Termopastų kovos : III dalis

Termopastų kovos : I dalis

Termopastų kovos : II dalis

Tai trečia ir paskutinė mūsų didžiųjų termopastų kovų dalis. Šiandien kovos arenoje šeši atskirai parduodami produktai ir gaminys, randamas prie procesoriaus aušintuvų. Taip išpildėme ir skaitytojų norą, be to, pasiūlysime ir Lietuvoje parduodamų produktų rezultatus. Prolimatech PK-1, Cooler Master Thermal Fusion 400, Titan Royal ir Nano, Zalman ZM-STG1, OCZ Freeze ir Stars pastą, randamą procesorių aušintuvų komplektuose. Malonaus skaitymo!



Turinys:

>Dalyviai:

Cooler Master Thermal Fusion 400

OCZ Freeze

Prolimatech PK-1

Titan Nano

Titan Royal

Zalman ZM-STG1

Stars

>Testų metodai

>Testų rezultatai

Visų rezultatų aptarimas

Paskutiniai žodžiai

Cooler Master ThermalFusion 400

ThermalFusion 400 nėra labai populiarus produktas rinkoje, o pačiai kompanijai jis nevaidina didelio vaidmens. Pakuotė yra labai aukštos kokybės, o viduje jos rasime ir mentelę pastos išsklaidymui. Užsukamame švirkšte rasime 4 gramus pastos, kurios tankis yra 3,5 g/ml. Konsistencija yra patogi išsklaidymui, ganėtinai lipni ir visom savybėm primena Scythe Thermal Elixer ir GC-Extreme pastas. Europoje ThermalFusion 400 kaina siekia maždaug 6,90 euro, nors radome ir parduotuvių, prekiaujančių ja už mažiau nei 6 eurus.







OCZ Freeze

Tarp kompiuterių entuziastų OCZ Freeze pasta yra gana dažnai naudojama, dėl neblogo efektyvumo ir nedidelės kainos. Šiandien mėginsime patys tai išbandyti. OCZ savo Freeze pastą parduoda sunkiai atidaromoje pakuotėje ir trumpame bet storame švirkšte, be papildomų priedų pastai išsklaidyti. Freeze yra šviesios mėlynai pilkos spalvos ir visomis savybėmis praktiškai identiška prieš tai aprašytajai konkurentei iš Cooler Master kompanijos. Švirkšto kaina Europoje siekia tikrai nedaug – 2,75 euro.







Prolimatech PK-1

PK-1 – tai visai neseniai rinkoje pasirodžiusios Prolimatech kompanijos produktas. Kompanija jau sugebėjo išpopuliarėti savo Megahalems aušintuvo procesoriams, kuris garsėja savo efektyvumu, dėka. Įdomu, ar tai sugeba ir pirmasis bendrovės bandymas termopastų rinkoje? PK-1 yra parduodama įprasto dydžio švirkšte, tačiau talpina net 5 gramus pastos ir turi kartono kortelę jos išsklaidymui. Prolimatech pastos konsistencija yra kiek stangresnė, tačiau su kortele ją išsklaidyti visai paprasta. Caseking.de PK-1 parduoda už 9,90 euro.







Titan Nano

Titan yra viena iš tų kompanijų, kurių produktai be didesnio vargo pasiekiami ir Lietuvoje, o neseniai išleistas Fenrir procesoriaus aušintuvas tapo kompanijos flagmanu. Nano rinkoje yra jau senokai, pardavinėjama visiškai uždaroje pakuotėje. 3 gramus sverianti pasta yra patalpinta įprasto dydžio švirkšte ir uždengta minkštu guminiu dangteliu. Nano yra baltos spalvos ir, pasak gamintojo, sudaryta iš silikono, anglies mei metalo oksido daleių. Pasta išsklaidyti patogu, tačiau matomos ir vandeningos išskyros, kurias teko pastebėti ir naudojant Revoltec pastą. Europos rinkoje pastos kaina siekia 2,18 euro.







Titan Royal

Royal, kaip ir galima spėti iš pavadinimo, tai to paties gamintojo aukštesnės klasės pasta. Gamintojo duomenimis, savo pirmtaką Nano ji turėtų lenkti daugiau nei dviem laipsniais. Parduodama sandarioje keistokos formos pakuotėje, Royal, kaip ir Nano, turi pridėtą mentelę pastos išsklaidymui. Tirštumas ir spalva yra analogiški ThermalFusion 400 pastai, ir tai leidžia Royal paprastai paruošti darbui ir nuvalyti. Europoje jos kaina prasideda nuo 5,56 eurų.







Zalman ZM-STG1

Turbūt šios pastos rezultatų laukė didelė dalis Technews.lt skaitytojų, nes ji itin dažnai sutinkama Lietuvoje. Parduodama didelėje dėžutėje su nereikalinga erdve, užimančia du kart daugiau vietos nei pati pasta, Zalman ZM-STG1 turi retai sutinkamą ir neekonomišką būdą pastą laikyti mažame stiklainiuke ir užtepti teptuku. Pasta savo konsistencija primena Revoltec produktą – ją netgi galima pavadinti vandeninga, o tai nenuteikia ypač maloniai, turint galvoje prastus pastarosios rezultatus. Remdamiesi gamintojo patarimais pastą „apšildėme“ šiek tiek laiko (4 dienas), tačiau jokio skirtumo aušinimo efektyvume nebuvo matyti. Produktas kainuoja nuo 4,15 eurų.







Stars

Pildydami skaitytojų norus, ištestavome ir prie procesorių aušintuvų dažniausiai randamą Stars termopastą. Tai Titan Nano labai primenanti pasta, supakuota mažame maišelyje. Atskirai parduodamos jos neteko matyti, tačiau tai būtų visai neblogas pasiūlymas vartotojams, kuriems reikia vos vieną kartą užtepti termopastos sluoksnį.



>Testų metodai

Testų metu Chieftec Dragon CH-07B-B korpusas buvo uždarytas, o siekiant tikslumo, aplinkos temperatūra buvo matuojama po kiekvieno bandymo. Procesoriui aušinti buvo naudojamas Xigmatek S1283 radiatorius su CrossBow montavimo sistema ir Noctua NF-P12 ventiliatoriumi. Atliekami du bandymai su kiekviena termopasta – po 10 minučių pilnos procesoriaus apkrovos Prime95 programa rezultatai stebimi RealTemp 3.00 pagalba. Kompiuterio komplektacija :

CPU: Core 2 Duo E6550 1,5 V 3150 MHz (450 MHz x7)

MB: AsRock 4Core1600Twins-P35

VGA: XFX HD4850 XXX 512 MB

RAM: Corsair TWIN2X2048-6400C4 2 GB

Case: Chieftec CH-07B-B

HDD: Samsung HD403LJ; WD SE16

PSU: Chieftec 350 W

ODD: Samsung DVD±R/RW Writemaster SH-S162A

Pats laikas paneigti mitą, kuris yra pakankamai gajus. Naujausiųjų procesorių kristale įmontuoti termodavikliai yra labai tikslūs, todėl rezultatams įtakos tariama paklaida praktiškai nedaro. Net jeigu ir daviklis rezultatus rodo 1-2 laipsniais netiksliai, tai jis darys visada, todėl nė viena iš termopastų neįgaus netikro pranašumo. Paprasčiausia termopastą ant HDT tipo radiatoriaus pagrindo užtepti yra išspaudus dvi lygiagrečias juosteles. Visgi, siekdami maksimalaus tikslumo mes išsklaidėme termopastą tolygiai po procesoriaus paviršių ir tik tada dėjome aušintuvą.

>Testų rezultatai

Pirmas bandymas

Antras bandymas

Vidurkis

Visų rezultatų aptarimas

Pačiame diagramos viršuje atsidūrė Liquid Pro su geriausiu rezultatu. To iš tiesų ir buvo galima tikėtis, žinant pastos užduotį ir šilumines savybes. Natūralus klausimas, kodėl taip žemai atsidūrė tos pačios kompanijos MetalPad. Šis \“padas\“, kaip parodė šie ir ankstesni bandymai, parodę puikų produkto efektyvumą, kur kas labiau pritaikytas dirbti tarp lygių paviršių, nei su HDT tipo aušintuvais. Antroje vietoje matome nedaug atsiliekančią kiek labiau įprasto pavidalo pastą iš Gelid. Kompanija iš tiesų pasistengė į ją pridėti kažko, kas leidžia jai rodyti puikius rezultatus. Pagyrimo nusipelno ir Scythe Thermal Elixer bei Prolimatech PK-1 pastos šiek tiek labiau nutolusios nuo artimiausių konkurentų. Taip pat matyti ir gana aiškūs autsaideriai: Revoltec Thermal Freeze, Zalman ZM-STG1 ir Titan Nano. Revoltec iš pat pirmo žvilgsnio pasirodė nelabai tinkamos konsistencijos, o testai patvirtino, jog savo veikimu ji nusileidžia kitoms pastoms. Zalman pastą gamintojas rekomenduoja naudoti apie savaitę, kol ji pasieks geriausias savo savybes, tačiau net ir apšildžius ją keturias dienas, geresnių rezultatų tiesiog nebuvo, todėl abejoju, ar dar trys dienos galėtų pakeisti jos rezultatus. Nano pasta iš Titan taip pat viena iš prasčiausią rezultatą rodžiusių pastų. Tai taip pat nelabai stebina, kadangi pastos formulė jau gana sena, o konkurentai tikrai nesnaudžia.

Komentuoti kiekvienos pastos rezultatų nėra prasmės. Visgi gera žinia, jog absoliučios daugumos pastų rezultatai atsidūrė tik poros laipsnių intervale. Kadangi jos pasirodo gana panašiai, reikėtų atkreipti dėmesį, kurios pastos yra ekonomiškiausios, todėl siūlau užmesti akį į tolimesnę diagramą.

Diagramoje nematote Coollaboratory Liquid Pro, MetalPad ir Nexus TMP-1000. Liquid Pro, skaičiuojant kainą vienam mililitrui pirkėjui atsieitų 44,53 eurus (viename švirkšte yra tik 0,15 ml pastos), tačiau gamintojas mus tikino, kad vieno Liquid Pro švirkšto, naudojant su itin lygiais paviršiais turėtų užtekti net iki 20 kartų. Taip vienas užtepimas kainuotų mažiau nei 40 euro centų. Visgi mūsų naudotam HDT tipo aušintuvui šio produkto sunaudojama žymiai daugiau, dėl to, kad paviršius yra labai nelygus.

Antroji pastaba – MetalPad, kuris nėra sveriamas ar matuojamas jo tankumas. Dėl to mes negalėjome pateikti ir kainos vienam mililitrui, nes produktas yra kietos konsistencijos. Perkant trijų MetalPad pakuotę, vienas aušintuvo paruošimas darbui mums kainuotų šiek tiek mažiau nei 3 eurus. TMP-1000 kainos mililitrui negalėjome pateikti, nes Nexus atstovai tiesiog neturėjo reikalingų duomenų. Tuniq, Antec ir Thermalright savo pastomis Europoje tiesiog neprekiauja, todėl mes ėmėme kainą doleriais JAV ir pavertėme į Eurus šios dienos (2009-08-29) kursu.

Dvi pirmosios pastos – ne itin stabilios, skystos konsistencijos Revoltec Thermal Freezer ir Titan Nano, rodžiusios ne itin efektyvų šilumos perdavimą. Labiausiai išskirti galime Gelid GC-2, Coolink Chillaramic ir Thermalright ChillFactor 2 pastas, kurios kartu su puikia kaina siūlo ir labai gerą aušinimo efektyvumą, o pirmoji ir trečioji netgi turi specialias priemonės pastos išsklaidymui. Visgi, norint įsigyti pastaruosius gaminius, Jums teks gerai paieškoti, nes Europoje šią akimirką juos rasti labai sunku.

Paskutiniai žodžiai

Tai buvo labiausiai varginanti apžvalga per visą laiką dirbant Technews.lt. Išties – labai tikiuosi, kad apžvalgos Jums patiko, nes į jas buvo įdėta daugybė valandų nuoširdaus darbo. Prieš skirdamas apdovanojimus, noriu padėkoti visiems partneriams, suteikusiems galimybę pasiūlyti šią straipsnių seriją Jums, gerbiami skaitytojai. Už pagalbą dėkoju Alex, Jakob, Andreas & Andreas, Sabrina, David, Derek, VC, Susan, Dennis, Maurice bei kitiems.

Technews.lt renkasi apdovanojimą už geriausias aušinimo savybes skiriu Coollaboratory Liquid Pro, Gelid GC-Extreme, Scythe Thermal Elixer bei Prolimatech PK-1 produktams.

Geriausio kainos/kokybės derinio laurai atitenka Gelid GC-2, Coolink Chillaramic bei Thermalright CF2 pastoms.

14 Komentarai

  1. Megstu parašė:

    Tikrai nemažai padirbėta 😉 Ačiū WickedAkuba(Dariui) už vieną iš geriausių apžvalgų su termo pastomis 😉 Kažkaip likau nusivylęs Noctua,nes ji buvo vertinama labai gerai,o čia atsidūrė žemiau vidurio.

  2. bugslalaila parašė:

    Sveikinu… Apsieisiu be pompastikos, bet laiko tai gerai palikai…
    dealextreme.com įsigijau Stars http://www.ipix.lt/desc/67752764/ įdomu čia ta pati ar kinų išmislas…

  3. Wicked Akuba parašė:

    Megstu – skirtumai pernelyg maži, kad būtų galima skirstyt, kas vidury, kas žemiau. Aišku tik tai, kad NT-H1 tikrai nebėra pati geriausia rinkoje pagal efektyvumą.
    bugs – manau, kad ta pati, bent jau konsistencija – identiška.

  4. Creative64x2 parašė:

    Šauniai sumanyta ir įgyvendinta idėja – ištestuoti tuntą pastų.
    Iš jūsų pirmas pirkinys tikrai bus viena iš gelid termo pastų 🙂

  5. crooked parašė:

    nesitikejau, kad zalman buvs taip zemai :/

  6. zhaltees parašė:

    O aš dėl Zalman visai nesistebiu. Labai jau jiems trūksta naujų konkurencingų produktų.

  7. bugslalaila parašė:

    Jeigu Wicked teisus, tuomet Stars Euro/ml yra 0.21 🙂
    http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13915

  8. Wicked Akuba parašė:

    Mačiau šitai, bet kažkaip visiškai neįtikėtinai atrodo.

  9. bugslalaila parašė:

    Kas atrodo neįtikėtimai?

  10. bugslalaila parašė:

    Na aš įsigijau lygiai už tiek kiek parašyta ~7,5lt 10g (Visam gyvenimui 😀 )

  11. BC00 parašė:

    Zalman nuvyle, nors ko ir noret – pastaraisiais metais si firma nespindi nei su ausintuvais, nei tuo labiau pastom. Titan Royal atrodo yra geriausia pasta, kuria siuo metu galim isigyt in LT. O siaip skirtumas tarp geriausios ir blogiausios pastu beveik 6C – kas yra tikrai nemazai..

  12. Dzakobo parašė:

    Dėkui už apžvalgą, kaip tik išbaigiau savo Arctic silver5, bus proga pasikeist į gersnę 🙂

  13. Wicked Akuba parašė:

    Atnaujinta Eur/1ml lentelė – pridėtas Nexus TMP-1000

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.