Truputį pridėjus, truputį atėmus: „Gigabyte GSmart Rey 3“

Niekas neneigs, kad sėkmingai įžengti į naują ekosistemą nėra lengva, ypač kai ta ekosistema – mobiliųjų telefonų rinka su joje giliai šaknis įleidusiais lyderiais, vidutiniokais ir susiformavusiu vartotojų požiuriu. Praėjusių metų pabaigoje kartu su „GSmart Roma R2“ įsitikinome, kad naujokė „Gigabyte“ yra pajėgi rasti vietą nebrangių išmaniųjų telefonų rinkoje. Tai jausdama kompanija šių metų kovo mėnesį pristatė dar vieną biudžetinės klasės „Android“ išmanųjį telefoną Rey R3, tik su kiek didesne ekrano įstrižaine ir geresne kamera, nei prieš tai mūsų išbandytas Roma R2.

 

  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Išorinis dizainas
  • Ekranas
  • Kamera
  • Naudojimasis
  • Išvados

 

Pakuotė ir komplektacija

Visiškai paprasta kaip ir „GSmart Roma R2“ atveju. Tvirta, minimalistinio dizaino, stačiakampė dėžutė su išorėje paminėtomis pagrindinėmis įrenginio specifikacijomis ir viduje esančiais dviem skyriais. „Gigabyte“ į komplektaciją įtraukia:

  1. „ear buds“ ausines;
  2. USB kabelį;
  3. sieninį kroviklį;
  4. vartotojo gidą

 

Specifikacijos

Aparatiniame lygmenyje Rey R3 beveik niekuo nesiskiria nuo Roma R2. Abiejuose integruota „MediaTek MT6572“ SoC platform, kurią sudaro dviejų branduolių, 1.3 GHz dažniu dirbantis, „ARM Cortex-A7“ procesorius ir „Mali 400“ grafinis spartintuvas. Prisimenant Rey R3 užimamą poziciją rinkoje, telefonas turi solidų kiekį operatyvios atminties (1 GB) ir grynakrauję „Android 4.2.2“ operacinę sistemą. Kaip ir Roma R2, Rey 3 turi dvi SIM kortelėms dedikuotas vietas, iš kurių SIM1 palaiko 3G ryšį. Wi-Fi modulis išliko nepakitęs ir tebesuteikia 802.11 b/g/n prievadą, tačiau Bluetooth buvo atnaujinta iš v3.0 iki v4.0. Tuo tarpu galinė kamera patobulėjo nuo 5 MP iki 8 MP, nors priekinė išliko tokia pati – 0.3 MP. Tai taps viena pagrindinių mūsų užduočių – patikrinti, kokį realų pagerėjimą fotografuojant atneša pakeisti specifikacijų skaičiukai. Šiek tiek ūgtelėjusi IPS ekrano įstrižainė (4” -> 4.5”), bet sumažėjęs pikselių per colį (ppi) skaičius privertė gamintoją pasirinkti kiek talpesnę bateriją, kurios „kubatūra“ padidėjo nuo 1400 mAh iki 1800 mAh.

 

Išorinis dizainas

Pripratusiam prie smagiai apsukraus Roma R2 sunku pasakyti, kad Rey R3 galėtų su juo lygiuotis. „Gigabyte“ naujovė nebeatrodo taip stilingai, o ir 1,5 mm padidėjęs storis įsitraukia į elegantiškesnio vaizdo griovimą. 138 gramus sveriantis „GSmart Rey R3 labiau panašus į standartinio dizaino įrenginį, tačiau reikia pripažinti, kad protingai parinkti matmenys suteikia solidžiai ramią išvaizdą.

Išmanusis telefonas pasižymi kiek neįprasta savybe – pastarojo galinė dalis yra šiek tiek išlenkta. Akivaizdu, kad tai ne „LG G Flex“ pakaitalas, tačiau ši ypatybė leidžia telefonui saugiau ir komfortabiliau jaustis vartotojo delne. Šoninės telefono dalys neišvengė užapavalintų kampų, o geresniam įrenginio sučiupimui pirštais pasitarnauja išilgai korpuso šonų atsiradusios dvi juostos (ten, kur galinė dalis išsilenkia). Dar viena Rey R3 savybė iš tos pačios operos – iš švelnaus matinio plastiko pagaminta nugarinė dalis, kuri ne tik maloni liesti, bet ir mažina telefono slydimą ant stiklinių paviršių. Ši dalis papildomai padengta dėvėjimuisi atspariu sluoksniu. Centre (viršutinėje) dalyje turime 8 MP kamerą ir LED blykstę.

„Gigabyte GSmart Rey R3“ po 4.5“ IPS ekranu turi tris „Android“ telefonams įprastus lietimams jautrius mygtukus. Dešiniajame šone įrengtas atrakinimo/užrakinimo mygtukas, kairėje – du garso stiprumą valdantys mygtukai. Visi trys pagaminti iš plastiko. Išmanusis telefonas viršutinėje dalyje turi 3.5 mm lizdą ausinėms ir micro-USB sąsają.

 

Ekranas

Nepaisant nežymiai padidėjusios įstrižainės ir rezoliucijos, kuri dabar siekia 480 x 854, Rey R3 turimas IPS ekranas pasižymi tokiais pačiais privalumais ir tokiais pačiais trūkumais, kaip Roma R2. Todėl įtariame panaudotą identišką matricą. Galime pasidžiaugti plačiais ir mažai kintančiais apžvalgos kampais, sodriomis, ryškiomis spalvomis ir padoriu ekrano matymu saulės nestokojančioje aplinkoje, tačiau pastebėjome tas pačias ydas, kaip spalvų sodrumo pokyčius keičiant telefono padėtį (kraipant įrenginį šiaurė – pietūs vertikalėmis pastebime tendenciją ties 45 laipsnių kampu prarasti spalvinį toną. Lenkiant telefoną dar labiau – spalvų ryškumas sugrįžta į beveik tokį patį lygį kaip kad į ekraną žiūrėtume tiesiai).

 

Kamera

Į Rey R3 integruota 8 MP kamera turi automatinio fokusavimo savybę, kuo nepasižymėjo Roma R2 modelis. Tarp vidinių nustatymų radome išlaikymo, balto balanso, ISO parinktis. Papildomai Rey R3 gavo HDR, skaitmeninio priartinimo (iki 4x kartų) ir sufokusavimo į ne centre esantį tašką galimybes.

Įvertinus fotografijų kokybę, galima teigti, kad Rey R3, mūsų nuostabai, atsilieka nuo Roma R2. Neakivaizdžiai, tačiau skirtumas yra jaučiamas. Patys ryškiausi skirtumai matomi rezoliucijoje. Rey R3 rezoliucija (2160 x 3840 prieš 1920 x 2560) yra didesnė, tačiau pačios nuotraukos (geriausias pavyzdys nuotrauka su mėlynu dangumi) ISO triukšmo lygis kiek aukštesnis (minimaliai jaučiamas net ryškioje dienos šviesoje, kuomet dėl tokio didelio šviesos kiekio fotomikroschemos apkrova bus mažiausia, todėl šio triukšmo turėtų visiškai nesimatyti arba jis turėtų būti minimalus). Šiuo atveju Roma R2 gelbsti mažesnė rezoliucija. Bendra fotografijos kokybė atrodo geresnė, kadangi Rey R3 turėdamas daugiau megapikselių, tuo pačiu turi daugiau triukšmo. Tai leidžia galvoti, kad papildomi megapikseliai buvo sukurti dirbtinai, o sensoriaus dydis išliko nepakitęs.

                              Rey R3                                                                 Roma R2

Kalbant apie fotografijų aštrumą, pliusas šiuo atveju tenka Rey R3 pusei (fotografijas žiūrint ne per telefono ekraną, bet per 21“ 1920 x 1080 rezoliucijos ekraną). „GSmart Roma R2“ fotografijose užfiksuota kiek mažiau detalumo, tačiau skirtumas beveik nepastebimas. Makro funkcija – vienareikšmiškai ir neginčyjamai pliusas Rey R3 naudai, mat fotografijose arti esantys objektai yra labiau ryškūs, juose fokusavimas tikslesnis. Roma R2 sukonfiguruotas įamžinti tolimesnius objektus, ir fotografuodami rankose laikomą objektą gausime neryškią zoną ties objektyvu, o fonas bus ryškus.

                               Rey R3                                                               Roma R2

Bendri pastebėjimai: Rey R3 fotografijose jaučiama daug stipresnė spalvų saturacija (dirbtinai šiltesnės spalvos), nei Roma R2, tačiau pastarasis išmanusis perteikia naturalesnes spalvas ir turi geresnį šviesos balansą.

                         1280 x 720, bitrate 12092kbps, 30 kadrų per sekundę

                            1280 x 720, 11054 kbps bitrate, 21 kadras per sekundę

Roma R2 aiškus laimėtojas filmavimo srityje – daug švelnesnis video filmavimas.

 

Naudojimasis

Nesiplėsime bandydami dar kartą papasakoti, kaip veikia dvigubų SIM kortelių funkcija „GSmart“ telefonuose (kad operacinį režimą keisti labai paprastai, bet tuo pačiu nepavyks vienu metu priimti dviejų skambučių) tačiau pabandysime apibūdinti tai, ko tikėjomės mažiausiai. Sunku nuspėti, kad kažkas kardinalaus gali keistis, kai du išmaniuosius telefonus iš aparatinės pusės skiria vos pusės colio ekranas ir kamera. Džiugu, kad „Gigabyte“ vėl nesiryžo kišti nagų prie „Jelly Bean“ operacinės sistemos „optimizavimo“ ir pakoregavo tik užrakinimo lango raidę (turime G), tačiau tam tikros optimizacijos visgi kažkur buvo atliktos. Turėdami identišką SoC platformą, buvome nustebę gavę kur kas sklandžiau veikiantį įrenginį ten, kur Roma R2 strigo: dainų fonoteka ir telefonų knyga judėjo praktiškai be užsikirtimų, kur kas sklandžiau nei tai darė Roma R2.

Vienas didesnių skirtumų skiriančių šiuos du telefonus – garso posistemė. Rey R3 reprodukcija krypsta į aukštų dažnių išryškinimą, kai Roma R2 tamsesnis, bet tuo pačiu labiau subalansuotas (kalbant apie išmaniųjų telefonų daržą). Abu įrenginiai neišvengia garso iškraipymo artėjant prie maksimalaus stiprumo, tačiau Roma R2 to stiprumo turi kiek daugiau.

Dėja, bet Rey R3 perėmė Roma R2 savybę greitai „pavargti“. 400 mAh didesnė baterija niekuo negelbsti dėl didesnio ekrano, ir nesunkiai iškrauti abu telefonus galima per pusdienį. Tereikia aktyviai pasinaudoti tekstinėmis žinutėmis, fonoteka ir naršykle.

 

Išvados

Pamatyti du pagrindinius skirtumus ir tuo pačiu privalumus, kurie marketingo atveju įvardijami kaip Rey R3 pliusai, tarp dviejų biudžetinės klasės „GSmart“ modelių ir lengva, ir pakankamai sunku. Nepavyksta pasiginčyti, kad nors ir dėl šiek tiek sumažėjusio ppi, puse colio didesnis ekranas netapo Rey R3 privalumu, ypač išlaikius tą pačią, biudžetinei klasei solidžią, IPS matricą. Tačiau kitas, ant popieriaus akivaizdus, naujoko privalumas realybėje nepasitvirtino. Dirbtinai padidintas nuo 5 iki 8 MP skaičius ir rezoliucija iš esmės neleido įgyti jokios apčiuopiamos persvaros prieš kuklesnių specifikacijų Roma R2 nei kalbant apie fotografijų, nei apie filmavimo kokybę. Sunku pasakyti, ko siekė „Gigabyte“ šiame modelyje palikdama tą patį sensorių, tačiau akivaizdu, kad ne tik nepavyko pavyti biudžetinių „Nokia Lumia“ modelių, bet ir Rey R3 liko už nugaros vyresniam broliukui Roma R2, nebent kažkas imponuotų atsiradusiai skaitmeninio pritraukimo galimybei, kuri taip pat stokoja galutinės kokybės.

Bluetooth prievado virsmui iš v3.0 į v4.0 mūsų labai nejaudinant, kaip ir turėtume pasakyti, kad tai viskas. Vienoje rankoje puikiai besijaučiantis pakankamai kompaktiškas ir iš kokybiškų medžiagų (atsižvelgiant į telefono klasę) surinktas Rey R3 gali priimti dvi SIM korteles – funkcija, kuri vis dar reikalinga neretam lietuviui. Pridėję solidžią aparatinę įrangą beveik turime Roma R2 su „kažkur pridėta, kažkur atimta ar bent jau nepatabulėta tiek, kiek norėtųsi“. Tačiau čia suveikė netikėtas faktorius. Turėdamas identišką aparatinę įrangą ir gryną „Jelly Bean“ operacinę sistemą Ray R3 pasirodė beveikiantis daug sklandžiau už Roma R2. Prieš pusmetį stebėjomės, kodėl pastarasis „Gigabyte“ modelis negali susitvarkyti trumpai neužsikosėjęs su visai paprastomis užduotimis ir atsakymas rastas nebuvo. Rey R3 to atsakymo nedavė, tačiau mes galime duoti atsakymą, kad pagrindinis šio modelio pranašumas ne padidėjęs ekranas ar kiek padidėjusi baterijos talpa (vis dar intensyviai besinaudojantiems tai kels nepatogumų), tačiau daug sklandesnis veikimas. Ar tai verta papildomų 50 litų? Tikrai taip.

2 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Na, ryškiai ne stebuklingas modeliukas. Bet, į "ground-breaking" perversmus Gigabyte ir nesitaiko.
    Bendrą naudojimosi paspartėjimą galėčiau bandyti pateisinti spartesnės atminties panaudojimu, ar nebūtų logiška? Jei programinė įranga neliesta ir palikta standartinė Android.

  2. BC00 parašė:

    Kad sužinoti atminties (storage) spec reiktų ardyt telefonus. Tarp specifikacijų niekur nenurodyti ypatumai…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.