 610 mm
  • 1x [4+4 pin EPS12V] – 650 mm
  • 2x [2x 6+2 pin PCI-E]  – 600 + 140 mm
  • 1x [4x SATA] – 425 mm + 125 mm + 125 + 125 mm
  • 1x [2x SATA] – 330 mm + 130
  • 1x [3x Molex] – 450 mm + 125 + 125 mm
  • 1x [2x Molex] – 350 mm + 170 mm
  • 1x [1x FDD]  – molex jungtis + 140 mm

Bendras  jungčių kiekis:

  • 1x 20+4 pin (ATX12V)
  • x 4+4 pin (EPS12V)
  • 4x 6+2 pin (PCI-E)
  • 6x SATA
  • 5x 4 pin molex
  • 1x FDD

Žvelgiant į turimų jungčių ir kabelių ilgį, iš galingiausio „Seasonic Fanless" serijos maitinimo šaltinio prašyti daugiau ne itin verta. Pagrindinių kabelių ilgis – daugiau nei pakankamas, o jungčių kiekis adekvatus „Seasonic“ deklaruojamai PSU galiai. Šešios SATA ir penkios molex jungtys paskirstytos ant keturių skirtingo ilgio plokščių kabelių. Vienintelis ATX12V kabelis įvilktas į medžiaginę rankovę. Dažniausiai panaudotas tarpelis siekia 125 mm. Neblogas viduriukas tarp anksčiau sutiktų kraštutinių 100 ir 150 mm. variantų. Jei  550 W galios agregatui už keturias 6+2-pin jungtis rašyčiau nemažą pliusą, tai 520 W modeliui tokia parinktis atrodytų gana pritrenkenčiai. Vis dėlto dvi papildomos PCI-E jungtys galbūt i nepamaišytų? Tik kur? Skaitome toliau.

Štai taip nutinka, kai pasikliauni pakuote. Atidarius dėklą su pridedamais kabeliais paaiškėja, kad SS-520FL komplektuojamas su dviem PCI-E kabeliais, tačiau kiekvienas jų turi ne po vieną, o po dvi PCI-E 6+2 sąsajas. Jokios informacijos apie keturias PCI-E 6+2 jungtis nagauname ir iš oficialios svetainės. Panašu, kad teks susisiekti su pačiu „Seasonic“, tačiau žinutės tematika nebus liūdna. Galbūt ir masinei prekybai skirti SS-520FL nuo šiol komplektuojami su keturiomis PCI-E 6+2 jungtimis.

                            Pagrindiniai kabeliai                                             Periferiniai kabeliai

P.S. apžvalgai skirto pasyvaus „Seasonic“ modelio teko laukti ilgai ir buvo pažadėta, kad gausime šiek tiek atnaujintą variantą. Atnaujinimai buvo nutylėti, tačiau labai tikėtina, kad tarp jų įsimaišė būtent padidintas skaičius PCI-E jungčių.

 

Žvilgsnis iš arčiau

160 mm. gylio SS-520FL pasitinka su perforacijomis, perforacijomis ir dar kartą perforacijomis. Nėra tokios sienos, kuri jų neturėtų. Vienas iš PSU šonų pasižymi kiek didesniu perforacijų plotu ir papildomai turi pažymėtą serijos pavadinimą.

Ventiliatoriaus trūkumas leidžia nužvelgti produkto vidinę dalį net jo neatidarius. Didžiausią dalį šilumos maitinimo šaltinis atiduoda pro pagrindinį, korio formos angas turintį, nuimamą gaubtą. Elektrinių specifikacijų lipdukas, kaip ir dar keletas skylėtų juostų, patalpinti SS-520FL dugne.

Prijungiamų kabelių panelė leidžia vienu metu prijungti visus pridedamus kabelius ir dar lieka vienas neužimtas lizdas PCI-E/CPU lizdas. Šioje PSU dalyje neapsieita be perforuoto laukelio ir dar vieno įspėjimo, kokia puse patalpinti šį maitinimo šaltinį į korpusą. Žinoma, „Seasonic SS-520FL“ turi AC lizdą ir įjungimo/išjungimo mygtuką.

 

Po gaubtu

Šis maitinimo šaltinis naudoja pilno tilto kartu su rezonansiniu LLC koverteriu topologiją. Antroje filtravimo zonoje panaudotas sinchroninis dizainas su DC-DC konverteriais.

Už AC lizdo esanti metaliniu skydeliu apsaugota PCB talpina vieną ritę, keturis Y ir vieną X kondensatorius. Tolimesnis filtravimas tęsiasi jau nat pagrindinės PCB, kur išdėstyti dar po du X ir Y kondensatorius, viena ritė ir metalo oksido varistorius. „Seasonic“ neatsisakė ir elektromagnetinės relės. Šalia jos patalpintas ICE2QR4765 PWM valdiklis.

Maitinimo šaltinyje įrengtas atskiru radiatoriumi aušinamas dvigubas diodų tiltelis. APFC zonoje randami trys „Infineon“ tranzistoriai ir „CREE“ impulsinis diodas. APFC valdikliu pasirinktas NPC1654. Kaipgi be japoniško pagrindinio kondensatoriaus? „Seasonic“ pasirinko elektrolitinį „Hitachi“ (105°C, 420V, 330μF).

+12 V tranzistoriai ir LLC konverteris patalpinti ant vertikalios PCB, kuri ju randasi antrinėje filtravimo zonoje. Ant radiatoriaus priklijuotas termistorius padės suveikti OTP apsaugai. +12 V linija filtruojama elektrolitinių „Nippon Chemi-Con“ ir polimerinių „Enesol“ kondensatorių (105°C). Pirmieji priskiriami japonų kokybei, antrieji – pietų korėjiečių.

Bandant maksimaliai sumažinti energijos nuostolius, DC-DC konverteriai patalpinti ant modulinių kabelių montažinės plokštės. Ant jos matomi papildomi „Enesol“ kondensatoriai. Už apsaugas atsakinga „Weltrend WT7527“ IC.

 

Testavimas

Maitinimo šaltinis testuotas įprastomis sąlygomis, ~40 laipsnių aplinkos temperatūroje, apkraunant jį 10, 20, 50, 75, 100 ir 110 % numatytos jo galios. Testuojant matuotos linijų įtampos, triukšmo lygis (5 cm. atstumu nuo šaltinio), maitinimo šaltinio temperatūra, apskaičiuotas naudingumo koeficientas. Papildomai matuotos pulsacijos maitinimo šaltinio linijose.

Rezultatai

80+ Platinum sertifikato atitikimas šiam maitinimo šaltiniui nesudaro jokių problemų. Apkrovai siekiant 50 %, SS-520FL pasiekia tiek, kiek ir reikia – 94 %. Nei daugiau, nei mažiau. Sumažinus stresą, visiškai pasyvus „Seasonic“ modelis 80+ Platinum reikalingą ribą viršyja net 2,8 %. Puikų efektyvumą ties mažesnėmis apkrovomis įrodo ir labai aukštas efektyvumas, kuomet apkrova siekia vos 12 %. Fiksuojamas 87,6 % efektyvumas. Maitinimo šaltiniui atiduodant pilną galią, 80+ Platinum standartas viršyjamas 1,6 %. „Seasonic SS-520FL“ ir apatinėje lentelės dalyje jaučiasi labai užtikrintai. Efektyvumas praktiškai nelinkęs kisti net SS-520FL perėjus į perkrovos režimą (92,4 %).

„Seasonic SS-520FL“ prisijungia prie dviejų kitų maitinimo šaltinių: „Corsair AX860i“ ir „Be Quiet! Dark Power Pro 10“ 650 W. Kuo gi jie išskirtiniai? Ši pora, dabar jau trejetas, sugeba visų linijų vidutinę reguliaciją išlaikyti žemesnę nei 1 %. Vidutinis +12V nuokrypis (be perkrovos režimo) siekia vos 0,6 %, maksimalus tik 1 %. 5+V reguliuojama ne prasčiau. Tie patys, atitinkamai, 0,6 % ir 1 %. Mažiausia +3.3V atsiduria pavojaus zonoje: maksimalus nuokrypis siekia 1,52 %, vidutinis – 0,972 %. Apie kokią pavojaus zoną mes čia kalbame? Žinoma, tik apie tą, kuri išeina už 1 % ribų, skaičiuojant vidutinius nuokrypius. Vis dėlto SS-520FL raudonos linijos neperžengia ir sutalpina visas savo linijas po 1 %. Pritrenkiantys rezultatai. ErR Lot 6 standartą palaikantis SS-520FL budėjimo režime naudojo 0.8 W, o išjungtas visiškai atsisakė elektros (0 W).

Dabar turėtų sekti triukšmo analizavimas, tačiau jo nebus. Grafoje triukšmo lygis, dBA šviečia tik brūkšniai. Ko daugiau norėt iš visiškai pasyvaus SS-520FL? Šią grafą paskirsime trumpam supažindinimui, kaip PSU elgiasi perkrovos režime. Jau matėme, kad perkrovos režimas šio PSU efektyvumo neįtakoja. Atrodo, kad perkrova neatsiliepia neigiamai ir įtampų reguliavimui. Nors daugiausiai streso gaunanti +12V linija pakyla iki 1,75 %, tačiau tai labai toli iki ATX viršutinės ribos (+5 %). Tuo tarpu mažiau streso gaunančios mažosios linijos sutelpa į 1 %. Jei triukšmai +12 V linijoje neviršys 120 mV, galėsime drąsiai konstatuoti, kad SS-520FL gali sėkmingai atiduoti ~600 W, nes jokios apsaugos iššauktos nebuvo.

+3.3V triukšmų slopinimas vienas mažiausių, kokius teko matyti. +5V šiek tiek priauga milivoltų, tačiau vis dar rodo labai gerus rezultatus. Stambiausia +12V linija nesugeba perlipti 30 mV, o perkrovos režime dar labiau sumenksta. Jokių priekaištų ir žiūrint į tankesnį laiko režimą. SS-520FL viską atlieka aukščiausiame lygyje, ir… ir sugeba sėkmingai atiduoti 600 W. Ir net šiek tiek daugiau…

+3.3 V

+5 V

+12 V

+12 V

+12 V (OL)

+12 V (OL)

 

Išvados

Į „Seasonic SS-520FL“ galima žiūrėti kaip į išskirtinį produktą iš keletos pozicijų. Galbūt 80+ Platinum sertifikato viršyjamas su geru kaupu ir daugelio nenustebino, tačiau neįtikėtinai puiki visų linijų reguliacija, kurios vidutiniai nuokrypiai neviršyjo 1 %, pastato SS-520FL į unikalią poziciją. Nugalėtojų pakyla, ant kurios jau stovėjo „Corsair AX860i“ ir 650 W „Be Quiet! Dark Power Pro 10“ modeliai, ką tik užsipildė. „Seasonic SS-520FL“ tampa trečiuoju maitinimu šaltiniu, kurio visų linijų vidutinė reguliacija neviršyja 1 %. Tiesa, žodis trečiasis nereiškia, kad SS-520FL atsiduria ant paskutiniojo – trečiojo laiptelio. Skaičiuoti vidurkius tarp šių visų maitinimo šaltinių ir spręsti  ką ant kurio laiptelio pastatyti nėra prasmės. Tai yra trys tarp savęs nesivaržantys nugalėtojai. Vis dėlto pagrindinis „Seasonic“ išskirtinumas nėra jo nepriekaištinga DC reguliacija ar puikus elektrinių triukšmų slopinimas. Šios testavimo metu atskleistos savybės tėra palydovės, tiesa, labai svarios, šalia tikrojo SS-520FL išskirtinumo – galimybės visą laiką dirbti pasyviame režime ir niekada neįsijungti į aktyvų režimą. Ventiliatoriaus čia nėra, kaip ir iš „Seasonic“ pusės padarytų kompromisų kalbant ne tik apie tylą, bet ir elgesį testavimo stende. Bet kokių kompromisų „Seasonic“ priverčia atsisakyti SS-520FL kaina. Šiuo atžvilgiu SS-520FL gali varžytis su 750 W 80+ Gold ar net 80+ Platinum konkurentų modeliais, tačiau visi jie juk su ventiliatoriais. Nišiniai gaminiai visuomet turėjo „premium“ antkainį ir nepaisant to, SS-520FL primygtinai rekomenduoju tam, kuris ieško vieno geriausio 24/7 tylaus maitinimo šaltinio. O šis pasirodo, dar ir su geru rezervu bei septynių metų garantija.

Privalumai:

  1. Aišku – visiškai pasyvus;
  2. Šauni +12 V linijos reguliacija;
  3. Šauni mažųjų linijų reguliacija;
  4. Šaunus triukšmų slopinimas;
  5. 80+ Platinum efektyvumas;
  6. Puikus efektyvumas esant mažiausioms apkrovoms;
  7. Pilnas apsaugų paketas;
  8. Panaudoti tik japoniški kondensatoriai;
  9. Pilnai modulinis;
  10. Sėkmingai atidavė 600 W, gali dar daugiau;
  11. 4x PCI-E 6+2 jungtys;
  12. Skirtingo ilgio SATA ir Molex kabeliai;
  13. Septynių metų garantija

Vidutiniška:

  1. Ne kiekvieno poreikiams ir sistemai

6 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Na, ką aš galiu pasakyt, nerealus daiktas. 🙂 Žinoma, tas fanless turi prasmės nebent pilnai išnaudojant šį PSU, nes jei sistema tik vidutiniška, tai ir likę 2 šio PSU konkurentai veiktų taip pat tyliai. 🙂 Bet, visgi, dėl išskirtinumo, tikrai pridedu pliusiuką, nes ir dizainas mielas, ir laidynas aukščiausios klasės. 🙂

  2. BC00 parašė:

    Kolegos teikia pirmenybę plokštiems laidams ar kaip?:)

  3. PhaNtoM parašė:

    Teikiam pirmenybę solidiems laidams, o šiuo atveju jie būtent tokie ir yra, solidus sleeving’as. 🙂

  4. BC00 parašė:

    Na, sleaving’as tik ant ATX12V;) Tų plokščių kabelių nesu linkęs vadinti sleavint’ais.

  5. PhaNtoM parašė:

    Na, turėjau omenyje, tiesiog, kad kabelių tvarkingumas prestižinis, ar jie ten sleevinti, ar jau by default įvilkti į juodą "maišelį", esmė, kad superb. 😉

  6. BC00 parašė:

    Ką gi, gavome patvirtinimą, kad 520FL modelis yra komplektuojamas su 2x PCI-E 6+2 kabeliais. Mūsų testavimo pavyzdį (komplektaciją) aplankė maloni klaida:P

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.