Termopastų kovos : I dalis

Esu tas žmogus Technews.lt komandoje, kuris dažniausiai susiduria su aušinimo produktais: procesorių ar vaizdo plokščių aušintuvais, ventiliatoriais ir termopastomis. Būtent pastariesiems gaminiams šiandien ir skiriu visą dėmesį ir Jums pristatau pirmąją termopastų kovų dalį. Kitų termopastų rezultatus išvysite jau visai netrukus, o šiandien dėmesį sutelkime ties 8 produktais iš šešių skirtingų kompanijų: Antec Formula 5, Coollaboratory MetalPad ir Liquid Pro, Coolink Chillaramic, Gelid GC-2 ir GC-Extreme, Noctua NT-H1 ir Scythe Thermal Elixer.



[b]Turinys:

>Apie termopastą

>Dalyviai:

Antec Formula 5

Coollaboratory MetalPad

Coollaboratory Liquid Pro

Coolink Chillaramic

Gelid GC-2

Gelid GC-Extreme

Noctua NT-H1

Scythe Thermal Elixer

>Testų metodai >Testų rezultatai[/b]

Apie termopasta

Patys ištikimiausi lankytojai apie kompiuterių aušinimą jau žino nemažai, jei skaitė kolegos Dovydo straipsnį. Juo remdamasis, žaliems vartotojams duosiu progą sužinoti, kam šis komponentas yra reikalingas. Svarbus dalykas bet kuriam aušintuvui yra jo kontaktas su aušinama dalimi. Kuo geriau šie paviršiai liečiasi vienas su kitu, tuo geriau yra perduodama ir šiluma. Kadangi tiek procesorių paviršių, tiek ir aušintuvų paviršių idealiai nušlifuoti yra praktiškai neįmanoma, tarp jų naudojamos gero šiluminio laidumo medžiagos, susidariusiems mažyčiams oro tarpeliams užpildyti, – termopastos.

Anksčiau buvo galima sutikti silicio, keramikos bei metalo (dažniausiai sidabro) pagrindu gamintas pastas (nuo prasčiausios iki geriausios) ir pagal tai tikėtis atitinkamų jų šiluminių savybių, nepamirštant apžvelgti specifikacijose minimų šiluminio laidumo savybių. Tačiau evoliucionuojant gamybos technologijoms ir naudojant naujas medžiagas gamybai (parastai, įvairių metalų druskas), paviršutiniškas pasirinkimas kuo toliau, tuo apgaulingesnis gali pasirodyti. Dėl to siūlau vien specifikacijomis nepasikliauti. Reikėtų turėti omenyje, kad metalų pagrindu pagamintos pastos būna šiek tiek laidžios elektros srovei, dėl ko jas reikėtų atsargiau naudoti ant atvirą kristalą turinčių procesorių, nes aplink jį dažniausiai būna komponentai, kuriuos nesunku užtrumpinti.

Visgi, kad ir kokia gera būtų termopasta, jos šiluminis laidumas niekada nebus geresnis už tiesioginį aušintuvo pagrindo ir aušinamo paviršiaus sąlytį. Todėl termopastos ant procesoriaus yra dedama labai mažai (~1-2mm skersmens taškelis). Kai kurie gamintojai rekomenduoja savo termopastą pasklaidyti po visą aušinimo paviršių (tam puikiai tinka plastikinės kortelės), o kai kurie tiesiog siūlo jos nesklaidyti ir tiesiog iš karto dėti aušintuvą, kuris prisispausdamas pats ir išsklaidys termopastą. Vien prastos termopastos pakeitimas geresne gali padėti procesoriaus temperatūrai nukristi 2-5 laipsniais.

Keičiant termopastą, senąją termopastą būtina nuvalyti. Kadangi ji dažniausiai būna pridžiūvusi, tai padaryti tik valant sausa servetėle/popieriniu rankšluosčiu nėra lengva. Termopastos valymui galima įsigyti specialių skysčių, tačiau paprastai tinka didelį alkoholio kiekį turintys valikliai. Jais nuvalytą procesorių ir aušintuvą dar kartą reiktų nuvalyti sausa servetėle.

Antec Formula 5

Savo gaminamais korpusais geriausiai žinoma kompanija Antec tarp kitų produktų turi ir termopastą. Tai sidabro dalelių pagrindu gaminama ir storame švirkšte parduodama Antec Formula 5. Pasak gamintojo, sidabro masė palyginus su bendra termopastos mase siekia net 88 procentus. Gamintojas teigia, kad šiluminis laidumas siekia daugiau nei 350000 W/m°C. Formula 5 yra tamsiai pilkos spalvos, kuri, prieš atitinkama apšvietimą, gali atrodyti kaip ruda. Konsistencija yra ganėtinai tiršta ir ne pati patogiausia pastos išsklaidymui po paviršių. Formula 5 Europoje įsigyti gali būti kiek sudėtinga, tačiau JAV ji kainuoja maždaug 10 JAV dolerių.







Coollaboratory MetalPad

Coolaboratory MetalPad sunku pavadinti termopasta. Tiksliausias šio produkto apibūdinimas būtų metalinė lanksti plokštelė, dedama tarp procesoriaus ir aušintuvo pagrindų. Ruošiant MetalPad darbui tereikia išsikirpti procesoriaus pagrindo dydžio plokštelę, ir ant jos dėti aušintuvą. Norint geriausių rezultatų, šį CoolLabs gaminį reikia įdeginti, t.y. įkaitinti iki daugiau nei 60 laipsnių temperatūros, kad jis suminkštėtų. Visgi MetalPad yra laidi elektrai ir su juo elgtis reikėtų labai atsargiai. Dėl praktiškai nesikeičiančios konsistencijos MetalPad geriausia naudoti su itin lygiais paviršiai, todėl su šiandien testams naudojamu HDT tipo radiatoriumi produkto efektyvumas gali ir nevisiškai atsiskleisti. MetalPad parduodamas įvairiose pakuotėse, tačiau labiausiai apsimoka pirkti trijų plokštelių pakuotę, kainuojančią 8,68 euro.





Coollaboratory Liquid Pro

Dar vienas novatoriškas Coollaboratory produktas – Liquid Pro. Jis, kaip ir MetalPad, yra visiškai nepanašus į standartines termopastas. Liquid Pro yra skystas metalas, be abejo, siūlantis itin geras šilumos laidumo savybes, tačiau kartu turintis ir daug problemų. Visų pirmą – labai sudėtingas produkto paruošimas darbui. Gamintojas rekomenduoja naudoti vatą, tačiau man žymiai paprasčiau Liquid Pro buvo išsklaidyti su adata. Visgi per klaidą šio komponento uždėjau per daug ir perteklius nutekėjo į procesoriaus lizdą. Džiugu, kad pavyko išvengti didesnių problemų su motinine ar procesoriumi, maždaug valandą praleidus šalinant labai takius Liquid Pro likučius. 1 g Liquid Pro švirkšto užtenka maždaug dviem tepimams, o jo kaina Europoje siekia nuo 6,68 euro.







Coolink Chillaramic

Chillaramic dviem bruožais išsiskiria iš visų šiandienos konkurentų. Visų pirma – ji turi keraminių dalelių, o antra – yra parduodama labai dideliame švirkšte, kuriame telpa net 10 g pastos. Įdomu tai, kad pastos nereikia įdeginti – ji geriausią efektyvumą gali rodyti jau iškart po užtepimo. Baltos spalvos Chillaramic konsistencija yra patogi užtepimui bei nuvalymui. Pastos tankis siekia 3,2 g/ml, o kaina – nuo 6,90 euro už vieną pakuotę.







Gelid GC-2

Jau senokai pasirodžiusią ir puikius rezultatus demonstravusią GC-1 keičia GC-2 ir GC-Extreme. GC-2 – tai biudžetinis modelis nusitaikęs į vartotojus, kurie ieško kuo pigiau kainuojančios pastos. Ši Gelid pasta taip pat parduodama labai dideliame švirkšte, kuriame yra 7 g termopastos. Kartu pakuotėje rasime ir mentelę, kurios pagalba galėsime išsklaidyti gana tirštos konsistencijos pastą. Šiek tiek problemų sukelia tai, kad GC-2 yra visiškai nelipni ir po paviršių ją tolygiai paskirstyti sudėtinga net su mentele. Gelid GC-2 kaina siekia vos 4,99 euro už švirkštą.







Gelid GC-Extreme

Jau iš pavadinimo galime spręsti, kad tai į dar geresnio aušinimo efektyvumo ieškančius vartotojus nusitaikiusi pasta. Švirkšte GC-Extreme yra perpus mažiau nei GC-2, o konsistencija – kur kas skystesnė ir patogesnė išsklaidymui. Pasta yra ganėtinai lipni, todėl gerai kimba tiek prie procesoriaus, tiek radiatoriaus pagrindo. Jokių kitų specifikacijų gamintojas nepateikia, aišku tik tai, kad ji kainuoja 6,99 euro ir yra parduodama 3,5 gramo švirkšte.







Noctua NT-H1

Technews.lt skaitytojams puikiai pažįstamos kompanijos Noctua termopasta NT-H1 jau ilgą laiką yra naudojama mūsų visuose aušinimo produktų testuose. Gal metas pamainai? NT-H1 pasižymi sklaidymui patogia konsistencija ir labai lengvu nuvalymu, kas praverčia dažnai keičiant šį komponentą. Noctua pasta yra 2,49 g/ml tankumo, o švirkšte iš viso yra 3,5 gramo pastos. Tai reiškia, kad 1,4 ml NT-H1 kainuoja maždaug 6,50 euro.







Scythe Thermal Elixer

Thermal Elixer– tai visai neseniai pasirodžiusi visiem puikiai žinomo aušinimo produktų gamintojo Scythe pasta. Ji yra parduodama identiškame NT-H1 ir GC-Extreme švirkštams 3,5 g įpakavime. Gamintojo puslapyje esančiose specifikacijose rašoma, kad šiluminės varžos rodiklis – 0.032°C/W. Konsistencija yra labai panaši į GC-Extreme, tačiau ant paviršiaus Thermal Elixer tepti kiek sunkiau. Europoje vienos pakuotės mažiausia kaina siekia 5,73 euro.







>Testų metodai

Šiandien naudojome kiek kitokius testų metodus, nei buvo įprasta senesnėse aušinimo produktų apžvalgose. Testų metu Chieftec Dragon CH-07B-B korpusas buvo uždarytas, o siekiant tikslumo, aplinkos temperatūra buvo matuojama po kiekvieno bandymo. Procesoriui aušinti buvo naudojamas Xigmatek S1283 radiatorius su CrossBow montavimo sistema ir Noctua NF-P12 ventiliatoriumi. Atliekami du bandymai su kiekviena termopasta – po 10 minučių pilnos procesoriaus apkrovos Prime95 programa rezultatai stebimi RealTemp 3.00 pagalba. Kompiuterio komplektacija :

CPU: Core 2 Duo E6550 1,5 V 3150 MHz (450 MHz x7)

MB: AsRock 4Core1600Twins-P35

VGA: XFX HD4850 XXX 512 MB

RAM: Corsair TWIN2X2048-6400C4 2 GB

Case: Chieftec CH-07B-B

HDD: Samsung HD403LJ; WD SE16

PSU: Chieftec 350 W

ODD: Samsung DVD±R/RW Writemaster SH-S162A

Pats laikas paneigti mitą, kuris yra pakankamai gajus. Naujausiųjų procesorių kristale įmontuoti termodavikliai yra labai tikslūs, todėl rezultatams įtakos tariama paklaida praktiškai nedaro. Net jeigu ir daviklis rezultatus rodo 1-2 laipsniais netiksliai, tai jis darys visada, todėl nė viena iš termopastų neįgaus netikro pranašumo. Paprasčiausia termopastą ant HDT tipo radiatoriaus pagrindo užtepti yra išspaudus dvi lygiagrečias juosteles. Visgi, siekdami maksimalaus tikslumo mes išsklaidėme termopastą tolygiai po procesoriaus paviršių ir tik tada dėjome aušintuvą.

>Testų rezultatai

Pirmas bandymas

Antras bandymas

Vidurkis

Išvadų šį kartą nebus – Jūsų laukia dar daugiau termopastų jau kitą savaitę, antroje šio straipsnio dalyje.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.