ZyXEL NBG5715 bevielio maršrutizatoriaus apžvalga

Nemaža dalis interneto naudotojų namuose į vietinį tinklą susijungę bent keletą įrenginių. Nesvarbu, ar tai būtų kompiuteriai, ar planšetės, ar mobilieji telefonai, visi jie į internetą išeina per tą patį maršrutizatorių. Ir visgi dauguma tokių vartotojų standartinius jų interneto tiekėjų siūlomus maršrutizatorius. Dažniausiai jie gana gerai atlieka savo darbą, tačiau kokias galimybes atvertų kiek brangesnis modelis? Šiandien tai aiškinsimės su bene rimčiausiu kompanijos ZyXEL bevieliu maršrutizatoriumi namų naudotojams NBG5715.

 

  • Apie gamintoją
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Specifikacijos
  • Maršrutizatorius
  • WEB sąsaja
  • Testai
  • Išvados

 

Apie gamintoją

 

ZyXEL kompanija įkurta 1989 metais Taivane ir nuo pat įkūrimo besispecializuojanti kompiuterinių tinklų įrangoje. Kartu su besikeičiančiais duomenų perdavimo standartais ir augančiais greičiais ZyXEL keitė ir savo prekių asortimentą. Šiuo metu kompanija gali pasiūlyti labai platų tinklo įrenginių spektrą tiek namams, tiek ir įmonėms.

 

Pakuotė ir komplektacija

 



 

Naujus savo produktus namų vartotojams ZyXEL pradėjo pakuoti į panašiai atrodančias baltas dėžutes, taigi NBG5715 įpakavimas labai primena ZyXEL NSA310 media serverio. Ji išmarginta gaminio funkcionalumą pažyminčiu tekstu. Be jo, tiesa, žymiai smulkesniu tekstu randame ir įrenginio specifikacijas.

 



 

Kartu su maršrutizatoriumi pateikiama pakankamai standarinė komplektacija: bevielio ryšio antenos, kurias privalu prisukti prie įrenginio, jei bus ketinama naudotis bevieliu internetu, 1 metro ilgio UTP kabelis įrenginio prijungimui ir pirminiam konfigūravimui, kompaktinis diskas su vartotojo vadovais bei programiniu paketu, taip pat pakankamai nekuklius 12 V 2 A maitinimo blokelis su tiek europietiškomis, tiek ir amerikietiškomis šakutėmis, taip pat vartotojo vadovas.

 

Specifikacijos

 

Bevieliai standartai

●      802.11a/b/g/n

Duomenų perdavimo greitis

●      Siuntimo: 450 Mbps dviems kanalams

●      Gavimo: 450 Mbps dviems kanalams

Bevielio tinklo apsauga

●      WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA, WPA2

Bevielio tinklo savybės

●      Wi-Fi Protected Setup (WPS)

●      Wi-Fi Multimedija (WMM)

●      Bevielio prisijungimo dienotvarkė

●      Bevielio ryšio galios nustatymai

●      MAC adresų filtravimas

●      NetUSB™ palaikymas

●      Keli SSID

Maršrutizavimas

●      NAT (NAT sesija: 16000)

●      Aparatinis NAT

●      DHCP serveris (LAN)

●      DHCP/PPPoE klientas (WAN)

●      DDNS

●      Pažangus QoS

●      Diagnostikos logai

VPN protokolai

●      IPSec

●      PPTP

●      L2TP

VPN

●      IPSec VPN su 5 tuneliais.

Ugniasienė

●      SPI tikrinimas

●      Atsisakymo aptarnauti (DOS) apsauga

Kita

●      UPnP

●      NTP klientas

●      DNS proxy

●      Programinės įrangos atnaujinimas internetu

 

Aparatinės įrangos specifikacijos

●      WAN: Vienas 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 prievadas su automatiniu MDI/MDIX palaikymu

●      LAN: Keturi 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 prievadai su automatiniu MDI/MDIX palaikymu

●      Two USB 2.0 ports

●      LED indicators:

○      Maitinimo

○      WAN

○      Interneto

○      LAN (1 ~ 4)

○      2.4 GHz bevielio tinklo

○      5 GHz bevielio tinklo

○      WPS

○      USB1

○      USB2

●      Trys nuimamos 2 dBi dviejų juostų antenos

●      Mygtukai:

○      Maitinimo įjungimo

○      Bevielio tinklo įjungimo/išjungimo

○      LED indikatorių įjungimo/išjungimo

○      Du USB atjungimo

○      WPS mygtukas

○      Atstatymo mygtukas

●      Maitinimas: 12 V DC, 2 A

●      Energijos sąnaudos: 21 vatas (maksimalus)

 

Fizinės specifikacijos

●      Matmenys (PxGxA):214 x 74 x 165 mm

●      Svoris: 490 g

●      Pakuotės matmenys (PxGxA): 276 x 195 x 101 mm

●      Pakuotės svoris: 1,040 g

 

Aplinkos sąlygos

●      Sąlygos funkcionavimui:

○      Temperatūra: nuo 0°C iki 40°C

○      Drėgnumas: nuo 20% iki 90%

●      Laikymo sąlygos:

○      Temperatūra: nuo -30°C iki 70°C

○      Drėgnumas: nuo 20% iki 95%

 

Sertifikatai

●      Saugumo: CE LVD

●      EMC: CE, FCC

●      Kiti:Wi-Fi a/b/g/n, WMM, WPS

 

 

Maršrutizatorius

 

Iš pirmo žvilgsnio ne per daugiausiai išsiskiriantis maršrutizatorius visgi yra kiek kitoks nei dauguma analogų. Visų pirma visa tai dėl to, jog jis pritaikytas veikti vien tik vertikalioje padėtyje. Tinklo jungtys įrengtos tokioje padėtyje, jog tiek paguldyti jį, tiek kabinti ant sienos būtų nepatogu, o apačioje esanti kojelė nenusiima. Kai kam tai gali sukelti šiokių tokių nepatogumų, tačiau taip ZyXEL užtikrina tinkamą savo įrenginio aušinimą ir tartum nenori, jog jis būtų slepiamas kokiame nors užkampyje. Apie tai byloja ir įrenginio dizainas, ypač kai jį palyginame su pigesnėmis niekuo neišsiskiančiomis ZyXEL “dėžutėmis”. Kitavertus, maršrutizatoriaus estetinės savybės rūpi tik retam naudotojui.

 



 

Galinė įrenginio dalis labai įprasta visiems namų naudotojams skirtiems maršrutizatoriams: vienas WAN prievadas, keturi LAN prievadai, perkrovimo mygtukas, įjungimo mygtukas ir maitinimo lizdas. Viršuje užklijuotas ir lipdukas su informacija, kaip prijungti įrenginį, taip pat su standartiniu IP adresu ir bevielio tinklo slaptažodžiu ir instrukcija, kaip įrenginį prijungti pirminiam naudojimui.

 



 

Iš pirmo žvilgsnio maršrutizatoriaus priekyje nematyti indikacinių diodų, tačiau jie pasirodo iškart įjungus maitinimą. Čia matyti net 12 ikonėlių, kurios praneša apie:

 

●      Maitinimo prijungimą;

●      WAN prievado aktyvumą;

●      LAN prievadų aktyvumą;

●      2.4 GHz bevielio tinklo aktyvumą;

●      5 GHz bevielio tinklo aktyvumą;

●      Prijungtus prie abiejų USB lizdų įrenginius;

 

 

Visų ikonėlių (išskyrus maitinimo indikacijos) galima išjungti šone esančiu mygtuku. Tame pačiame šone randame mygtuką ir priverstiniam bevielio tinklo išjungimui.

 

Čia pat, šalia indikatorių, įrengtas ir WPS mygtukas, skirtas maršrutizatoriaus ir bevielio įrenginio sujungimui be bevielio tinklo slaptažodžio.

 

Įrenginio viršuje — trys 2 dBi dviejų juostų antenos. Jas galima sukinėti ir palenkti 90 laipsnių kampu. Iš tiesų būtų buvę malonu matyti bent 3 dBi antenas.

 

Maršrutizatoriaus dešiniajame šone įrengti du USB lizdai. Šalia jų – mygtukai, skirti jiems išjungti, neatjungiant pačių įrenginių: USB laikmenų, spausdintuvų ar skenerių (taip, šis maršrutizatorius gali veikti ir kaip skenavimo ar spausdinimo stotelė). Tiesa, iš pirmo žvilgsnio džiuginanti mėlyna USB lizdų spalva pasirodo apgaulinga. Čia įrengti ne USB 3.0, o USB 2.0 lizdai. Turint omenyje, jog maršrutizatorius gigabitinis, naudos iš USB 3.0 tikrai galėjo būti.

 



 

Įrenginio viduje, kaip matote, viskas labai tvarkinga. Didžioji dalis valdiklių paslėpti po vientisu šarvu. Neuždengtus matome tik 128 MB Samsung NAND flash atminties lustą, Ralink RT3883F SoC 2,4/5 GHz WiFi ryšiui su nuosavais 64 MB DDR2 RAM ir RT3593T lustą.

 

Pagal FCC nuotraukas po šarvu slepiasi Mindspeed M83241G ARMv6 architektūros centrinis procesorius su dviem identiškais 64 MB NANYA DDR2 RAM lustais ir Atheros AR8328 LAN kontroleriu.

 

Pasak Mindspeed tinklapio, šia markiruote žymimas pakankamai galingas dviejų branduolių 450 MHz dažnio procesorius su 16/32 bitų DDR2 (iki 667 MHz) atminties sąsaja.

 

 

WEB sąsaja

 

Nors maršrutizatorius ir turi galimybę prisijungti ir valdyti jį komandomis Telnet protokolu, visas dėmesys šioje skiltyje skiriamas būtent WEB konfigūravimo įrankiui, kadangi pakankamai retas namų vartotojas nuspręs konfigūruoti maršrutizatorių konsolėje.

 



 

Iškart prisijungus prie maršrutizatoriaus pasitinka “draugiška” vartotojo sąsaja su tinklo žemėlapiu, galimybe greitai valdyti ugniasienės įjungimą ar išjungimą, QoS ar bevielio tinklo apsaugą. Tačiau visi nustatymai slepiasi po “Expert Mode” mygtuku. Pati vartotojo sąsaja labai primena kitų dabar parduodamų ZyXEL produktų, tačiau ji kiek padailinta.

 



 

“Eksperto” režime iškart pasitinka informatyvus būsenos langas, kuriame pateikiama informacija apie įrenginio veikimo laiką, procesoriaus bei atminties apkrovimą, WAN ir LAN prievadus, bevielį tinklą, taip pat kiekvieno prievado greičio režimą. Čia pat galima atsidaryti ir langą su paketų perdavimo statistika WAN, LAN ir WLAN prievadams.

 



 

Perėjus į statistikos skiltį pirmiausia galima įjungti įvykių “loginimo” funkcionalumą, peržiūrėti DHCP lentelę, kur šalia išdalintų IP adresų matyti ir kompiuterių NetBIOS vardai bei tinklo plokščių MAC adresai. Taip pat iš čia galima pateikti į jau matytą paketų statistikos langą.

 



 



 

Pati plačiausia skiltis yra nustatymų. Ją pradeda WAN prievado nustatymai, kur, priklausomai nuo interneto tiekėjo nustatymų, galima suvesti tinklo nustatymus, arba leisti maršrutizatoriui juos gauti pačiam, jei tiekėjo įranga palaiko DHCP. Kituose dviejuose skirtukuose leidžiama sukurti IPv6 tunelį bei įjungti IP Multicast.

 



 



 



 

Atskiri nustatymai skirti ir 2.4 GHz bei 5 GHz dažnio bevielio ryšio juostoms. Nustatymų čia taip pat gausu. Nuo kanalų pasirinkimo, slaptažodžių nustatymo ir SSID transliavimo uždraudimo (iš viso maršrutizatorius gali turėti iki keturių skirtingų SSID), iki klientų MAC adresų filtravimo ir netgi galimybės išjungti ar įjungti bevielį tinklą konkrečiomis valandomis, pasirinktomis savaitės dienomis. Yra galimybė ir nustatyti Wifi signalo galingumą procentais. Analogiški nustatymai pateikiami ir su 5 GHz dažnio juostos WiFi.

 



 

Toliau esantys LAN nustatymai pakankamai baziniai. Be abejo, yra galimybė įjungti DHCP ir nustatyti dalinamų IP adresų ribas, suvesti DNS serverių adresus.

 



 



 

Maršrutizatorius taip pat turi ir NAT funkcionalumą su portų peradresavimo galimybėmis. Dar žemiau randame ir DDNS įjungimo galimybę bei galimybę sudaryti statinių maršrutų lentelę.

 



 

Saugumo skiltyje galima kurti ugniasienės taisykles. Maršrutizatorius palaiko iki 5 VPN tunelių, kurių konfigūravimo langus irgi galite matyti nuotraukose.

 



 

Paskutinis punktas apsaugos meniu yra skirtas turinio filtravimui. Ši skiltis leidžia išjungti tokius servisus kaip ActiveX ar Java, taip pat blokuoti interneto adresus, kurių pavadinimuose yra nurodytos frazės.

 



 

Valdymo skiltyje pirmiausiai pasitinka pralaidumo valdymo (o tiksliau jo apribojimo) meniu. Kiek toliau šioje skiltyje pasitinka galimybė priskirti konkrečiam servisui vieną iš septynių prioritetų. Kuo prioritetas aukštesnis, tuo daugiau srauto skiriama tam servisui.

 



 

Toliau galima sukonfigūruoti maršrutizatoriaus valdymo nustatymus tiek WEB sąsajai, tiek Telnet protokolu, įjungti Wake On LAN funkciją ar UPnP.

 



 

Paskutinė stambi skiltis skirta įrenginio priežiūrai. Bendruosiuose nustatymuose randame įrenginio administravimo laiko intervalo, NetBIOS bei domeno pavadinimo pakeitimo galimybę. Toliau seka tokios funkcijos kaip sistemos kalbos pasirinkimas, nustatymų importavimas bei eksportavimas, maršrutizatoriaus perkrovimas, gamyklinių nustatymų atstatymas ir programinės įrangos atnaujinimas. Beje, čia yra galimybė vieno mygtuko paspaudimu automatiškai patikrinti, ar ZyXEL neišleido atnaujinimo.

 

Patį pirmą kartą perbėgęs visą ZyXEL NBG5715 meniu pasigedau punkto, kuriame būtų galima valdyti USB prievadus. Tik neradęs jo pasidomėjau, jog USB lizdų valdymui ZyXEL pateikia atskirą į kompiuterį instaliuojamą programą, leidžiančią arba vienam kartui, arba nuolat prijungti laikmeną, spausdintuvą ar skenerį. Įrankis patogus, o prijungtas išorinis kaupiklis iškart romomas kompiuteryje šalia kitų, tarsi būtų vietinis, tačiau tikrai norėčiau bent minimalų USB lizdų valdymą matyti paties maršrutizatoriaus WEB konfigūravimo sąsajoje.

 

Dar pora funkcijų, kurių pasiges tik retas, tačiau kurias tokio lygio produkte būtų malonu matyti, yra net tik bevielio, bet ir laidinio ryšio apribojimas, priklausomai nuo paros laiko ar savaitės dienos bei IP ir MAC adresų surišimas. Be to daugiau nematau, ko šiam maršrutizatoriui galėtų trūkti (išskyrus labai specifinius poreikius).

 

Testai

 

Metodika

 

Šiandienos testai susideda iš kelių dalių. Pirmasis LAN-LAN jungčių pralaidumo matavimas esant vienam, dešimčiai ir šimtui sujungimų. Tokiais pačiais trim atvejais matuotas ir WAN-LAN pralaidumas. Toliau seka bevielio tinklo bandymai nedideliu, apie 1 m atstumu nuo maršrutizatorių bei kitame buto gale, kur nėra tiesioginio matomumo su maršrutizatoriumi. Testai atlikti, deja, tik su 150 Mbps Atheros adapteriu, kuris buvo vieninteliame po ranka tuo metu turėtame Lenovo Idea Pad S205 kompiuteryje, tagi rezultatuose matysite tikrai ne maksimalius maršrutizatorių bevielio tinklo perdavimo greičius. 5 GHz dažnio bevielio tinklo spartos išbandyti šįkart nebuvo galimybės.

 

Visais atvejais testavimui naudota JPerf 2.0.2 programinė įranga (Iperf su grafine vartotojo sąsaja), o jungiant kompiuterius laidais naudotas Cat 5e kabelis. Kompiuteriai, kuriais matuota LAN ir WAN lizdų pralaidumas naudojo atitinkamai Realtek RTL8111D ir Intel Intel 82574L gigabitiniai tinklo posistemiai.

 

ZyXEL NBG5715 varžovas šiandien – pigusis specifikacijų karalius, taip pat gigabitinis TP-Link WR1043ND, su rimtom 3dBi antenom, 300 Mbps bevieliu ryšiu ir naujausiu mikrokodu iš gamintojo (120405), kainuojantis maždaug tris kartus pigiau už ZyXEL gaminį.

 

Grafikuose matysite vidutines perdavimo vertes po 30 sekundžių trukusio ryšio seanso.

 

Rezultatai



LAN-LAN pralaidumo rezultatai su abiem maršrutizatoriais beveik identiški, ir tai nieko keisto. Skirtumai pradeda matytis žiūrint į WAN-LAN pralaidumą. Ir jie toli gražu nėra TP-Link naudai. Nors tai ir yra bigabitinį WAN lizdą turintis maršrutizatorius, nei atstačius gamyklinius parametrus, nei pakeitus programinės įrangos versiją, vos pavykdavo viršyti 100 Mbps duomenų perdavimo greitį. Sujungimų skaičių padidinus iki 100, jis netgi dar labiau smuko. Tuo tarpu ZyXEL įrenginys su testu susitvarkė labai gerai. WAN-LAN greičiai išliko artimi LAN-LAN greičiams.



 

WLAN greičio rezultatai atrodo pakankamai įdomiai. Taip, greičiai labai nedideli, tačiau dėl to daugiausiai kaltas naudotas bevielio tinklo adapteris. Esant mažam atstumui iki maršrutizatoriaus, pranašumą turi ZyXEL. Tačiau tolimesnėje distancijoje su daugiau kliūčių, geriau atrodo TP-Link. Nors, pagal InSSIDer duomenis, signalų lygiai bandytoje vietoje yra labai panašūs, netgi šiek tiek ZyXEL naudai:


Pabaigai — įrenginių energijos sąnaudos, t.y. kokia galia jiems reikalinga iš maitinimo tinklo. Sumanymas ją išmatuoti kilo dar prieš žiūrint į specifikacijas, iškart pamačius tokį nekukliu 2A ZyXEL maitinimo bloką, mat į 24 vatus jau sutilpti galėtu ir visas mažas nešiojamas kompiuteris, naršant internetą ar rašant dokumentus. Tiesa, testuojant maršrutizatoriaus energijos sąnaudos retai kada viršydavo 10 vatų. Tačiau TP-Link įrenginys visgi naudojo perpus mažiau energijos.

 

Kalbant apie stabilumą, NBG5715 nenuvilia, ir per mėnesį naudojimo laiko neteko nė karto jo priverstinai jo perkrauti. Kiek kitokia situacija su jau ilgesnį laiką naudojamu TP-Link produktu, kuris paprastai apie pora kartų per mėnesį trumpam sunegaluodavo.

 

Išvados

 

ZyXEL NBG5715 – neabejotinai aukštos klasės produktas, tiesa, ir kainuojantis apie pusę tūkstančio litų. Maršrutizatorius gali pasigirti labai plačiu savybių sąrašu, puikiomis specifikacijomis ir aukštu LAN ir WAN prievadų pralaidumu. Puiku, jog įrenginys palaiko ir 5 GHz bevielio tinklo dažnių juostą, tačiau įrenginiui galėtų praversti kiek stipresnės antenos. Du USB prievadai (deja, ne 3.0 versijos) leižia vienu metu be papildomos įrangos naudotis ir spausdintuvu, ir išorine duomenų laikmena, o viską valdyti patogia programine įranga. Vartotojo sąsaja turi labai daug punktų, tačiau kartu yra ir intuityvi. Kalbant bendrai – tai labai funkcionalus įrenginys. Tačiau pirkėjas turėtų paklausti, ko jam iš tiesų reikia. Kaip namų tinklo, sujungiančio tiek kompiuterius, tiek ir kitus įrenginius į vieną vietą, NBG5715 savo darbą atlieka labai gerai, tačiau labai dažnai dauguma jo funkcijų liks nepanaudotos. Keli aukščiau paminėti trūkumai nenubraukia pozityvių maršrutizatoriaus pusių, todėl tiems, kuriems reikalingas minėtas funkcionalumas, NBG5715 tikrai gali tapti vienu iš pirkinių – kandidatų. Galutinis vertinimas – 8/10.

 


4 Komentarai

  1. Linas parašė:

    Stebetinai geri WAN to LAN rezultatai

  2. Fostil parašė:

    Na uz tokia kaina, tai visai normalus wan-lan rezultatai. Bet vat antenas tikrai galejo ideti galingesnes, nes cia gaunas kad dar paciam atskiras reikes pirkt, jei kokiam nuosavam name gyveni… O zinant 5ghz stabiluma, tai is vis liudna situacija butu.
    Siai apzvalgai truksta bent trupucio info apie custom fw palaikyma. Truputi akim permeciau, tai kiek supratau kol kas nepalaiko dd wrt, bet gal forume jau koks progresas link to vyksta.

  3. Kestas28 parašė:

    už tokius pinigus tikrai nepirkčiau

  4. jedas parašė:

    Keleta kartu paminėtos "silpnos" antenos manau zodis neteisingas. 3dBi nėra geriau nei 2dBi, tiesiog jų "matymo" kampas siauresnis. Naudojant routeri per kelis aukštus, gali pasirodyti, kad 2dBi – geriau.

    Del USB3.0 tai, jo nepalaiko naudojamas Ralinko chipset’as. Taigi Zyxelis nuo saves jo tikrai pridėti negalėjo. Neturės ir konkurentų routeris pagamintas to pačio chipseto pagrindu.

    Mano 2 centai, o šeip geras review. Kaip tik renkuos routeri, pravers.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.